Mat och utfodring

Ungar - när ska dom få riktig mat?

2014-05-16 13:19 #0 av: Igorsmamma

Vid vilken ålder är det dags att börja ge musbebisar riktig mat? Och är det någon speciell mat man ska ge dom?
Har ju 3 kullar här hemma på mellan 2- 2 1/2 veckor gamla. Alla dom diar än, och det slog mig att det försjutton snart är dax att sära på mamma och iaf sönerna.

Anmäl
2014-05-16 16:17 #1 av: musunge1

Den kullen med musungar jag hade började äta av den vanliga mat blandningen när de var mellan 2 och 3 veckor gamla. Brukade sprida ut en del mat på burgolvet också så hittade dem det när de utforskade.

Anmäl
2014-05-16 19:55 #2 av: ajanki

Du behöver inte sära på mamman och söner förrän bebisarna är 4 veckor och då har dom ätit "vanlig" mat i 1-2 veckor. Dom kan äta samma blandning och färskmat som du ger dom vuxna. Om du tycker att dom ser lite små och klena ut så kan du ge dom välling med äggula i.

Anmäl
2014-05-17 11:13 #3 av: Grodan

Så fort ungarna börjar utforska omgivningarna utanför boet (efter att de öppnat ögonen) kommer de att smaka på "vuxenmat". Så det är bra att man räknar med att de kommer att äta en hel del när de är ca 3 veckor. Då får man öka dosen mat från en mus/mor till en hel familj på 5-15 individer, beroende på hur många ungar det är.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-05-17 13:33 #4 av: Igorsmamma

Tack för alla svar!

Jag tycker dock bara att den ena kullen är ute och utforskar i buren. Dom andra 2 mammorna liksom bygger boet så dom är helt instängda. Kullen som blir 3 veckor på måndag är inte ute och utforskar alls.. Mamman där är ängslig av sig, och bygger in ungarna i sitt bo liksom.. I den kullen är det 1 hane, så är orolig att han inte ska ha hunnit lära sig äta och dricka som en vuxen tills det är dax att flytta :/
Kanske bara är hönsmammig, men älskar dessa små liv och vill att allt ska gå bra för dom..

Anmäl
2014-05-18 15:10 #5 av: Artlink

#4 ingen fara. De dagen de vill ut tar de sig ut. Det är inte nödvändigt att få ut innan de är typ 2,5v eftersom de diar. Vid 3v ska de kunna klara sig utan mjölk egentligen men bor mamma kvar så tuttar de glatt så länge hon tillåter även om mjölken inte är lika kraftig längre. Tillslut blir ungarna hungriga och då kommer de ut Glad

Det kanske är så att mamman hos ungarna som redan är upp upptäcksfärd har mindre mjölk så de behöver börja äta annan mat tidigare? 

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.