Avel & Uppfödning

Mina älskade små "hundar"!

2013-10-07 12:50 #0 av: ariama


Jag har Björndalens Sällskapsmöss. Mitt huvudsakliga avelsmål är "roliga sällskapsmöss" som är nyfikna och glada, öppna, kommunikativa och sällskapliga.

De är inte bra utställningsmöss, men det bryr jag mig mindre om. Utställningar pågår kanske högst 6 dagar om året, medan jag/man LEVER MED mina/sina husdjur 365 dagar om året. Då vill jag ha dem som KOMPISAR. De ska gilla mig, gilla människor helt enkelt.

Jag måste berätta om när jag för nån månad sen hade besök av en väninna med hennes barnbarn, 11 år. En härlig grabb som blev verkligt förtjust i mina möss, och de i honom.

Jag kunde inte låta bli att skratta hela tiden! För mössen var så putslustiga Pussar. De tyckte verkligen det var roligt med besök!! (gäller mina tamaste förstås, jag har även "avelsmöss" - för den "genetiska mångfaldens" skull - som inte är lika förtjusta i människor).

Honey Crisp med systrar släppte jag ut på bordet. Ett stort bord fullt med saker och gömställen. Gömställena ratades (som vanligt), i stället kom de fram och ställde sig vid bordskanten för att med spetsade öron och vibrerande morrhår sniffa och kika och titta vem som satt i fotöljen!! De tyckte det var jättespännande!

När de fick komma över till Sam, sprang de runt på stolen och honom, och tyckte det var jättekul. Det vet jag, inte bara på deras glada uppsyn, utan också på att när jag ropade på dem kom de fram och nosade/hälsade, men ville INTE komma upp, de ville vara kvar hos Sam!

Jag måste skratta åt de små tokiga raringarna, som jag alltid skrattar när dessa så små djur visar upp en sådan stor personlighet. 

Chrystal Beauty på fotot, en av de "glada nyfikna". Hjärta

Anmäl
2013-10-07 12:57 #1 av: ariama

Men det jag egentligen skulle berätta, var när jag i dag tänkte att jag måste prova hur bra de (några speciella möss) är på GOLVET. Mitt mål är att de ska vara "hundar".

De ska springa runt ett varv på golvet och undersöka (de SKA vara orädda och nyfikna), och de SKA sedan komma till mig när jag ropar!! Sedan ska de hellre vilja vara med mig, än springa lösa på golvet. Frivilligt, så klart!

Honey Crisp och lilla Smila (2 månader) släppte jag ner på golvet för att se hur de betedde sig. Jodå, jättespännande och roligt tyckte de, och sprang runt och nosade och kollade.

Och så ropade jag. Då händer detta (ja, händer, inte hände, för det händer igen och igen, hela tiden!)

Nä, jag håller inte fram händerna, jag sitter inte på huk, jag STÅR.

Anmäl
2013-10-07 12:59 #2 av: ariama

Fast nu har jag satt mig i fotöljen (lat) med benen utsträckta. Honey Crisp kollar läget, så där brukar jag inte "se ut".

Anmäl
2013-10-07 13:00 #3 av: ariama


Båda två kollar läget till att börja med.

Anmäl
2013-10-07 13:01 #4 av: ariama


Crisp börjar fatta var jag är Skrattar

Anmäl
2013-10-07 13:03 #5 av: ariama


... och Smila börjar fatta galoppen!

Anmäl
2013-10-07 13:07 #6 av: ariama


Nedsläppt för ett nytt varv på golvet, hittar hon mig bättre denna gång. Jag finns ju där, högt ovanför benen, haha  Skrattar.

Ååh, de är så söta, så bedårande, så näpna, så putslustiga, jag är så vansinnigt kär och förälskad i de här små tillgivna varma lena goa raringarna!!! Hjärta

Anmäl
2013-10-07 13:32 #7 av: Emmaslindh

Så mysigt! Det är detta som är mitt mål med Molly och Matilda, att de ska vara keldjur och trogna vänner Glad

Anmäl
2013-10-08 17:21 #8 av: hejkomochhjälpmig

Vilka UNDERBARINGAR!!!HjärtaHjärtaHjärta Jag blir helt till mig!!! Kär

Anmäl
2013-10-08 17:48 #9 av: Littlem

Det är otroligt att så små djur kan skänka så mycket glädje och kärlek Hjärta

Kul att se bilder o höra om dina goa möss Amaira!

Anmäl
2013-10-08 18:03 #10 av: ajanki

Underbart att läsa!! Och helt fantastiska bilder, tack för att du delar med dig!!Hjärta

Anmäl
2013-10-09 07:31 #11 av: Artlink

Härligt att du når dit du vill! Underbara små vänner ❤

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2013-10-09 08:02 #12 av: ariama


Tack alla! Ja, jag slutar aldrig förundas över hur härliga, roliga, tillgivna och personliga sådana här små djur kan vara.

Till saken hör, att jag faktiskt inte pysslar mycket med dem! Jag har inte tid! Eller snarare, det går i perioder. För ibland har jag ju givetvis gott om tid med dem.

Däremot har de stora burar med mycket berikning, och jag försöker variera burar och upplevelser för dem, så de "håller hjärnan igång", och fortsätter vara nyfikna och motiverade. Instängda "försoffade" möss med "förtvinad hjärna" är inte kul ...

Det kan ibland gå en vecka i taget då jag bara "kastar åt dem" mat och vatten, och säger "Hej älsklingar!" innan jag "springer ut" igen. Just därför är mina stora berikade burar så viktiga. Och öppna, så de kan "sniffa och hålla koll" på grannmössen och världen.

Ja, till och med deras rum är tyst och stilla nästan jämt. De har ju eget musrum.

Anmäl
2013-10-10 17:30 #13 av: Grodan

Underbart kåseri om din kärlek till dina möss, amaira! Hjärta

Jag är övertygad om att du skulle, om du hade tid och ork förstås, lura runt någon av dina mest kontaktsökande och äventyrsglada möss en agilitybana och delta i vår tävling. Tyvärr är det lite sent påtänkt nu, men dina möss har i a f alla förutsättningarna.


Det är intressant det du skriver att de letar efter dig, att du finns där, högt ovanför benen. Nyfiken... vad är det dina möss anser är du? Din röst, ditt ansikte, dina händer, eller allt det?

Själv anser jag nog att mina möss ser "mig" som mitt ansikte... min näsa typ... lol Skämtar

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.