Beteende, hälsa & skötsel

Hur få mina möss tama?

2014-01-10 12:20 #0 av: vaniljkaka

Som jag redan skrivit i en annan tråd så har jag nyss köpt två små möss, bara 1 månader gamla. Köpte i djuraffär. 

Jag hade behövt lite tips på hur jag gör dom tama på bästa sätt, den ena är lite mer tamare, den vågar sig fram till handen och nosa men den andra blir livrädd så fort den ser handen. Just nu känns de helt omöjligt att få dom tama :/ 

Hjärta

Anmäl
2014-01-10 12:32 #1 av: Sugar Mist

När du går förbi buren, stoppa in handen och erbjud något gott. Varje gång du stoppar in handen, erbjud något gott. Prata inte, ha bara handen där och låt de undersöka.

Att ha buren någonstans där det rör sig mycket folk typ vardagsrummet eller köket är också en idé, öppna burar brukar göra möss nyfiknare också.

Sajtvärd för Vallhundar iFokus

Anmäl
2014-01-10 12:51 #2 av: KickiG

Ta det lugnt, stressa inte. Låt det ta tid. Ge inte upp. Med mina förra möss tog det ca 6 månader att få tama, och så plötsligt en dag svängde det. Bara så plötsligt.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2014-01-10 13:00 #3 av: Grodan

#1 Super, kunde knappt skrivit bättre. Tycker dock hen ska prata. Prata, prata hela tiden.. möss lyssnar mycket

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-01-10 13:05 #4 av: vaniljkaka

Okej!! :)

Har en dunabur och har locket öppet just nu för dom inte ska bli så rädda när jag öppnar den, så är det bara att sticka ner handen när någon är ute. Det är omöjligt för dom att klättra upp där, bara dom inte kan hoppa???

Jag pratat lugnt med dom när jag har handen i buren, så dom vänjer sig vid min röst :)

Anmäl
2014-01-10 13:06 #5 av: Sugar Mist

#3 Jag upplever att prat skrämmer de i början. självklart kan man prata, men jag började med viskningar och ökade sedan ljudet när de associerat min han till något gott

Sajtvärd för Vallhundar iFokus

Anmäl
2014-01-10 14:40 #6 av: Grodan

#5 Jag sätter på prata-med-mus-rösten... de älskar den, oftast... i a f så lär de sig älska den... (kan tala om att det INTE är samma röst som prata-med-iller-rösten eller prata-hund-rösten eller prata-med-råtta-rösten... det är en helt egen liten musröst... lol Galen)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-01-10 15:44 #7 av: Moonchillas

Jag började med att sätta mig brevid buren och småprata lite lågt. Stoppade inte in några händer eller så, bara småpratade lite. Detta gjorde jag i 2-3 dagar. Sen utökade jag med att ha lite högre röst och satte mig att läsa ur en bok högt en kvart 20 minuter, utan att stoppa in några händer. Detta höll jag på med i 3 dagar till ungefär.

Sen efter det så började jag lite försiktigt att ta ut alla saker från buren utom 1 hus, och satte sedan ner min hand i buren. Efter ett par dagar tar deras nyfikenhet över och dom går ut på upptäcksfärd, nosar lite försiktigt på handen.

Sen när dom började känna sig hyfsat trygga med min hand (utan att klättra upp i den) så tog jag även bort huset och överdelen på buren. Nu är jag där att jag tränar dom på att komma upp frivilligt i handen. Dom är nyfikna av sig och klättrar upp på kanterna, då sätter jag försiktigt dit min hand vid kanten och till slut tar deras nyfikenhet över och dom klättrar ut i handen.

Jag använder heller inget godis just i början, vill att dom ska ty sig till min hand och inte ty sig till min hand pga godis, om ni hänger med i hur jag tänker.

Nästa träning för mig blir att locka ut dom från buren när alla saker fortfarande är kvar i buren, att dom förstår att kommer matte så får vi komma ut på upptäcksfärd.

Men detta är bara hur jag tränar, det finns hur många andra bra tips som helst.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.