Förening, utställning & träff

SE-märkta prefix i SVEMUS

2013-08-15 21:42 #0 av: Artlink

I maj tog SVEMUS beslut om att höja statusen på registrerade uppfödare i SVEMUS.

I allmänhet brukar uppfödare vilja välja ett uppfödarnamn på sina djur, oavsett art. Vissa är kanske godkända hamsteruppfödare, låt säga att uppfödningen heter Trollets, och föder man då upp kaninenr och möss så hänger uppfödarnamnet med även på dessa djur.

Det gör att det finns uppfödarnamn överallt men man vet inte alls hur uppfödaren har fått namnet. är det egetpåhittat, tagit ur intet? Finns det en utbildning och uppfödarprov bakom?

SVEMUS har uppfödarprov för sina uppfödare och dokument där man förbinder sig att underkasta sig SVEMUS rekommendationer och stadgar som är klara och tydliga. Man ska också skicka in årsrapportet på alla möss som finns i uppfädarens vård, både egna och ev inneboende möss, oavsett åldrar. Man ska också tala om hur många kullar och mur många möss man har fött upp under året. 

Om man följer SVEMUS alla punkter får man ansöka om ett prefix (uppfödarnamn) som man i föreningen ska använda vid registrering av kullar. Är man inte godkänd får man inte använda sig av uppfödarnamn, men det gäller enbart i föreningen. Det innebär att folk utanför föreningen kan sälja möss med uppfödarnamn och detta kan förväxlas med kvlitén som SVEMUS registrerade uppfödare håller.

Nu får alla registrerade uppfödare som vill kvalitétssäkra sin uppfödning lägga till SE- före sitt prefix, tex SE-TAMs Queen

SE-märkningen skall jämföras med SVERAKs S*(SE)

Så ett tips är att i framtiden titta efter SE-märkta uppfödare Glad

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2013-08-16 07:48 #1 av: ariama


Det där var ett himla bra initiativ!!! Toppen!!

Jag gillar ju uppfödarnamnen, oavsett om uppfödaren är registrerad eller inte, för att det säger så mycket om mössen! I alla fall säger det mig mycket, och stamtavlorna blir mycket mer informativa.

Med en SE-märkning kan man dessutom skilja ur agnarna från vetet!

Själv tillhör jag agnarna med mina Björndalsmöss som inte är registrerade och absolut INTE är berätttigade till något SE. Ler 

Anmäl
2013-08-16 13:52 #2 av: Artlink

#1 Jättekul att du också tycker detta är en fördel Glad

Om jag inte skulle vara med i SVEMUS skulle jag också vilja ha mitt signum på mina möss, så folk som stöter på namnet förstår var de kommer ifrån, som ett varumärke. Jag tror alla vill det. Precis som du beskriver så säger det mer i tex ett härstamningsbevis eller stamtavla

Därför är det ju så bra att man nu har kommit på ett sätt att "märka" SVEMUS-uppfödarna i mängden.


Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.