Avel & Uppfödning

Hur väljer ni namn?

2012-09-25 20:14 #0 av: Velinga1984

Ja, efter att ha varit runt på lite utställningar och ser på internet så är jag nyfiken på om ni går efter teman. Jag troor att mina Diamantens töser har ifrån länder, Malawi och Nepal. Mina VD-killar verkar ha alfabetets-tema ? Grodan verkar gillar att ha -mus efter på sina hanar.

Tänkte baka lite barn här hemma där jag funderar på om jag ska köra på låt-namn och då brinner ju hjärtat för dansband och rock´n´roll/rockabilly ( typ 50-tals musik)

Anmäl
2012-09-25 20:46 #1 av: Aranea

Jag använde mig både av teman och bara namn som jag gillade. Kan vara enklast att ha nåt sorts system om man föder upp mycket kan jag tänka mig, för att ha lite ordning och reda.

Anmäl
2012-09-25 20:58 #2 av: Vattnadal

Jag kör efter alfabetet, och tar ett tema för varje ny runda. Har haft Bowie låtttilar, godsaker, små samhällen, växter, har nu människonamn.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2012-09-25 21:04 #3 av: Littlem

Jag kör namn ur filmer. Har ingen speciell genre utan det blir blandat.

Anmäl
2012-09-25 21:17 #4 av: Swadika

Jag körde rymdtema ^^ Nu har jag dock inga egna råttor, men kommer fortsätta med rymdtema när jag har möjlighet att skaffa nya råttor :)

 

 

MVH Swadika
“Once you cared about a person, it was impossible to be logical about them anymore.”
- Stephenie Meyer

Anmäl
2012-09-25 22:38 #5 av: Lamina

Jag föder inte upp, men har ju haft ett par olyckskullar. Dom har jag namngett alfabetiskt. Alltså första kullen är A-kullen, nästa B osv. Men istället för att döpa alla till namn på den bokstaven så döpte jag dom efter ett tema på sagda bokstav. A = Arter, B = Böcker osv. Tycker det är lite mer orginellt, men håller ändå lite ordning bland kullarna (om man nu skulle ha många.)

Ända problemet är att jag har hur många teman som helst på A... Obestämd

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Anmäl
2012-09-26 08:42 #6 av: ajanki

Jag bokstavsdöper mina kullar. Har haft olika teman som filmer, skådespelare, artister, svampar, bär,  m.m

Anmäl
2012-09-26 08:58 #7 av: ariama

Jag är inte så noga med namnen. Förutom mina recessiv yellow som har "förnamn" på Honey. Honey Glaze, Honey Glow, Honey Lee, Honey Yam, osv. Hade en Golden också, Golden Delicious, Golden Vision, osv, men den linjen var för klen och avslutades.

Annars så får de ofta namn som ger en hint om föräldrarna. Gäller främst de möss som är planerad till vidare avel. T.ex. Zorba och Ziba som har Fritz till pappa (z i namnen). Eller RosaLou med mor Rooma, e. Rapunzel´s Roommate, och far Honey Love (kallad Love).

Då behöver jag inte tänka så mycket omkring härstamningen, den "finns där" redan. Men jag har "likheter" i namnen inom kullarna, så de kan "hållas ihop", t.ex. börjar på samma bokstav, eller innehåller otvetydiga likheter eller associationer (t.ex. Lyra, Tyra, Yra, med mor Lara).

Ibland "säger" mössen själva vad de heter, dvs det "bara blir" ett namn som passar dem, och då får de heta så. Miranda och Miss Molly är två såna namn, och så kom Maria också. Jag gillar väl inte Maria som ett musnamn, men hon sa att hon hette så, så vad ska jag göra? Flört

Eller, vid namnbrist, får de bara heta "färg" eller annat kännetecken, t.ex. Kalle Point (colorpoint), eller Cita (cinnamon/tan).

Tidigare gick jag efter alfabetet, men det var så tråkigt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.