Länkar | Links

(X) Djurförsök

2013-08-14 13:15 #0 av: :')

Nu vet jag att detta ämne tagits upp ett flertal gånger här på RiF och övriga sajter. Många har skrivit om hur möss och råttor används för att testa botox. Och lika många har då klagat på att det redan finns en sådan tråd. Men visste du då att över 40 möss dör plågsamt för varje dos av botox som produceras?. Visste du att även råttor, kaniner, grisar och apor blir utsatta för samma sak? (Se mer här). Även om du visste det, så tycker jag att det är värt att fortsätta ta upp ämnet då det säkert finns personer som kanske är omedvetna om vad som sker? Och vad skadar det att påminna sig själv och andra om vad som faktiskt pågår ute i samhället och världen? 

Jag pratade med Karin Gabrielson Morton, sakkunnig på Forska Utan Djurförsök (medverkade på kalla fakta) och frågade om man fortfarande använder möss inom tester av botox än idag. Detta var svaret jag fick:

  • "Forska Utan Djurförsök

    Hej Niike! Ja, det var verkligen bra att Kalla Fakta tog upp frågan om botox och djurtester. Programmet satte ännu press på företagen att anstränga sig för att ersätta dessa otroligt grymma djurtester. Forska Utan Djurförsök hjälpte till med research till programmet och vi blev ju också intervjuade. Vi har fått information från Allergan om att deras botoxprodukter som säljs i Europa nu testas med det nya celltestet och alltså inte på möss. De andra företagen som tillverkar botoxprodukter testar fortfarande på möss. Här kan du skriva till dessa företag för att öka pressen på dem att få fram djurfria tester: www.forskautandjurforsok.se/aktuellt/sluta-djurtesta-botox--agera/ Botoxprodukter klassas som läkemedel, även när det används för kosmetiskt bruk. EU:s djurtestförbud gäller alltså inte för botoxprodukter och det finns inget förbud mot att djurtesta botox i Sverige eller i resten av EU. Så med undantag från Allergans produkter så är alla botoxprodukter som säljs här djurtestade, även om vi inte kan svara på i vilket land djurtesterna skett."

Det är lätt att bara blunda för problemen. Varför blundar man då? Jo för att man inte vet vad man ska göra. Men det finns saker man kan göra. Läs mer om det längre ned!

Över 2800 djur dör i djurförsök i Sverige varje dag. Det är ganska mycket. Du kan ju räkna ut vad det blir på ett år! (Källa). Sverige är inte ensam om att använda djur i försök. Här är en undercover video som organisationen PETA står för. Jag varnar för känsliga bilder av sjuka och skadade råttor och möss. Här är videon: http://www.youtube.com/watch?v=Zjo-Kp5rekQ&feature=channel

Jag valde ut en video om just råttor och möss då många av oss har dessa djur. Men om du går in på forska utan djurförsöks hemsida så kan du se massa andra videor på djur som far illa. Här är en länk direkt dit. Länk.

Vad kan man göra då?

Som privatperson eller barn så kan man inte springa in på ett labratorium där djurförsök sker och skälla ut dom. Även om man önskar det. Det du kan göra är att antingen skänka pengar till organisationer som aktivt och på heltid arbetar med just detta. Det finns tre stora djurrättsorganisationer i Sverige och det är dessa: http://www.forskautandjurforsok.se/index.php, http://www.djurensratt.se/, http://www.djurskyddet.se/. Dessa arbetar även med andra frågor som rör djurens rättigheter och välmående. (Observera att det finns fler organisationer men jag valde dessa tre).

Men om man inte vill, kan eller har råd att skänka pengar. Så finns det ett bra och faktiskt effektivt sätt. Och det är att göra folk medvetna om vad som sker. Som jag gör nu. Man kan sprida ordet på sina hemsidor, man kan berätta för sina vänner. Går du i skolan kan du fråga din svenska eller SO lärare om du får ha ett föredrag om djurens rättigheter. Det är ett smart sätt. Och om du tror att det du gör inte hjälper, så tänk om! Här är ett citat från forska utan djurs hemsida.

"Kosmetikatester på djur är förbudet inom EU och den 11 mars 2013 införs ett förbud mot försäljning produkter med ingredienser som djurtestats efter detta datum. "

Vi har alltså lyckats stoppa tester av smink på djur inom EU! (Källa).

Jag tycker alla ska ta tid på sig och läsa igenom hemsidorna jag länkade till, för man lär sig så mycket. Det sista jag vill uppmana er om att läsa är detta, http://www.forskautandjurforsok.se/djurforsok/undvik-djurtestat.php.

Tack för att du tog dig tid att läsa och ett extra tack till Karin Gabrielson Morton som lät mig citera hennes svar.

Anmäl
2013-08-14 14:22 #1 av: Grodan

<3

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.