Beteende, hälsa & skötsel

Ska man köpa en hane eller flera?

2015-04-28 17:37 #0 av: Grodan

Brevfråga

Fråga:  När det gäller hanar ska man bara köpa en hane?  Har läst att dom inte brukar komma så bra överens med varandra brukar man undvika att pröva helt eller hur funkar det?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-04-28 17:38 #1 av: Grodan

Det beror helt på vem du köper möss ifrån. Vad uppfödaren har för linjer och hur hen avlar. Det finns uppfödare som avlar mot att hanar skall fungera i hanflock och det finns uppfödare som inte fäster någon vikt vid sådant.

Köper du från en linje där bröder vanligtvis fungerar ihop så kan du chansa. Det kan funka bra. Det kan också bli så att det fungerar i några månader och sedan måste du sära dem. DET kan alltid hända, även mig. 

Viktig är dock att vad än uppfödaren säger behöver du SE att hanarna trivs ihop. Att de inte har sår och trasiga öron och svansar. Trasiga öron och svansar tyder på att hanarna INTE trivs ihop. Hanar som lever fredligt i flock och som trivs med varandra skall ha hela öron och svansar. De ska putsa varandra, sova ihop och aldrig bråka.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-05-03 20:51 #2 av: Grodan

Det finns många intressanta trådar i ämnet, använd sökfunktionen för att hitta några. Här är tre artiklar

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-05-04 09:43 #3 av: MissEmmis

En lösning på problemet är köpa två hanar och om de börjar bråka så kastrerar man den mest aggressive hanen.

Anmäl
2015-05-05 00:40 #4 av: Grodan

#3 Intressant. Vet du  någon som provat det?

Jag känner bara till ett fall där bägge hanar kastrerades och då var på samma "nivå"/samma resa och de fungerade bra ihop tills de blev gamla.

Vi har några trådar om kastrerade hanar, men jag har inte superbra minne ifall det någonsin provats att ha en kastrerad hane med en okastrerad... visserligen vill kastrera sina rivaler, men vill de sedan bo med dem?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-05-05 08:29 #5 av: ariama

Det tar ju också tid, gör det inte? Innan såret läks, innan hormonläget blivit en kastats, osv? Antar att det måste gå ett tag innan man kan sätta ihop dem igen, särskilt om de väl har börjat bråka som hanar?

Jag vet inte, jag har ingen aning, jag bara tänker. Och jämför lite med andra djur, eller häst i alla fall. Kasterar man en hingst sent, tar det längre tid innan han fattar att han inte är hingst längre.

Tycker det är ett spännande projekt, och lyssnar gärna på uppföljning i praktiken! Skrattar Har många undringar omkring det. T.ex. hur lätt går det att få tag i en bra vetrinär som gör det? Vad kostar det? Hur fort återhämtar han sig. När funkar det att sätta ihop dem igen, om det gör, osv. Och, hur svårt är det?

Har hört att det är svårt att kastrera mushanar. Trodde från början att det var lätt, bara trycka ut ett par små risgryn... Ja, frågorna är många, och nyfikenheten är stor!

Anmäl
2015-05-05 10:51 #6 av: MissEmmis

En av dina frågor kan jag i alla fall svara på Ariama: på Blå Stjärnan i Göteborg kostar det 800 kr att kastrera en mushane. Det är såklart inte riskfritt, men veterinärerna är duktiga nuförtiden. En gång var det en veterinär (Bo Runsten) som lyckades operera ett skadat ögonlock på en guldhamster som jag hade försökt para med en sur hona. Det gick jättebra.

Jag har ju som ni vet ingen erfarenhet alls av mushanar, men jag har tänkt göra ett försök med att kastrera och låta en kastrat bo med en fertil. Jag tänkte behålla tre såna "par" från min första kull, förutsatt att det blir minst sex hanar.

Men vid närmare eftertanke så är det nog smartare att kastrera INNAN de börjar bråka, alltså ta det säkra före det osäkra. Som ni skriver så kan det ta lång tid innan hormonnivåerna går ner. På katter tar det ca 6 veckor.

Ni som har erfarenhet: vid vilken ålder är det bäst att kastrera om man vill göra det innan det uppstår problem och samtidigt vill att hanen ska vara så fullvuxen som möjligt?

Den stora fördelen som jag ser med den här metoden är i alla fall att hanmössen får minst en kompis att bo ihop med resten av livet, så länge inte den kastrerade dör tidigt förstås. Men om däremot en fertil hane dör så kan man sätta in den ensamma kastraten med en annan fertil hane. Det borde funka.

Haha, jag som är van vid katter tycker såklart att man ska kastrera hanar. Fast jag kan förstå att det är lite udda med tanke på mössens storlek, livslängd och inköpspris. ;)

Anmäl
2015-05-05 11:34 #7 av: ariama

Ja, jag är som sagt nyfiken, och någon ska ju vara först. Intressant. Själv skulle jag aldrig kastrera en mus, men det är jag det. Skrattar

Nackdelen med det du skriver nu, är ju att du aldrig får veta vilken hane som är  bäst att avla vidare på, utifrån vänlighet mot andra hanar. Du kan inte göra urval, bara chansa. Eller, tänker du på annat vis?

Anmäl
2015-05-05 16:49 #8 av: MissEmmis

Ja Ariama, det är helt klart en nackdel vad gäller selektionen. Såvida det inte går att utläsa något av hanarnas beteende mot varandra medan de fortfarande är unga? Vid vilken ålder brukar de börja bråka enligt er erfarenhet? Vid vilken ålder är möss fullvuxna tycker ni?

Man kanske kan ha alla hanar tillsammans tills man märker minsta antydan till bråk och då kastrera de bråkigaste? Frågan är bara om det går att avgöra vilka som bråkar. Man kan väl i alla fall se vilka som blivit bitna, men då kanske det redan är för sent? Och bara för att en mus blivit biten av en annan mus så behöver den inte vara mindre aggressiv själv, eller? Möss har en tendens att gömma sig mycket tycker jag och göra saker i det fördolda. Jag får väl pröva mig fram helt enkelt, men det vore ju bra om jag slapp de värsta nybörjarfelen.

Annars får jag helt enkelt basera mitt urval på andra kriterier som till exempel hur framåt och vänliga de är mot människor. Om jag behåller tre hanpar från varje kull så har jag ändå tre fertila hanar att välja på till avel. Dessa tre kan jag utvärdera under lång tid och välja en långlivad och trevlig hane till avel som är runt ett år och sex månader gammal.

En annan fördel är att båda hanarna kan vara tillsammans med honan och ändå vet jag vem pappan till kullen är.

Men det allra bästa tycker jag ändå är fler hanar i varje kull får möjlighet att överleva och att leva ett långt och bra liv tillsammans med en muskompis. Det är inte många hanmöss som får det annars.

Anmäl
2015-05-05 17:15 #12 av: MissEmmis

Hjälp! Mitt inlägg kom flera gånger och jag vet inte hur man tar bort dem!

Anmäl
2015-05-05 17:42 #13 av: ariama

Fixade inläggen. (har befogenhet till det)

"Om jag behåller tre hanpar från varje kull så har jag ändå tre fertila hanar att välja på till avel. Dessa tre kan jag utvärdera under lång tid och välja en långlivad och trevlig hane till avel som är runt ett år och sex månader gammal.

En annan fördel är att båda hanarna kan vara tillsammans med honan och ändå vet jag vem pappan till kullen är."

Det där låter väl bra Ler.

Anmäl
2015-05-05 22:35 #14 av: Grodan

Intressant. Om vi utesluter avelsgrejerna då. Det handlar här om en person som vill köpa två möss och vill gärna ha två hanar.

Jag kan verkligen förstå det. Hanar är underbara, bara man inte har för många som luktar då... Och kan man skaffa två bröder som trivs ihop och får utbyte av varandra hela livet så, ja, då tycker jag det vore underbart.

Men jag har väldig sällan själv som uppfödare sålt hanar i flock. Endast till erfaren som kan läsa möss och sära på dem ifall de inte trivs ihop.

Att uppfödare skulle sälja kastrerade hanar som lever fredligt i grupp vore rätt ballt. Tyvärr har vi då kostnaden. 800 kr är nog det lägsta man kan få betala för kastrering av en mus - det är tyvärr inte världens lättaste ingrepp, inte nog med att möss är små, de har en lite halvavancerad pung också som faktiskt inte alla veterinärer klarar av...

I Tyskland började man kastrera omplaceringsmöss för flera år sedan, vilket jag tycker är en himla söt grej. Jag har dock inte kunnat förhöra mig om omplaceringshemmen klarat det ekonomiskt, men jag antar att de har sponsorer samt billiga veterinärer.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-05-06 02:24 #15 av: MissEmmis

Grodan: den största nackdelen med kastrering är såklart kostnaden. Det kommer man inte ifrån. Jag får väl vara "försökskanin" med mina hanar från första kullen så får vi se hur det går att ha en fertil ihop med en kastrat. Och så får jag ha en "plan B" om det inte skulle funka. Kanske bättre att bara behålla 4 hanar i stället för 6 om det skulle gå åt skogen... Hmmmm, det är helt klart riskabelt att föda upp möss. ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.