Fikarummet! (OT)

Uppfödarnamn?

2014-08-06 15:56 #0 av: Emouse

Jag har funderat över vissa saker med uppfödarnamn/prefix.. Jag ser många som "föder upp" andra smådjur. T.e.x hen köper en dräktig hamster i en djuraffär och den får ungar. Och hen använder uppfödarnamn på ungarna. Typ t.e.x dino's molly.

Måste man vara registrerad uppfödare för att få använda ett uppfödar prefix på egenuppfödda ungar? Nu menar jag på alla smådjur och inte specifikt mus eller som i det här exemplet hamster.

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2014-08-06 15:59 #1 av: Hannzan

Ingen aning faktiskt jag har en kanin, men jag föder inte direkt upp några...

Anmäl
2014-08-06 16:21 #2 av: Emouse

Och får man verkligen använda samma uppfödar namn som någon som inte fäder upp samma djur? Typ blings hunduppfödning och blings gerbiluppfödning?

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2014-08-07 07:11 #3 av: Artlink

Det finns inga svenska lagar beträffande uppfödarnamn så som det gör när det gäller tex varumärke eller företagsnamn som man ansöker om vid Patent- och registreringsnämnden. Men har man ansökt DIT då kan ingen ha samma namn som du.

Däremot kan smådjurföreningar vara reglerande i frågan. SVERAK markerar sina godkända katterier med *S för att visa att det är en godkänd svensk kattuppfödning som följer deras riktlinjer. Kennelnamn ansöker man också om, godkända kaningårdar har sinuppfödarsiffra, tex R45 och i SVEMUS lägger vi till SE- före uppfödarnamnet för att de en extra garantistämpel. SE-uppfödarna har genomgått uppfödarprovet och är antagna av SVEMUS. De har skrivit under papper på en mängde föreskrifter de ålägger sig att följa och det sker årliga inrapporteringar av exakt varje född mus och varje mus som vid dags dato finns i uppfödningen.
Det ger köparen en viss trygghet att veta att SE- och *S markeringen är till för att kvalitetssäkra uppfödningen/museriet/katteriet.
Man får föda upp möss i SVEMUS utan SE-märkning men får då inte ha prefix alls.

Är man inte med i föreningar gäller djungelns lag som sagt. Där kan man kalla sina möss vad som helst och ungarna som föds är då inte registrerade i någon förening heller.  

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2014-08-07 14:30 #4 av: Emouse

Okej, men alltså så kan man föda upp med ett uppfödarnamn och döpa ungarna till vad man vill? Även om man inte är registrerad?

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2014-08-07 14:46 #5 av: Galenidjur

#4 Ja

StjärnorMedarbetare på jattekanin.ifokusStjärnor
Lift up the self by the self,and don't let the self droop down
Because the self is the self's only friend , and the self is the self's only foe

Anmäl
2014-08-07 15:55 #6 av: Cindy S

Anses det dåligt bland andra uppfödare att ha "uppfödarnamn" fast man är oreggad? Kan tänka mig att vissa tycker det är missvisande.

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2014-08-07 20:11 #7 av: Tsunamis

Ja det är missvisande, kostar inte många lappar att vara medlem i en förening och få en uppfödning registrerad. Det säger också ganska mycket om hur seriös man vill vara i sin uppfödning. Det är inte alls stamtavla som spelar någon roll men vill man föda upp så vill man ju också träffa & umgås med andra med samma intresse.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.