Avel & Uppfödning

Förkortningar på stamtavlan?

2015-04-13 17:33 #0 av: MissEmmis

Hej alla! Har precis satt ihop de första mössen för att få en muskull. Mamman är Aura och pappan är Anubis, båda från Sussie Lesiak. Jag tänker satsa på r/y, men i den här första kullen blir det bara bärare. Troligen blir det många agouti i kullen, men jag vill lista ut vad som kan komma mer än det. 

Nu undrar jag: Var på Svemus hemsida kan man hitta listan med förkortningar så att man kan läsa stamtavlan? Vet att jag har sett den, men nu är den borta....

Sedan undrar jag: vad är sotning och finns det någon sorts "sotningsgen"?

Tacksam för svar.

Anmäl
2015-04-13 17:52 #1 av: Tsunamis

Vi har en gammal på hemsidan men jag har inte fått upp den lite uppdaterade ännu. Bara på min egna hemsida: http://patsod.se/tsunamis/Colors-mice.html la upp den där för att hjälpa köpare förstå förkortningarna.

Sotning brukar man kalla Umbrous (u) men det är inte helt kartlagt att det är en egen gen eller bara små hjälpgener (de brukar inte ha en egen bokstav).

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2015-04-13 18:14 #2 av: MissEmmis

Tack så mycket Tsunamis!

Anmäl
2015-04-13 20:19 #3 av: Tsunamis

Så lite så :)

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2015-04-14 08:02 #4 av: ariama

Som Tsunamis skriver om sotning, så finns det en (omdiskuterad/möjlig/inte-säkerställd) Umbrous-gen som ger sable-teckning = stark sotnings-gen.

Men det finns också "hjälpgener" = polygener som i olika grad "sotar" ryggens pälsfärg, oavsett vad musen annars har för färg. Man kan ha allt från mycket till  lite sotning. Det optimala är givetvis att bli av med all sotning, dvs bort med alla sotnings-polygener som förstör färgerna.

Särskilt agoutifärgen kan vara tråkigt sotad med ibland så svart rygg att man kan tro att musen är svart. På de rödögda agoutivarianterna försvinner istället tickningen på ryggen så de ser ljust enfärgade ut ovanifrån.

Men på svarta möss är sotning bra, för det ger bättre svärta. Och på färgen sable ska den givetvis finnas.

Färgen Sable är en röd mus med Umbrousgenens starka sotning som ett svart "täcke" som går ner över sidorna och sakta tonar över i rött.

Titta här i #18 så finns en fin bild på färgen sable: http://mus.ifokus.se/discussions/4d7175f2b9cb46221d08561d-sable-fragor

När man pratar om RY så föds ju dessa med sotning. Denna "sotning" är lite annorlunda. Det handlar mer om pigmentet/färgämnet.

Möss har två olika pigment-typer: pheomelanin och eumelanin. RY är ju en gul/röd mus, med det gula pigmentet pheomelanin som ger pälsfärgen. Men när de föds har de första pälsstråna som växer ut, även mer eller mindre andel eumelanin (svart/brunt pigment).

En icke färgavlad RY ser lite "grådaskig" ut i hela sitt liv. Färgaveln går ut på att:

1. få bort eumelaninet ut pälsen, alltså den så kallade sotningen ska bort. Ju tidigare man får bort "sotningen" från ungarna, desto bättre.

2. få till den nyans av gult eller rött som man önskar.

Anmäl
2015-04-15 07:28 #5 av: MissEmmis

Tack så mycket Ariama! Väldigt utförlig och pedagogisk förklaring!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.