Beteende, hälsa & skötsel

Rossel, Baytril och veterinärbesök

2013-06-12 12:54 #0 av: hejkomochhjälpmig

Min älskade Minigris har börjat rossla, så jag var hos veterinären idag och det första jag får höra är att "hon ser inte så sjuk ut". Tycker själv att hon ser rätt bedrövlig ut, hon har inte orkat tvätta pälsen ordentligt och hon är alldeles "täppt i näsan"...

Hursomhelst, han gav mig någon mörk vätska i en spruta som de använde till mycoplasma "på den gamla goda tiden" som jag då skulle ha i hennes dricksvatten (1ml på 1dl vatten som jag uppfattade det). Här frågar jag om henne muskompis verkligen också ska behandlas trots att hon är frisk som en nötkärna. Nej, säger han och tycker jag ska dela på dem?! Muttrar något om "att det kan jag väl göra..." men det tänker jag fan inte?! Dumma jag kommer inte ihåg vad vätskan hette men den började på T. Kan ringa igen och fråga vad det var om ni anser att jag borde göra det, själv är jag skeptisk.

Bad honom att skriva ut Baytril + vibramycin istället. Han skrev bara ut Baytril men detta kan jag inte få tag i föränn tidigast imorgon då apoteken inte hade det inne. Vet ju inte heller om det där på T är bra att blanda med Baytril så jag funderar på att helt enkelt skita i T-vätskan och bara köra Baytril. 

Problemet med Baytril är att den är i tablettform?! Hur doserar jag detta? Ska jag krossa tabletterna, mäta ut rätt dos, blanda ut med vatten och spruta in i munnen på henne? Eller?

Och visst bör de få vara tillsammans trots att Minigris är sjuk? Ingen av dem vill vara själva, de är som ler och långhalm de här två och inte kan väl Minigris sitta alldeles sjuk och ensam? Det blir hon ju knappast frisk av?

Bild: Minigris till höger

Anmäl
2013-06-12 13:26 #1 av: hejkomochhjälpmig

En annan mycket konstig grej som veterinären inte kunde svara på var att hon sen iförrgår börjat sova utanför boet på dagarna. Lillegris sätter sig troget brevid och vaktar sin Minigris medans hon sover så länge hon orkar, sen måste hon förstås gå in och sova lite själv också, men så länge hon bara orkar så sitter hon brevid Minigris och vill inte lämna hennes sida alls.

Här är en bild på det, här ser man att Minigrisens päls är risig liksom, nu ligger hon ju och sover på denna bilden men ögonen är fina och klara när hon har dem öppna.


Anmäl
2013-06-12 18:04 #2 av: hejkomochhjälpmig

Hmm, "T-vätskan" kan vi glömma för den var så dåligt förpackad att allt hade runnit ut :S.

Gör som så att jag krossar en Baytril tablett på 15 mg, tar en niondel och blandar ut med 1 ml vatten eller något annat flytande (som smakar gott kanske?) och ger henne detta i en spruta 0,1 ml om dagen i 10 dagar. 

Om jag räknat rätt borde det bli såhär. Skulle nämligen ge 5mg per kilo djur i 10 dagar. Och jag tror hon väger ca 30-40 gram. Ska se om jag kan lyckas väga henne mer exakt innan imorgon.

Kan inte komma på något annat sätt att få i henne det...

Låter dosen rimlig?

Anmäl
2013-06-12 18:35 #3 av: Grodan

T-vätskan kan ha varit Terramycin. Om man blandar den från pulverform kan den blir rödaktig när den har kontakt med luft och ljus ett tag. Då blir den också förstörd. Man har man pulver ska man blanda nytt varje dag. Ny blandning är gul.

Fanns även i mixtur med smak som djuren självmant smaskade i sig.

Dock har Terramycin utgått. Idag använder man Ronnaxan, Vibranord och annat.

Jag tycker du ska ringa veterinären imorgon och be om Ronnaxan el Vibranord (eller liknande).

#2 Vet tyvärr inte alls om dosen är rimlig. Vad sa veterinären? Jag undviker att hålla på med tabletter till djuren. Tycker det försvårar så mkt. Kör med mixtur eller injektionsvätska.


Stor eloge till dig som gick till veterinär och som kämpar med medicinering.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-06-12 19:50 #4 av: hejkomochhjälpmig

TUSEN TACK FÖR SVAR! Hjärta

Det låter rätt med Terramycin! Det var nog det.

Jag trodde att Baytril var bäst mot mycoplasma? Fick stå på mig för att ens få det kan jag säga. Han tyckte ju inte ens hon såg sjuk ut fast hon LÅTER som en helikopter i mina öron (överdriver men du förstår?)...

Behövs även Ronnaxan eller Vibranord för att hon ska ha en chans att bli bra igen? Eller borde hon klara sig på Baytrin? Har verkligen ingen lust att börja tjata om nya receptbelagda mediciner nu när jag redan tjatat sönder öronen för att få Baytrin :S Men är det bäst så gör jag det ändå förstås.

Dosen skulle vara 5mg per kilo djur dagligen i 10 dagar. Jag har nog räknat fel ser det ut som för NU får jag det till 0,16 mg per dag till ett 30 grams djur :S ska låta något mattesnille räkna åt mig istället...


 

Anmäl
2013-06-12 22:16 #5 av: Grodan

#4 Jag har aldrig botat rossel med enbart Baytril själv, men flera andra har. Vet dock inte om det är varaktigt. Alltså om rosslet försvinner eller återkommer.

Snedskalle har jag botat/stannat av snedvridningen med kur Baytril + Vibramycin. Vibramycin har utgått. Idag skulle man köra Baytril + Ronnaxan/Vibranord.


Terramycin (Tetracyklinderivat) - aktiv substans Oxitetracyklin

Ronnaxan (Tetracyklinderivat)- aktiv substans Doxycyklin

Vibramycin - aktiv substans Doxycyklinkaragenat

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-06-12 22:17 #6 av: Grodan

Kollade Fass. Terramycin har INTE utgått. Mixturen har utgått men inte pulver och tabletter.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-06-12 22:19 #7 av: hejkomochhjälpmig

#5 Du är verkligen full av kunskap! Då ringer jag vetten imorgon och tjatar lite mer! Kan bara säga att jag är verkligen tacksam över att du tar dig tid att hjälpa alla oss som inte är lika duktiga. Åh Hjärta

#6 Det var mixturen jag fick :)

Anmäl
2013-06-12 22:35 #8 av: Grodan

#7 LOL... Hjärtamja... inte så mkt egentligen. Jag behöver uppdatera mig lite på en del områden känner jag.

Är du säker på att du fick mixturen? Den skulle typ smaka banan eller nåt... minns nu inte riktigt... Det är ju jättelänge sedan de slutade tillverka mixturen.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-06-12 23:06 #9 av: hejkomochhjälpmig

:D

Han tog den från en gammal, sleten förpackning, sörjan luktade lite sött och det var ju rinnande vätska jag fick i en spruta så jag antar att det måste varit mixturen? Det var inte pulver eller tabletter iallafall.

Nu låter det väl som jag varit hos en knäppis kanske men han ska vara en bra veterinär, problemet är väl att han inte är specialiserad på smådjur och  att det är nog inte är så jättevanligt att folk kommer in med "förkylda" möss och ska ha det och det och nej det där duger nog inte men det kanske ... xP Synd egentligen, hade fler sprungit till sjukan med mössen hade nog veterinärerna vart duktigare på dem och deras sjukdomar...

Han var dock närmast där jag bor och jag ville inte att Minigris skulle vara ute på äventyr för länge och anstränga sig i onödan när hon ska fokusera på att sova, äta och bli frisk bannemig! :P


Anmäl
2013-06-13 00:20 #10 av: Grodan

#9 Ja, det lät lite så... lol... gammal sliten förpackning... hehe

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-06-13 16:51 #11 av: hejkomochhjälpmig

Hehe :P

Nu har jag iallafall medicinen! Här ska botas mycoplasma för fulla muggar!! Folk blir väldigt nyfikna när det gäller möss? Fick förklara mig på bägge apoteken och alla har frågat om det är dansmöss jag har O_o men alla har önskat Minigris lycka till också Hjärta

Anmäl
2013-06-14 07:45 #12 av: [Iyen]

Håller tummarna! :)

Anmäl
2013-06-14 12:32 #13 av: hejkomochhjälpmig

Tack så mycket! Hjärta Hon är redan lite bättre och medicinen var inte alls svår att få i henne, den bara slank ner. Hon är verkligen en gudasnäll, underbar liten musa och en riktig liten krigarprinsessa :') också har hon ju Lillegris som agerar sjuksköterska och pysslar om henne så fint så.

Anmäl
2013-06-23 18:17 #14 av: Grodan

#13 Vilken tur du har, att hon är så snäll.

Berätta gärna hur det går med Minigris. Det har väl gått 10 dagar nu? (det är så länge man brukar medicinera med Baytril...)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-06-24 18:10 #15 av: hejkomochhjälpmig

Ja nu har det gått 10 dagar med vibranord och baytril men hon har inte slutat rossla helt :( Hon verkar dock helt obesvärad nu, beter sig helt som vanligt fast hon låter fortfarande lite. 

Vet inte alls vad jag ska göra? Eller varför medicinen inte tog bort rosslet helt. Jag har ju medicin kvar så jag funderar på om jag ska fortsätta ge henne det i några dagar till och se om det försvinner då?

Fått för mig att rossel kan bli ett kroniskt tillstånd, men måste det inte gått obehandlat under en längre tid då?

Minigris är en zoomus så det kanske inte direkt lagts någon större vikt på avelsarbetet och därmed kanske hon är känsligare än de "borde" vara? Eller så kanske jag märkte att hon rosslade för sent?

Hon har också fått extra allt i foderväg som jag läst kan hjälpa till sen jag märkte det, t.ex persilja, timjan, basilika och ärtor har hon fått varenda dag utöver annat färskfoder men som sagt: låter gör hon fortfarande...

Anmäl
2013-06-24 18:17 #16 av: Grodan

#15 Det kan ofta vara så att man åtgärdar akuta infektioner i luftrör, bronker och till och med lungor när man medicinerar. Dock finns huvudproblemen fortfarande kvar: mycoplasma tillsammans med annan bakterie/virus. Man kan ha räddat livet på musen med denna insats, även om musen fortfarande rosslar lite. Dock är det olika från fall till fall.

Jag återkommer och skriver mer sen. Jag är trött. Har solsting.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-06-26 15:14 #17 av: hejkomochhjälpmig

Så hon skulle alltså kunna fortsätta att leva som rosselmus så länge hon inte mår dåligt av det? Jag vill såklart inte avliva henne, hon är som sagt fin och glad nu bortsett från det förbannade lilla rossel-ljudet.

Jag väntar med spänning på att solstinget ska gå över ;D ^^

Anmäl
2013-06-26 16:58 #18 av: Grodan

#17 Ja, det skulle hon. Ev kan hon behöva någon kur med antibiotika igen om hon får problem igen.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.