Beteende, hälsa & skötsel

Kastrera mushane?

2012-12-27 14:54 #0 av: MMEB

Hejsan.

Jag har två musflickor i ett 125 x 50 x 50 cm stort akvarium. Där finns det gott om plats så jag vill skaffa fler. Vill att djuren ska leva så naturligt som möjligt och tänkte därför om man kan låta en veterinär kastrera en hane att ha i. Kanske är en dum fråga. Men vill att gruppdynamiken ska funka som i verkligheten.

Någon som har några tankar?

Anmäl
2012-12-27 18:22 #1 av: Banankaka320

De blir ju inte så naturligt eftersom han är kastrerad ;) haha :)


Anmäl
2012-12-27 18:27 #2 av: Grodan

#1 Smart svar. Så tänkte jag aldrig.

Jag tänkte på att för några år sedan ville jag verkligen få igång en trend att vi musägare och uppfödare kunde åka in till veterinären och snabbt, enkelt och billigt låta kastrera våra hanar. Dock är det inte en speciellt enkel procedur. Jag ringde runt till några veterinärer, flera sa att de inte visste om de klarade det. En del som hade erfarenhet kunde säga hur det gick till och ett pris. Jag presenterade det här i någon tråd (varsågod att söka och putta upp!!!). Jag skulle också översätta en tysk artikel om kastrering av mushanar, men då intresset inte fanns här hos svenska musägare så la jag ner det. Det var också för jobbigt med att översätta - jag orkade inte.

Kastrering kan idag ligga på 600 - 1500 kr beroende på vart du vänder dig. Du kan få rabatt.

Skillnaden mellan Sverige och Tyskland kan här vara att i Tyskland ställer flera veterinärer upp gratis eller till mkt lågt pris, speciellt till mus-omplacerings-hem... I Sverige ställer ingen veterinär upp gratis.

Och tyvärr är det så att musens pung är så konstruerad att man måste söka erfaren veterinärhjälp. Vilken veterinär som helst duger inte, då det är ett mycket speciellt ingrepp som kräver kunskap, erfarenhet och stadig hand.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-12-28 06:28 #3 av: ariama

Det är kanske inte heller så "naturligt" om man ser till hur vilda möss lever i naturen.

Som jag förstått det, så lever honorna i familjegrupper, bestående av mamma mus, syskon och döttrar. Hanungarna vandrar ut. Sedan har hanarna - i mån av styrka och tillgång - flera olika harem som de vandrar emellan. Många vilda hanmöss lever nog ensamma också.

Vilda honmöss kan också "smita iväg och vänstra" med någon annan hane som inte är "deras". Troligtvis för att bredda den genetiska variationen. I det vilda "vet" möss vilka som är släkt, och vilka som matchar varandra bäst genetiskt, det är fascinerande! Glad

Det bästa är nog ändå, när det gäller våra tammöss, att satsa på "onaturligheten" via avel, att få flera hanar att bo fredligt ihop. Helst med nöje dessutom, inte bara tolerans.

Anmäl
2012-12-28 11:01 #4 av: Stephanie

Önskar att det kunde finnas mer kunskap om kastrering av råttor och möss. Tror det skulle underlätta i många fall, om veterinärerna fick mer vana i det och det kunde bli lite mindre omständigt om man valde att kastrera Glad

Anmäl
2012-12-28 11:14 #5 av: Sync

Jag ska plugga till smådjur och gnagar specialist.. Veterinär alltså :p förmodligen.

Anmäl
2012-12-28 22:23 #6 av: MMEB

Tack så mycket för alla svar!

Jag kan ju ringa och fråga några veterinärer så kan jag skriva här sedan. Annars blir det nog två honor till. Jag vill ju inte ha ungar så det är därför jag vill kastrera.

Skulle en hane tycka om att bo med tre/fyra honor i ett begränsat utrymme tro? Har ju ändå ett ganska stort akvarium så han kan fixa sin egna hörna.

Jag tänkte också om någon vet om beteenden som revirmarkering som gör att det luktar illa försvinner om man kastrerar. Får ta och fråga veterinären annars :)


Åh, älskade söta små djur alltså <3

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.