Beteende, hälsa & skötsel

Nybörjarfrågor :)

2015-01-25 09:25 #0 av: Fanny Lundqvist

Hejsan!

Jag är femton år och har blivit otroligt intresserad av möss på senaste tiden. Har endast haft marsvin innan, men nu är jag husdjurslös och skulle verkligen vilja få hem ett par möss! Jag har börjat läsa på en hel del om möss nu, och skulle vilja få svar på ett par frågor som jag har svårt att hitta svar på någon annanstans.

  • Hur länge bör man ha mössen ute ur buren varje dag?  Jag börjar gymnasiet nästa termin och kommer förmodligen lägga en hel del tid på läxor osv. Har även dans 2 kvällar i veckan!
  • Min familj reser vanligtvis utomlands 1-2 gånger om året, samt spenderar ett par veckor i på vårt landställe om somrarna. Hur länge kan man vara borta från mössen? Självklart ber jag en granne eller kompis om att fixa mat och vatten samt prata lite med mössen varje dag, men de kommer nog inte få komma ut varje dag!
  • Vad brukar månadskostnaden bli per (hon)mus? Då inkluderas mat, strö och ev annat som behöver köpas nytt varje månad.
  • Är DETOLF-buren en passande bur för möss? Behöver man fixa nätlock eller liknande isåfall?

Skulle bli grymt tacksam för svar! Tänker skriva en liten uppsats eller göra en presentation som jag ska visa för mina föräldrar sen :)

Anmäl
2015-01-25 09:52 #1 av: ariama

Hej Fanny, och välkommen!

Detolf-bur ? Förskräckt Vad är det? En Googlesökning gav svaret. Skrattar Det är en helt fantastiskt hemgjord bur av ett glasvitrinskåp från IKEA (så nu vet jag vad jag ska göra idag ... *visslar lite* )

http://hamster.ifokus.se/discussions/53a5e7578e0e742db0000489-sots-detolfprojekt

https://www.google.se/search?q=ikea+detolf&biw=1366&bih=646&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yavEVI7UD6TmyQOAmICYCg&sqi=2&ved=0CDsQsAQ

Så till svaren. Om dina mushonor (ej hanar! de måste ha kontinuerlig erfaren uppsikt om man provar att ha hanar ihop) har en bur i den storleken, behöver du faktiskt inte ta ut dem alls. Frågan är snarare hur mycket DU vill ha dem ute, och hur tama och socialiserade du önskar dem, och vilken glädje DU vill ha av att umgås med dem.

Det är också skillnad på möss och möss. En del är tama av sig själva och alltid glada och villiga att komma upp. Medan andra är rädda och skygga, och snabbt blir mer och mer obenägna att vara med dig när du inte pysslar med dem.

Månadskostnad vet jag inte alls. Jag kör "storköp" eftersom jag har många möss. Men kostnaderna beror också på vad du väljer att använda/köpa, och var du handlar.  Någon annan får svara på den frågan.

Nätlock är bra om du är borta såpass mycket. Och några vecor på landet så kan du ta med dem! Ha en annan/mindre bur åt dem på landet då.

Anmäl
2015-01-25 10:32 #2 av: Fanny Lundqvist

#1

Tack så mycket för svaren Skrattar Dock är mitt sommarställe ca 58 mil bort (omkring 6-7 timmars bilkörning), kan tänka mig att mössen inte uppskattar det? Kan bli varma pauser osv…

Anmäl
2015-01-25 11:20 #3 av: Emouse

Detolf-bur.... Måste bara säga att den var jätte snygg! Har aldrig hört talas om den men snart blir det en tripp till IKEASkämtar

Amaira har svarat bra på dina frågor så har inget att tillägga.

Frågan i #2 kan jag inte svara på direkt.. Men om mössen hålls svala så är det nog inga problem.

Emma, medarbetare på Råttor och Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2015-01-25 12:19 #4 av: Fanny Lundqvist

#3

Ja, den är riktigt snygg och fungerar tydligen, efter vad jag har läst och sett på youtube, superbra att ha på Expidit-hyllan som också köps på IKEA Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.