Beteende, hälsa & skötsel

Beteende jag gillar!

2014-02-22 11:17 #0 av: ariama


Jag avlar på sällskapsmöss. Och jag har vissa kriterier för vilket beteende jag önskar av mina små vänner.

Först och främst ska de givetvis vara mina vänner! Och det ska de vara, för att de vill!

De ska lätt bli tama, gärna nästan av sig själva, för de är så nyfikna. Men de ska fortfarande ha mössens "naturliga skygghet" kvar, på så vis att de inte kastar sig upp, eller fram, mot varje möjlighet till "frihet".

De är så vansinnigt SÖTA, när de märker att någon/något närmar sig buren. De stannar upp, blir vaksamma, TROR att det är jag, men är ännu inte säkra. Och i samma ögonblick som jag börjar prata, och de VET med säkerhet att det VAR jag! så blir de så glada och kommer mig till mötes.

GLADA! De blir glada när jag kommer! Lite exalterade. Så där lagom exalterade, så det spritter lite i kroppen deras, men inte så de "blir jobbiga".

Jag vill inte ha möss som kastar sig upp i handen! Jag vill inte ha möss som rusar upp för armen. Jag vill inte ha möss som "rusar" över huvud taget.

Mina möss ska varken vara underaktiva eller överaktiva. De ska vara ... "med". De ska bete sig på ett vis så att de hela tiden är MED på, både vad de gör, och vad som händer runt omkring dem.

De ska komma upp självmant i handen - och de ska STANNA DÄR!

De ska INTE rusa vidare! De ska stanna, men de ska fortfarande vara nyfikna! De ska vara MED. De kollar läget, de snusar, luktar i luften omkring sig, de "tittar", de vänder sig omkring, och de tycker det är KUL.

 

På fotot, taget i dag, är tre generationer av underbaringar!!! Till vänster (den gula) är Yamsa, en helt otroligt underbar dam. Hon är mamma till Yuicy, chocolaten längst ner - ännu en helt otrolligt underbar tjej!!! Och Yamsa är även mormor till lilla Plira i mitten.

Plira är brorsdotter till Yuicy, inte Yuicys dotter.

Plira är 5 veckor i morgon, och en av de ljuvligaste och mest lovande sällskapsmöss jag haft, på alla vis. Men så ligger det också i släkten. De här tre mössen är mina allra bästa sällskapsmöss. Tillsammans med två andra som inte är med på bild. 

 

Anmäl
2014-02-22 11:24 #1 av: ariama

 Det här är alltså mina bästa sällskapsmöss, de med bäst beteende enligt mina önskemål. Jag har andra möss, fortfarande givetvis MYCKET trevliga, som har mycket bättre färger (utifrån mina önskemål).

Yuicy till exempel, har en sorgligt beige-blek tanfärg. Men det ger sig med tiden (dvs framtida avel, då både beteende och färg hamnar i samma möss).

 

På den här bilden är Chyrstal Beauty med, istället för Plira.

Alltså, Yuicy är chocolaten längst till vänster, Chrystal Beauty i mitten chocolate/tan-tecknad. och så gula Yamsa, Recessive Yellow underst.

De "rör sig" i handen, för att kolla allt omkring. Men de försöker inte springa iväg uppför armen, och de är inte svåra att fota så här.

Anmäl
2014-02-22 11:37 #2 av: ariama

Möss ska absolut inte vara "razzelmöss", enligt mig (ens om de är ohanterade möss, dvs ur en kull jag inte hunnit hantera/socialisera av någon anledning).

Razzelmöss, är ett annat uttyck för "vettskrämda möss". Det vill säga möss som hysteriskt springer och gömmer sig vid minsta rörelse = när jag kommer in i musrummet. De är så hysteriska/vettskrämda att spån och bottenströ rasslar som kulsprutekulor mot burens väggar när mössen kastar sig in i något gömställe.

Razzelmöss står jag inte ut med! Och det var länge sedan jag hade sådana.

Möss får gärna vara vaksamma; ha en naturlig skygghet, de är ju "bytesdjur" i naturen, sedan urminnes tider. Det sitter i generna.

Men mina tammöss ska inte vara nerviga eller springiga. Varken "till" eller "från" mig. Det är så jobbigt med såna möss, tycker jag.

Och de ska ha förmågan att "knyta an" till mig, och ha tillit till människor. De ska helt enkelt gilla människor!!

 

Det här fotot är på några raringar i deras bur/akvarium.

Det är Honey Yamia (helsyster till Honey Yamsa men ca en månad äldre) som förresten fyller ett år idag! Det är den gula musen överst i bild. Den gula nedanför, som sitter och äter, är Honey Crisp.

Sedan syns Chrystal Beauty och Yuicy.

Anmäl
2014-02-22 11:47 #3 av: Lojs

Väldigt intressant att läsa så detaljerat. Det ger en konkret bild av något att avla emot. Att säga att man strävar efter ett bra temperament är ju egentligen ett ganska dåligt avelsmål, för det är väldigt inkonkret, och något som är viktigt med alla typer av mål är att de är konkreta och mätbara.

//Louise

Anmäl
2014-02-22 11:54 #4 av: ariama

Tack Lojs!!

Anmäl
2014-02-22 11:59 #5 av: Artlink

#0-2 Hur fungerar dina möss när de flyttar till andra hem? Fortsätter de likadant med andra personer än dig? I andra miljöer och under andra förutsättningar än det du erbjuder? vet du det? *nyfiken*

Själv är jag så rysligt jättenöjd med mina möss som jag har här hemma och jag hoppas verkligen de "uppför sig" i sina nya hem, de få jag säljer. Här är det tyst och stilla, men ibland säljs ju mössen till barnfamiljer med skrikande barn och kanske skällande hundar. Hur reagerar de på det? Jag har fått fråga och fått tillbaka att de är så lugna och tillgivna även där. Det lugnar min själ. 

Jag åker till utställningar för att testa deras stresstolerans, dels i beteende men också inre stressen som kan ge nedsatt immunförsvar och leda till sjukdomar efter utställningen. 

Hur gör du?

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2014-02-22 12:03 #6 av: ariama

Bra och viktiga frågor, Artlink! Hinner inte svara nu, återkommer.

Anmäl
2014-02-22 12:56 #7 av: amandabashiri

Jag har nyligen fått hem 2 fina möss. En choklad och en black. 
Har aldrig tidigare hört uttrycket "razzelmöss", men som du beskriver det, verkar det som att mina 2 nykomlingar skulle beskrivas som det. 
Har endast haft dem en vecka och de sprätter så fort jag kommer in i rummet.
När jag plockar upp och kelar med dem, blir de (iallfall Tucci, den bruna) efter ett tag rätt lugna och kryper självmant upp i handen. 
Någon timme efter är de lika skygga igen.
Så jag undrar, kommer de alltid bete sig så? Kommer razzelmöss alltid vara razzelmöss? Eller blir de inte lugnare med tiden, när de lär känna en mer?
Väldigt tråkigt ifall de ska springa iväg så fort de hör minsta ljud.

Anmäl
2014-02-22 13:04 #8 av: Grodan

Jag blir stressad av all text. Men jag vet ungefär vad amaira/ariama skriver.

Jag håller med henne i det mesta i hur möss skall vara. Med vissa undantag, eller begränsningar.

Jag har haft mkt trevliga möss, sällskapliga, sociala, snälla och lyckliga. Men sedan ett par år (från 2008 typ) har jag haft mindre sällskapliga och sociala möss. Trots rassel har jag dock alltid varit noga med att mössen trivs i fångenskap. Och jag har alltid noga valt att avla på de med bäst temperament, med vissa undantag för udda varianter.

Nu kommer jag dock att återgå till sällskapliga, sociala och starka. Jag älskar Engelsktypat. Det gör jag verkligen. Men jag måste ha friska, långlivade och sociala möss. Jag måste känna att de sällskapshem som köper mina möss blir nöjda.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-02-22 14:37 #9 av: LinDajSon

Sådana möss skulle jag vilja ha... Det är många år sedan jag hade möss, de var inte så sällskapliga och jag tycker att det är lite läskigt med nervösa gnagare. Jag hade gärna haft möss igen, har ett jättestort fint terrarium som står tomt. Men vågar inte skaffa då jag är rädd för att få nervösa möss igen. Roligt att titta in på den här sidan och ni har verkligen jättevackra möss, visste inte att det fanns så måpnga variationer. :)

Anmäl
2014-02-28 10:12 #10 av: ariama

#7. Hej amandabashiri!

På din beskriving tror jag att du kan få dem lugnare med lite tid och tålamod. För det första är de nyinflyttade, det gör dem lite extra oroliga. För det andra kryper de självmant upp i handen efter ett tag.

Även om beteendet återgår till det vanliga efter en stund, tycker jag att det är ett gott tecken.

Anmäl
2014-02-28 10:37 #11 av: ariama


#5. Artlink, ska äntligen besvara dina frågor.

Svaren är i mångt och mycket "vet ej". Det är massor av "sidor" som jag har sämre koll på än andra, och jag fokuserar ju på möss som funkar bra med mig hos mig.

Att avla handlar om prioriteringar, och sådana finns ungefär 352 stycken, typ Blinkar. Och inte är de kopplade heller, det som är bra hos en mus, saknar det som nästa mus har/är bra, och vice versa.

Tycker inte du också att det ofta känns så? Eller har jag för stora krav kanske...


Hur som helst, med åtta år på nacken för Björndalens, har jag i alla fall hunnit med NÅGRA "misstag" att lära mig från. *ler*

Till exempel en av mina raringar som jag älskade, för hon ville vara med mig hela tiden: Ju mer som hände, desto roligare tyckte hon det var! Möjligtvis var hon lite för ivrig, men jag tolkade hennes beteende som stresståligt.

Så jag tog med henne till Spånga Gymnasium på deras djurmässa när svemus stod där. Jag trodde hon skulle älska det!!

Wooops! Min lilla musqa blev bara mer och mer uppspelt, så till slut räddade jag henne och tog bort henne. Satte henne ensam i en liten bur under bordet, där hon somnade omedelbums och sov som en gris. Överaktiverad och totalt slut. Inte stresstålig.


Nu kan jag jag skilja ut den här "nervigheten" som hon hade, från det jag verkligen vill ha hos en "bra sällskapsmus".

Det var bara ett exempel, jag har fler, hela tiden, mer eller mindre, för jag provar mig ju liksom fram, för att få det jag anser vara "den perfekta sällskapsmusen".

Du har fullständigt rätt i att de måste provas i olika miljöer, om jag ska få en rättvis bild av deras helhetsbeteende.

Givetvis är de tamare med mig, som de känner, än med främmande människor. De föredrar mig. Men mina tamaste säger inte heller nej till andra människor (går upp frivilligt i handen på, på ett LUGNT vis). Vilket jag tycker är självklart!

Jag har inga möss som inte också är trevliga med okända människor. Något annat kan jag inte tänka mig!

 

Jag har inte alltid så bra feedback från mina tidigare köpare som jag skulle önska. Men då och då händer det. Ett tag var det tyvärr tumörer ... Så nu har jag ju inte sålt på länge, det var inte särskilt kul...

Nu vet jag inte riktigt, men senast idag fick jag mail från en barnfamilj som önskade köpa fler möss från mig, för de har varit så trevliga! Den "sista" är kvar fortfarande och är över två år, frisk och pigg och glad.

Sånt är roligt att höra!!

Anmäl
2014-03-02 20:15 #12 av: Grodan

#11 Japp, det är en mycket viktig egenskap: att de även tycker om andra människor. Att de inte beteer sig illa hos andra (läs okända om du vill) människor.

Jag tog in det i beräkning av avelsdjur år 2001. Hade missat det lite, men så var några människor på besök och en råtthona uppvisade väldigt vaktigt beteende mot dem. De stack fram handen (minns inte om det var en person eller flera) och hon nafsade. Det var ett lätt nafs, men det blev en liten liten rispa i huden och blod syntes. Det uppskattade jag inte alls och då fick jag genast skriva ner det på min långa lista över önskvärda resp icke önskvärda egenskaper hos avelsdjuren. Eller "önskvärda" låter så lamt. Det är en viktigt regel. Djuren skall inte vakta, de skall vara snälla mot alla människor. Jag ska kunna lita på att folk kan stoppa in händerna i burarna.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-03-02 20:45 #13 av: KickiG

Jag tycker det är väldigt bra och väldigt viktigt att du ariama har så här klart för dig vad du vill avla mot. Att du verkligen tänkt igenom hurdan en trevlig mus är. 

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.