Beteende, hälsa & skötsel

Varför piper möss?

2013-11-17 14:18 #0 av: [Ruber]

Är färsk musägare. Första dag hade min yngsta o äldsta lite brottning och jagande, och troligen båda pep. Sedermera har inte vittnat några "fajter" och ingen haft tecken på skador så jag tror de kommer rätt bra överens. Men ibland hör man pipande från deras hus, och man undrar om de bråkar? Har lagt dit flera hus, men de ligger ändå alla tillsammans. Piper de av helt andra anledningar också? Ibland pips det om jag råkar komma förbi plötslig när någon sitter o äter. Finns det fler skäl?

Anmäl
2013-11-17 18:11 #1 av: cyberkise

Möss kan kivas då och då, ofta låter det värre än vad det är. Så länge de inte skadar varandra så kan du nog ta det lugnt, men observera mössen och håll lite koll. Kan ju vara att den äldre tycker att den yngre är jobbig och vill sätta den lite på plats Skrattar

Anmäl
2013-11-25 02:22 #2 av: Grodan

Mina möss piper mest när de kivas om mat... då piper/skriker den som har den goda matbiten när en burkamrat kommer och ska ta den ifrån henne...

Det jobbiga med hus är att du inte kan se vad de gör... Det är ju bara du som kan ta reda på vad det pips om. Om det är någon som piper när den blir putsad på eller så...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-12-21 23:23 #3 av: [Ruber]

Har nu noterat att mössen (mest den äldsta och blygaste), piper även om den är "ensam", dvs andra mössen är på andra ställen i buren. Ibland när hon är ensam i ett hus, ibland när hon går runt och utforskar. Hmm... Hon kanske bara är pratglad? Eller pips det i syfte att kalla/hålla borta de andra? Eller piper hon om hon blir stressad ( ny inredning i buren)? En gång tror jag hon pep för hon visste inte hur man tar sig ner från en platå, sen kom den andra dit och när den gick ner så följde den samma väg... Får ibland liten oro att hon skulle pipa av smärta, men ser inga tecken på ohälsa :-)

Anmäl
2013-12-23 18:20 #4 av: Grodan

#3 Men... piper när hon är ensam...? Det är inte normalt. "Pratglad" finns inte i musens beteende. Möss piper av olika anledningar inte bara för att...

Det handlar nog dessvärre om rossel.Ledsen NÅgonstans på sajten finns en film med ljud där du kan höra rossel... (en form av det, det kan låta lite olika från fall till fall)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-12-23 19:26 #5 av: [Ruber]

Tack, det lät inte bra. Ska strax läsa mer om det! :-(

Anmäl
2013-12-23 19:29 #6 av: Grodan

Om du inte ser några tecken på ohälsa behöver du inte oroa dig så mycket utan bara försöka att mata dem med supernyttig mat, kanske peta i rosseltjejen något extra.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-12-23 23:29 #7 av: [Ruber]

Efter närmare undersökning så kan jag nog utesluta rossel, tack och lov! :-D De verkar må prima på alla andra sätt. Det är nog min nybörjarosäkerhet som förvirrar mig. Det tar sin tid att lära sig tolka alla dessa ljud, de flesta fullt normala vardagsljud...Underbart att det finns erfarna som vill dela med sig av sin kunskap!

Anmäl
2013-12-23 23:38 #8 av: Grodan

Så skönt att höra! Blev så orolig.

De tre musar du köpt av mig har inga syskon eller föräldrar som rosslar och de skall ha klarat introduceringen väl - de är alla 3 från olika kullar och olika föräldrar.

Nysningar kan dock förekomma. Och rossel kan givetvis inte uteslutas att det dyker upp, men jag hoppas och tror att det dröjer något än och kanske inte alls. Det är ju så att i ett hem där mössen inte utsätts för stress och introduktion av nya bakterier så kan de leva länge och förbli friska. Med en massa tur förstås. Tyvärr är inte mina möss perfekta, tittar jag i stamtavlan på tjejerna så tyvärr finns där juvertumörer (främst på honor från importlinjer) och rossel.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-01-01 08:28 #9 av: Grodan

#7 Hur många olika vardagsljud har dina möss för sig?


Mina är i regel tysta utom om det uppstår lite kiv om mat, då kan det pipas lite. Andra ljud är drickande från vattenflaskan, de flesta vattenflaskor är tysta, men de med kulor låter lite, och gnagande på kartong och annat. Får mössen hårda saker att äta så knapras det ljudligt från alla burar. Sedan när jag lägger i hö och/eller rivet papper kan det prasslas en del med det. Grävande och röjande i burarna hörs inte så mkt, däremot kan det synas på golvet ibland...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-01-04 15:43 #10 av: [Ruber]

Idag såg att en av möss lät som en Fågel!? Som lite tvittrande. Jag tror jag lärt mig urskilja pipet som låter som ett högre skrik, när någon annan blir för närgången och de blir irriterade/skrämda. Men detta var låga men tydliga tvi, tvi, tvi när hon höll på att klättra på leksaker inne i terrariet ("ensam"). Cirka fem gånger. Det är oftast att hon låter när hon är på någon lite högre sak än marknivån..kan det vara så att hon är höjdrädd? Har märkt att hon inte heller gillar att bli upplyft med handen, springer direkt och gömmer sig i kragen. men om jag sitter/ligger kommer hon gärna och klättrar på mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.