Avel & Uppfödning

Albino möss

2015-01-14 15:42 #0 av: mabrigawilly

1.Har albino möss några speciella sjukdomar?(som inte andra möss har.)

2. Om man parar två albino, hur ser då avkommorna ut? Blir alla "vita", eller kan färger visa sig?

Anmäl
2015-01-14 16:02 #1 av: [hejhejhej!]

Klart vissa färger som visar sig om föräldrarna är t.ex svart Broken eller nått. Det kan ju vara så att föräldrarna till de två albinomössen var just svart Broken och att de bara råkade bara bli albinomöss av albinomössen.

Anmäl
2015-01-14 16:16 #2 av: Lamina

Nej, PEW (Pink Eyed White) har inga särskilda sjukdomar. Dom har sämre syn p.g.a sina röda ögon, men det gäller alla rödögda möss. Och möss generellt ser så dåligt att det inte gör någon större skillnad.

Om man parar 2 PEW som båda är äkta albino (genkoden cc) så blir det bara PEW i kullen. Dock är inte alla rödögda vita vita äkta albino, vilket är anledningen till att man kallar det PEW hellre än albino. Vissa färger kombinerat kan få musen att se ut som en albino trots att den genetiskt är något annat. Parar man den med en äkta albino kan man få lite vad som helst då man inte kan säga vad som "gömmer sig under" den vita färgen på albinon.

#1 Va? :s

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Anmäl
2015-01-14 18:47 #3 av: mabrigawilly

Hur vet man då om man har en äkta albino och inte bara en rödögd vit?

Om man parar två PEW och får några vita(rödögda) ungar,blir dom då äkta albino?
Konstig fråga kanske..

Kan inte mycket om mössens genetik. Har läst lite om det men kan inte hitta mycket alls om PEW.

Anmäl
2015-01-14 19:46 #4 av: Galenidjur

#1 Nej så är det inte.  "Äkta" albinomöss bär inte på några "färgade gener" och kan därför inte heller föra vidare några sådana till sin avkomma.  (om man förklarar det lite simpelt) Detta betyder att alla ungar efter "äkta" albinomöss också blir albino.  Är mössen däremot "oäkta" albinos så kan de få färgad avkomma, men det vet jag inte så mycket om...

Men det stämmer som du säger att två möss som är t.ex. svarta , broken etc kan få en "äkta" albinounge.  Detta då färgade djur kan bära på albinogener utan att bli det själva. 

Om du läser på om recessiva och dominanta gener så kommer du förstå hur det går till Glad


#2 Jag tror att #1 blandar ihop recessiva och dominanta gener bara :) 

StjärnorMedarbetare på jattekanin.ifokusStjärnor
Lift up the self by the self,and don't let the self droop down
Because the self is the self's only friend , and the self is the self's only foe

Anmäl
2015-01-14 20:14 #5 av: Lamina

#3 Antingen genom att kolla i stammen eller genom att göra provparning.

Du kan aldrig säga säkert om en mus är äkta albino utan att veta stam. Är båda föräldrarna PEW och alla syskonen det med så är den äkta albino. Är båda föräldrarna t.ex. svarta och alla kullsyskonen blev antingen svarta eller PEW så är den med största sannolikhet albino. (Albino är **cc och svart är aa. Så 2 möss som är aaCc kan ge ungar som är aacc, dvs albino.) Finns det däremot fler färger med i beräkningen, blekgener och röda ögon osv, så kan du mycket väl ha med en falsk albino att göra. Vet man att föräldrarna inte kan bära på "albinogenen" (vissa färger "utesluter" den möjligheten då generna sitter på samma alle som den genen skulle suttit på.) är garanterat alla PEW i kullen falska albinos.

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Anmäl
2015-01-14 20:19 #6 av: Lamina

Förlåt, tänkte lite fel. Om båda föräldrarna är PEW och av en väldigt stor slump råkar vara falska albinos med exakt samma gener så blir alla ungarna ändå PEW, men falska albinos. Så en sådan parning garanterar inte att man har med äkta albinos att göra. Men att göra falska albinos kräver så många olika gener att dom inte är ens i närheten lika vanliga som äkta. Så sannolikheten att man skulle hitta 2 av dom är inte särskilt stor.

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.