Länkar | Links

Körsbärskärnor

2014-08-24 09:18 #0 av: ariama

Jag har aldrig gett mina möss körsbärskärnor, och jag försöker inte ge olika kärnor någon foderstatus, utan detta är mer observationer och funderingar som jag har. Skrattar

Vi har gott om körsbärsträd i trädgården, gamla träd av olika sorters surkörsbär. Dessa är utmärkta till sylt och saft, men inte så goda att äta naturella. Det blir mängder med bär, som så småningom blir övermogna och ramlar ner på marken.

Om jag på våren kikar på marken under "nånting-vad-som helst" där skogsmössen hittat skyddande platser att anordna skafferier, finner jag stora högar med tomma körsbärs-kärne-skal.

Körsbärskärnor tycks alltså vara en viktig födokälla för vilda möss.

Körsbärskärnor (liksom flera andra kärnor) innehåller blåsyra/vätecyanid, som är ett gift, och därför ska vi inte äta såna. 

Men vilda möss äter! Kan våra tammöss också äta?

 Olika djur har ju olika ämnesomsättning, och kan bryta ner olika föda (och gifter) på olika vis.

http://mus.ifokus.se/discussions/4d717672b9cb46221d085da1-intressant-om-moss

Även äppelkärnor sägs innehålla en liten del blåsyra (  vetrinär säger att äppelkärnor är ofarliga http://www.veterinaren.nu/fragelada/besvarad/kanin/ar-appelkarnor-giftiga-for-kaniner )

Jag brukar ge mina äppelskrutt till mössen, särskilt på hösten/vintern när jag äter av mina egna. Oftast ratar de själva äpplet, men gräver snabbt fram äppelkärnorna och äter.

Lite intressant är detta, tycker jag, som har lite väl mycket tumörer på mina möss:

http://www.aprikoskarnor.se/vitamin-b17-i-forebyggande-syfte/

(Not: i övrigt är jag lite skeptisk till alternativ medicin)

Anmäl
2014-08-24 18:17 #1 av: KickiG

Detta var verkligen intressant! Jag undrar hur mycket tammusen och vildmusen skiljer sig åt, rent genetiskt och anatomiskt. Om skillnaden är obefintlig borde det ju funka att ge kärnor till våra tammöss med?

Men man kan ju se en anatomisk skillnad i hundars och vargars matsmältningssystem, så jag antar att det är möjligt om inte rentav troligt, att tam- och vildmöss inte är helt identiska längre.

Anmäl
2014-08-24 19:16 #2 av: Wellcraft

#1 Det är en ytterst pytteliten del som skiljer vargen från hunden. En frisk hund kan fortfarande äta allt som en vild varg kan äta.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.