Beteende, hälsa & skötsel

Jag behöver hjälp!

2013-02-19 00:30 #0 av: Fenixordern

Fick för några dagar sen hem tre små syskon hanar. Funkade hur bra som helst i början men nu har den ena börjat jaga de andra. Jag tänkte först att det antagligen är på lek men de andra mössen skriker, även om han inte gör dem illa. 

Det är dock inte så att han jagar iväg dem från något, de sitter alla tre i samma matskål och käkar och sover i samma bo. Jättekonstigt tycker jag, vill helst inte sära på dem heller, dels för jag har läst att även ensamma hanar kan bli deprimerade, samtidigt som jag inte har någon bra lösning på hur jag skulle göra. 

Skulle verkligen uppskatta om ni kunniga kunde ge mig lite råd om hur jag ska göra! 

Anmäl
2013-02-19 00:40 #1 av: Grodan

Ta ur killen som jagar de andra och sätt honom i en egen bur.

Om de två som är kvar också bråkar måste du även sära på dem.


Sårri, läste bara typ första meningarna... men tyvärr är det så att börjar de jaga varandra är det kört. Du kan inte TVINGA dem att bo ihop och "deprimerad"...? Det är ett djur. Inte en liten människa.

Visst ett flockdjur som möss vantrivs med att bo ensam, därför får man pyssla extra mycket med hanar. Ha dem på ställen i hemmet där det är mycket liv och rörelse så att han aldrig känner sig ensam.

Alternativt är att du kastrerar dem. Det kan kosta 500-1000 kr per mus.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-19 00:51 #2 av: Fenixordern

Med deprimerad menar jag självfallet inte som en människa, utan slö, ensam osv. 

Ett alternativ skulle kanske kunna vara att endast kastrera den hane som jagar? Skulle det funka eller blir det alla isåfall? 

Anmäl
2013-02-19 00:57 #3 av: Grodan

Ensam kan betyda uttråkad och just bara ensam. Därför behöver du som matte vara kompis.

Du FÅR inte tvinga hanar att leva i samma bur om de inte vill. De mår mycket sämre då om du jämför med om de är ensamma.

Generellt sätt är det ändå så att ensamma hanar faktiskt inte mår synligt dåligt av att vara ensamma, inte på det sätt du fått höra - att de skulle bli deprimerade... De blir ensamma, uttråkade och då får du aktivera... kan du inte det får du kastrera eller ge bort eller avliva. Du ska inte utsätta de andra två för en hane som inte vill bo med dem. De kan inte komma undan.

Du kan läsa mer på sajten om du söker lite... detta debatteras emellanåt

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-02-19 02:19 #4 av: Fenixordern

Nu tog det stopp. Det var ganska allvarligt denna gången så nu särade jag på dem direkt. Den mest utsatta musen springer nu runt i buren och ser betydligt mer tillfreds ut samtidigt som den flyttade musen är jätte skrajsen. Hoppas de andra två kan hålla sams nu..

Anmäl
2013-02-20 15:42 #5 av: Grodan

#4 Bra! SkrattarBra att du uppfattade att det var allvarligt.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.