Genetik, färger, hårlag och teckningar

Vilken musart är detta?

2013-02-08 21:07 #0 av: [Viceroy]

Hej!

Hittade denna mus ute i snön där jag bor. Jag undrar vilken musart det är. Själv tror jag att det är en mindre skogsmus, men det kan ju vara en yngre större skogsmus kanske, eller en husmus.

Anmäl
2013-02-08 21:17 #1 av: Stephanie

Naww, vilken sötnos!

Anmäl
2013-02-09 09:35 #2 av: Sync

Jag ser knappt.. Men det är nog skogsmus isåfall. :)

Anmäl
2013-02-09 16:33 #3 av: Grodan

Skogsmus.

Liten eller stor vet jag ej.

Skogsmöss känns igen på sina stora ögon, öron och på att de har kritvit mage.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-09 17:22 #4 av: [Viceroy]

Så husmusen har mindre ögon och öron och inte kritvit mage? Vill ändå veta exakt vilken art det är så har skickat både bild och videoklipp till jourhavande biologen på Naturhistoriska riksmuseet. :)

Anmäl
2013-02-09 18:00 #5 av: Grodan

#4 japp

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-10 17:00 #6 av: [hamster-expert]


naaaw så söt! även om jag själv har tammöss så tycker jag skogsmöss nästan är sötare :3 iaf än de vilfärgade tammössen och husmössen.

 Jag räddade en skogsmus från grannens katt en gång. Katten höll på och lekte med musen innan han skulle döda den, så han tog den i tassen och släppte den upp och ner. Men jag tog musen från honom i en påse och gick och släppte ut den på fältet och då hoppade den iväg med ett långt skutt. Tycker jätte mycket om den katten, han är väldigt social och så men gillar förstås inte att han leker med sina byten sådär.

Tycker skogmusen var väldigt lätt, den kan inte väkt mer än kanske 15-20 gram. Den såg ut som en liten boll, men ändå vägde den mindre en mina möss. Man kände liksom inte någon tyngd alls när man höll i den.

Har faktiskt länge funderat på varför vi aldrig gjort skogsmusen till husdjur. Den kan ju också komma in i hus precis som husmusen.

Det kanske är för att den hoppar så bra så att den skulle bli svårhanterlig? fast gerbiler hoppar ju jätte mycket och jordekorren också, och ändå har de blivit husdjur.

Anmäl
2013-02-10 17:35 #7 av: Grodan

#6 Ja, man kan fundera. I en del länder har de börjat tämja dem och ha som husdjur.

Jag funderar på varför järv inte är ett husdjur. Eller mård och hermelin. De är så rackarns härliga. Rovdjur visserligen men men...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-10 17:39 #8 av: Vattnadal

Ser exakt ut som mina större skogsmöss här hemma. De har ett brun/beige band mellan frambenen, så kan man kika på magen, så ser man om det är större eller mindre.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2013-02-10 17:43 #9 av: [hamster-expert]

#7 ellerhur! vrf har man inte hermeliner som husdjur när man har illrar som husdjur?

Såg ett program på tv där de hade en hermelinfarm för att använda deras päls. Hermelinerna verkade gosiga och de som jobbade där tog upp dem och höll i dem. Fattar inte hur de kunde göra päls av hermelinerna som de hållit i och allt!!

Anmäl
2013-02-10 18:34 #10 av: [Viceroy]

#6, ja hade jag inte sett den där skogsmusen i fredags kväll hade jag aldrig blivit intresserad av möss och hittat hit. :) Den var verkligen söt och om jag skaffar möss så vill jag att de ska vara så lika "min" lilla skogsmus som möjligt. emplaans möss var ganska lika tycker jag.

Det är nog lättare att göra ett djur till husdjur som är mer knutet till människan, vilket husmusen är i förhållande till skogsmusen. Å andra sidan söker ju sig skogsmöss gärna in i våra hem under hösten och vintern. :)

Den skogsmusen jag såg verkade väldigt van vid människor eller så var den bara så hungrig för jag kom jättenära och filmade och fotade den medans den åt. Den hade burrat ner sig i snön och jag såg när den gjorde det, det var som den försökte gömma sig i snön.

#7, det där är verkligen känsligt ämne. Jag diskuterade för massa år sen om hur det skulle vara att skaffa mink som husdjur på illersidan här på ifokus och det blev ett jävla liv på folk som tyckte det var djurplågeri osv. Dock är det flera i Europeiska länder som har minkar som husdjur på samma sätt som man har iller. Frankrike är ett sånt land, finns hemsidor om det på nätet och massa videoklipp på YouTube.

#8, fast den var lite för liten för att vara en större skogsmus tyckte jag. Dessutom har den större skogsmusen mer spetsig nos. Jag återkommer med svar om vad den jourhavande biologen tror.


#9, minkar då? :)

Anmäl
2013-02-10 23:27 #11 av: Grodan

#10 snabbt svar bara, det är skogsmus, det är helt klart

husmus, sork o andra musarter ser itne ut så... den är mkt karakteristisk för skogsmus

i höstas var de stora och tjocka de jag fångade här, i veckan fångade jag en yttepytte liten... blev oxå osäker på art vid första anblick pga storleken. det var en liten hona, men omdet var större eller mindre skogsmus vet jag ej, det var inte husmus i a f

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-11 18:09 #12 av: [Viceroy]

Grodan, fångar du skogsmöss? :) Kan du inte fota dem så man får se dem?

Anmäl
2013-02-11 21:27 #13 av: Grodan

#12 Eh... inte levande tyvärr...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-11 22:57 #14 av: [Viceroy]

Synd! :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.