Genetik, färger, hårlag och teckningar

Dove-fråga

2013-11-24 13:45 #0 av: Velinga1984

Jag har 2 flickor här hemma som är Dove, men i olika nyanser. Min sambo dumförklarar mig lite när jag förklarar att de har samma färg egentligen.

Isabell är den ljusa, (efter rö vit och svart. I stamtavlan finns det bla colorpoint och siamese. Hennes kullsyskon blev dove, agoutii, champagne och svart)

Nissan är den mörka (efter 2 svarta. I stamtavlan finns det bla blue, beige och svartögd creme. Hennes kullsyskon blev beige och svart).

Vem är närmast den "korrekta" dove-färgen och varför skiljer det sig så mycket på en och samma färg? Eller har någon av dom fått fel färg?  

Anmäl
2013-11-24 13:47 #1 av: Velinga1984

ett till kort

Anmäl
2013-11-24 14:39 #2 av: Tsunamis

Vi vill ju ha mörka dove på domarbordet här i Sverige. Den ljusa kunde säkert ställas som Silver nästintill även om den genetiskt är dove så är det ju fenotypen som spelar roll.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl
2013-11-24 14:51 #3 av: Velinga1984

Båda kommer ställas i standard nästa år just för skojs skull. Säger inte standarden duvgrå ? Isåfall är ju Isabell den som är närmast då Nissan är väldigt mörk. För min del spelar det ingen roll då Dove inte är någon färg jag vill föda upp. Bara intressant då det skiljer sig så markant i färgen.

Anmäl
2013-11-24 16:26 #4 av: Artlink

Jag föredrar de ljusa ( och därför såldes Nissan Lipar)

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2013-11-24 20:24 #5 av: Grodan

Dove ska gärna vara en ren aapp  för att kunna visa upp en duvgrå färg. Ju flera gener i bagaget desto sämre nyans.

Själv tycker jag att inte att Dove skall vara så ljus att den misstas för PE Silver, utan ha mycket mera färg än vad de flesta andra ST-domare anser.

Vidare anser jag inte att någon av dina tjejer är korrekt i färg och nyans. Den nyans jag anser är korrekt är ett mellanting i mörkhet snarare.

Jag har endast sett en Dove med den nyans jag ansett är korrekt. Om man bildgooglar på duvgrå kan man få upp några förslag som liknar den nyans jag anser är korrekt. Den är ganska mörk och har en aningens blåaktig ton. Givetvis anser många ST-domare att detta är fel. Grått kan komma i så många nyanser... det bara är så...

Med renavel kan man dock ev komma lite närmare en mer korrekt Dove... I början får man flera olika nyanser och då kan det vara svårt att välja rätt. Jag tror att man ska välja de som är mittimellan, som är jämna och som har riktigt solid färg från hårbotten till hårtop och inte den ljusaste och inte heller den mörkaste.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-07 08:34 #6 av: Grodan

#0 Det är eg rätt fantastiskt att en färg kan finnas i så många nyanser som just Dove, och att det kan skilja så mycket mellan den ljusaste till den mörkaste.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-07 10:49 #7 av: ariama


Nu är jag ingen domare i standard, men jag vill gärna "prata" jag också. Skrattar .

Såna här frågor är roliga! Jag säger som Grodan, ingen av dem har "korrekt" utställningsfärg.

Däremot kan de har rätt färg, för DIG! Hjärta

 

Den mörka är möjligen närmast i färg, men färgen ska också vara ren, och jag tycker den har en brunton i sig som den inte ska ha enligt standarden.

Att "samma färg" kan vara så otroligt lika, beror på något som kallas för polygener. Och det är med hjälp av polygener som man avlar fram utställningsfärgerna.

 

Man får inte korrekta färger ur "regnbågskullar", utan det behövs flera generationer av målmedveten avel, där man hela tiden väljer de bäst färgade ungarna att para vidare, ALLA ska vara i samma färg - annars får man gärna de här andra färgtonerna i pälsen som man inte önskar.

 

Polygenerna är verksamma i alla musens färger!! Och det är polygenerna som bestämmer intensitet, grad av ljushet och mörkhet, väl färgade hårstrån från botten till topp, svärta, rödhet/gulhet/beige, samt sotning/icke sotning, och en hel del annat.

Och alla dessa beror på olika komplex av polygener, så det är ingen lätt historia att vaska fram dem!

Finns inte de rätta sorterna av polygenerna i föräldraparen, hjälper det knappast hur mycket man avlar och selekterar för det man önskar, om det finns inte i genpoolen från början.

Anmäl
2014-02-07 10:51 #8 av: ariama


Vilken färgnyans - hur ljus eller mörk - tror jag även beror på vilken domare som dömer faktiskt. Inte för mörk och inte för ljus, tror jag alla instämmer med. Och absolut inte så ljus att den kan misstas för silver!

Men just "duv-grå" tror jag är ett bra kriterium att gå efter. Även om ett sådant uttryck är mycket subjektivt.

Sätter in en redigerad del av ett av dina foton, samt lagt till min egen dove. Bara på skoj. Nyanserna kan vara sååå olika! (jag avlar inte heller dove)

Även fotona visar ju egna nyanser, så vill man veta exakt, behöver man se med egna ögon.

Min dove har en lite mer röd ton än dina. Men så avlar jag också på röda polygener! (gula/röda möss samt tan)

Anmäl
2014-02-07 17:03 #9 av: Grodan

#7 Haha, du är så söt

Nu är jag ingen domare i standard, men jag vill gärna "prata" jag också.

Tror du jag pratar för att jag är Standarddomare?Lipar


Det är rätt unikt att kunna få fotografera två möss som har samma färg men helt olika nyans och jag såg fotot som för första gången och slogs av hur lustigt det är att denna variant är såhär.

Jag vet inte om kan fotografera den ljusaste blue bredvid den mörkaste blue och få samma skillnad...


Jag har sett många Standarddomare plocka fram sin egen version av Dove till BIS-finalen och de har skilt sig mycket åt allihop. Detta gör att man eg borde lägga in foton eller en färgton i Standarden och säga DENNA FÄRG skall musen ha... men så länge man inte gör det så är det godtyckligt och går i mode. 

Fast bild-googla på duvgrå och du får svaret - färgen finns i många nyanser.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-07 17:09 #10 av: ariama


#9. "Tror du jag pratar för att jag är Standarddomare?"

Hihi, näe. Eller, jo kanske. I alla fall har du ju en större erfarenhet just därför, och i mina ögon en större tyngd bakom dina ord!

I alla fall jag vill gärna höra vad du har att säga, just (även) i egenskap av standarddomare. Pussar

Anmäl
2014-02-07 17:15 #11 av: Grodan

#10 Jag skulle kunna döma efter en bilderbok, inga problem. * Att tolka Standarden och förstå vad de där jäkla orden försöker beskriva för färg det har jag frågat mig i många år.

När Gunvor skulle lära mig färgerna så hämtade hon saker. Så här ser en Black Eyed Cream ut och så visade hon en Camembert. Såhär ser en PE Silver ut och så visade hon en gammalt silvermynt. Hon hade samlat saker ENBART för detta... (nej inte osten, den var alltid ett problem eftersom hon inte kunde spara den... lol... det är DÄRFÖR vi länge inte visste hur BE Cream ser ut...)

Själv kan jag ofta se vad en färg har (utom vissa ce-varianter suck**) för genotyp, men hur nissarna i England för 100 år sedan bestämt att den ska se ut för att få Cert är en helt annan femma... Och där har vi ev problemet. Att i a f jag är mer intresserad av genotyp än fenotyp. Jag vill veta vad det är.

*jag har djupt imponerad bläddrat i kanin standarder för länge sedan där allt var noga nertecknat hur öronen SKALL hållas, vara formade och hur varje variant och färg noga illustrueras. Inte mycket att tveka om där.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-07 17:22 #12 av: KickiG

Frågan om genotyp vs fenotyp ÄR faktiskt väldigt intressant. Vad är viktigare, vad det är eller vad det ser ut som? Tänker man bara helt kallt och enkelriktat på utställning så är det ju utseendet som är det viktigaste. Då kör ju fenotyp över allt annat så det visslar om det. Tänker man å andra sidan på avel och sällskapsmöss så tycker jag ju personligen att fenotypen kan gå och dra något gammalt över sig och krypa fram endast en gång i kvartalet. Avel som jag ser det är genotyp. Det är byggklossarna som gör individen. Visst spelar sedan miljö, foder osv in, men genotypen är byggklossarna som lägger den viktigaste grunden.

Och nu hamnar tråden lite på villovägar. Ursäkta att jag OTar. Förlägen

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2014-02-07 17:30 #13 av: Grodan

#12 Pussmun

Det finns en intressant aspekt där. Jag hälsade på hos en tjej en gång. En tjej som hade avlat många smådjur i sitt liv och som min dåvarande genetikguru såg upp till för hennes kunskap. Hennes möss var jättefula.  Men skillnaden på hennes avel och andras var att hon avlade på genotyp. Hon avlade inte för utställning. Och nu flummade jag iväg så att mitt inlägg inte fick någon poäng alls... jag hade en tanke men tappade den...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-07 19:11 #14 av: Grodan

Ang mitt inlägg i #11 så googlade jag lite på kaninstandard och fann många bilder från den standard jag bläddrat i.

Länk till en sida där man lagt in bilder från Nordisk kaninstandard (skrolla ner) http://www.kaninkanin.com/skotsel%20lo/STANDARD.htm

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-07 23:04 #15 av: Artlink

Vi har ju en tråd om varianten dove som man kan titta i för er som vill.
Just nu syftar jag på paddan och kan inte se vare sig smilysar eller "skapalänkknappen" så jag får lägga hela länken här och ni får själva kopiera och klistra in i adressfältet

http://mus.ifokus.se/discussions/4d7138b3b9cb46222d04ffe9-bildtrad-dove?4d7124efb9cb462141047e50-3

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2014-02-08 17:38 #16 av: Grodan

#15 jag är ingen padda... LedsenLipar (men antar att du eg skulle skriva "just nu surfar jag på plattan")Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-08 17:55 #17 av: Artlink

#16 LOL GapskrattarFörlåt! Jo, jag menade att jag surfade på paddan Kär

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2014-02-08 18:17 #18 av: Grodan

#17 Men hur fasiken surfar man på en padda?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-08 22:43 #19 av: Artlink

#18 Åååååh! så himla söt! Hjärta

Paddan=iPaden Skämtar

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2014-02-08 22:48 #20 av: Grodan

#19 jahihijagvetHjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.