Möss med djur och människor

mus+katt?

2013-02-17 15:44 #0 av: zatanica

För ett antal år sedan så hade jag en mus vid namn Skrutt, han blev mobbad av sin mus kompis därav fick han vara själv.Hade då samtidigt även katter men vi bodde då i lägenhet. Det var inga som helst problem. De brydde sig överhuvudtaget inte om Skrutt.

Men nu bor vi i hus på landet sedan ett tag tillbaka och katterna får gå in och ut som de vill och har blivit fullfjädrade jägare. Därför undrar jag vad ni tror, tror ni det skulle gå att ha mus och katt under samma tak? Förutsatt att mus bor i ett akvarium med rejält lock eller i ett rejält terrarium?

Mest bara nyfiken i allmänhet.

Kan ju tillägga att skrut blev över 4 år gammal och var en orm matsmus så han blev nog glad att jag var tvungen att köpa honom.

Anmäl
2013-02-17 17:56 #1 av: [hamster-expert]


Det var en gammal mus ! =) Men jag tror att det är bäst att inte skaffa mus samtidigt som katt när katten har börjat jaga ute och fått en stark jaktinstinkt. Även om buren är säker, så vet man aldrig när oturen är framme. En dag kan man råka lämna terrariet så att den inte är ordentligt stängd, så att mössen rymmer eller katten passar på med en gång.

Katter är ju sådana målmedvetna jägare! grannens katt fick tex vara inne hos oss en kort stund när de var bortresta, men efter kanske 5 min försökte han ta sig ner i nedervåningen. Han hörde nog tassandet av mina dvärghamstrar.

 

Anmäl
2013-02-17 18:07 #2 av: zatanica

Jo han blev ruggigt gammal, såg ut som en gammal gubbe mot slutet och vi skojade om att han skulle ha en käpp Ler

Vi har dvärghamstrar nu, katterna sitter på en pall bredvid akvariet och tittar intresserat på, ibland kommer en tass mot glaset, de kan även lägga sig uppepå av någon anledning tror de att de ser bättre då. Men då åker de ner, så i stort vet de att det är pallen de ska sitta på när de tittar.


Därför jag blev lite nyfiken på hur de skulle ha reagerat om det var en mus man hade skaffat sig istället.


Hamstrar finns ju inte direkt som bytesdjur här, men en mus luktar ju alltid mus så tänkte att det borde då reagera med fulla jaktinstinkter.


Därför jag blev lite nyfiken och ville höra här bland musfolk.

Anmäl
2013-02-17 18:18 #3 av: [hamster-expert]

Jag har också dvärghamstraroch de är alla två år nu =) Jag tror att möss kanske kan väcka deras instinkt mer. För mina ena hund stirrar och spänner sig när han kollar på mina möss, medan han inte brukar bry sig om mina dvärghamstrar. han anfaller aldrig buren eller så, men det märks att han ser dem på ett annat sätt en hamstrarna.

Min andra hund håller inte isär mössen och hamstrarna så mkt, han är överhuvudtaget mer snäll, han är som mina lilla kanin :3 Han brukar ofta nosa eller slicka på mössen och hamstrarna genom gallret xD, men brukar säga till honom för de tycker inte att det känns så himla trevligt.

men han skulle antagligen oxå jaga dem om de sprang över golvet, men då mera som om de var leksaker än i avsikt att döda dem. men de skulle ju förstås ändå kunna skada sig.

Fast tror inte nån av mina hundar skulle få tag på nån mus, de är allt ifrån proffessionella jägare Lipar

Anmäl
2013-02-18 18:12 #4 av: Grodan

Det finns inte många lyckliga historier där mus och katt fungerar väl ihop. Där katten inte skadar musen. Så ska man ha både katt och mus/möss behöver man ha ett rum dit katten inte får gå in och vara noga med att hålla dörren stängd. Vet man med sig att det inte fungerar så skall man inte skaffa möss. Olyckor kan inträffa och när de väl gör det är det inte roligt.

Vi har på sajten ganska nyligen en medlem som förlorade sina 3 möss när hon skulle städa buren. Hon gick iväg för att slänga bottenströet i soporna och glömde stänga dörren. Den korta stunden var allt katten behövde.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-18 19:25 #5 av: Charlie2006

Finns katter som funkar med möss, andra katter ser bara musen som mat eller leksak.

Båda mina katter här hemma funkar med samtliga smådjur (ena är innekatt och andra är inne/utekatt). Det är utekatten som funkar bäst med mössen, ändå om den andra katten inte skadar djuren.

Visst kan katterna här hemma lägga en tass över djuren (utan klor, eller kraft) men inget som skadar dom, och smådjuren bryr sig inte värst mycket. Blir ofta att smådjuren gör följa john med katternas svans. Skrattar

Om jag skulle haft katter som skadade mina smådjur, så skulle jag inte kunna haft dom här hemma, då katterna är med mig ofta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.