Avel & Uppfödning

Mina första pygmémöss

2015-06-05 15:35 #0 av: MissEmmis

Det ska bli jättespännande att börja avla på afrikanska pygmémöss. Snart kommer jag att ha pygmémöss från tre obesläktade linjer, allt för att minska inaveln inom arten och för att ha fler individer att jobba med. 

Som det ser ut nu så kan det eventuellt finnas tre färganlag inom arten förutom viltfärgen agouti (sand, blå och lila), men det kan mycket väl vara så att ett eller flera av dessa anlag är samma, bara att nyanserna kan skifta, alterativt att de orsakas av polygenetiska faktorer. Testavel kommer att visa mer! Denna art kan inte få stamtavlor inom SVEMUS, så jag kommer att göra egna stamtavlor i stället. Målen för min avel är:

  • Att sprida information om detta lättskötta, luktfria och roliga husdjur, som de flesta svenskar ännu inte vet så mycket om. De är ett av världens minsta däggdjur.
  • Att klargöra hur många färganlag det finns inom arten och hur dessa nedärvs.
  • Att få fram möss som är friska, vackra och trevliga sällskapsdjur.

Bilderna visar Gnidde (blå) och Mymlan (agouti). Båda ska förhoppningsvis bli föräldrar snart.

Anmäl
2015-06-05 21:55 #1 av: Skogshumblan

Så söta! Lycka till med din uppfödning och tack för att du tipsar om arten.

Anmäl
2015-06-06 07:13 #2 av: ariama

Dom är så söta, de där pyttesmå. Men de är mer "akvariedjur" än "sällskapsdjur", är de inte? Dvs de är inga djur att kela med, eller ens hantera, mer som ögongodis, att bygga fina landskap åt?

Hur lätta/svåra är de att plocka upp och hantera? Blir de lätt stressade? De är väl inte särskilt domesticerade, är de?

Kan hanar gå ihop? Kan man ha flera hanar ihop med flera honor i flocken?

Jag har fått för mig att man har hanar och honor ihop - Kan man det?  Hur ofta får de ungar då, och hur många?

Hur många gånger bör en hona få ungar?

Hur många kan man ha i en flock?

Hur snabbt växer de en över huvudet, om de nu gör? (de heter ju "möss" ;-) Dvs hur fort blir flocken för stor pga ungarna, och finns risken att man sitter med "för många möss"?

Vilket är dess lainska namn, och vilket släktskap har de med möss? De är väl inte ens gnagare. Vilket släkte tillhör de? Insektsätare?

Finns det någon sorts "standard" någonstans i världen, vad gäller färg?

Hur gamla blir de? Hur ofta behöver man göra ren deras bur - är det besvärligt, om de blir stressade av hantering?

Som du hör vet jag ingenting! Har hört lite halvt, i ena örat, för flera år sedan, därav frågor som kanske inte ens är relevanta.

Anmäl
2015-06-06 23:54 #3 av: Tsunamis

Fnissar varje gång jag tänker på Minoths berättelse om pygmeér och fiskhåv/myggnät... Lipar söta är de dock!

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2015-06-07 17:21 #4 av: ariama

#3. "Fiskhåv", ha ha, det låter som akvariedjur,  Fast utan vatten då, förhoppningsvis...

Anmäl
2015-06-09 17:50 #5 av: PetQueen

Oj vad vackra de är Hjärta

Anmäl
2015-06-18 08:49 #6 av: KMJPAH

Åh, wow!! Har alltid velat ha pygmemöss, så fina! Ballong

Anmäl
2015-06-18 09:00 #7 av: ajanki

Underbara bilder! Dom är sååå finaKär

http://anettesmousery.weebly.com/

https://anetteajanki.wixsite.com/myferrets

http://kennel-al-shen.weebly.com 

http://minarexkaniner.weebly.com

Medarbetare på mus ifokusHjärta

Anmäl
2015-06-18 09:11 #8 av: Zamwyn

Näpna små saker. =) Zebra- och taggmöss har jag haft förutom vanliga sällskapsmöss, men ännu inte pygmémusar. Speciellt agoutisarna är vackra, tycker jag.

Anmäl
2015-06-23 17:24 #9 av: Alwyn

Så spännande var finns du? Finns det många uppfödare av dessa i Sverige?

Anmäl
2015-07-22 12:17 #10 av: MissEmmis

Upptäckte att jag fått frågor här som jag intesvarat på. Har inte varit här på ett tag. Jag såg en grupp pyttemöss sova tillsammans hemma hos Minoth och blev kär. (Hon har tyvärr inte kvar sina.) Lyckades sedan köpa från Dalarna, Malmö och Åby, så nu har jag sex mer eller mindre obesläktade individer, tre honor och tre hanar. Jag har ännu inte fått några ungar, men kommer snart att ha tre par med obesläktad hona/hane, och då föds det förhoppningsvis bebisar. Hela grejen med pygmemöss (mus minutoides) kommer att bli lite av ett experiment för min del, då det inte finns så många erfarna och seriösa uppfödare av dessa djur att fråga. Jag kommer att göra som så att jag låter honorna få en till två kullar (de kan tyvärr bli omparade direkt precis som vanliga möss). Sedan får döttrarna bo kvar med mamman och sönerna får flytta till annan låda med pappan. Det ska fungera att ha hanar ihop på detta sätt, men när hanarna har fått vara med honor så kan de aldrig mer sättas ihop med andra hanar, förutom söner. Jag får se hur det fungerar i praktiken.

Jag kommer att sätta ihop en hona med en hane när honan är 5-6 månader gammal. De förökar sig inte lika snabbt som vanliga möss, och de får inte lika stora kullar. Runt 5 bebisar verkar vanligt i en kull. Traditionellt har dessa djur hållits i kolonier med ett begränsat antal hanar i ivarje. De verkar kunna bli hur många som helst så länge terrariet är tillräckligt stort. 40 individer tillsammans förekommer.

Men eftersom jag vill kunna göra stamtavlor och veta vilka föräldrarna är, så kommer jag att sätta ihop en hane med 1-2 honor när jag avlar. Det största problemet med att föda upp dessa djur är att få tag på obesläktade djur. Det enklaste sättet verkar vara att fråga någon som ska på reptilmässa i Europa om de kan ta med sig.

Jag vet bara två olika färger som jag sett i verkligheten eller på bild. Det är agouti och blått. Ev. kan det även finnas en sandfärgad variant och på nätet har jag hittat uppgifter om cinnamon, siames och långhår, men vet inte om det stämmer. Jag tror att den blåa färgen är recessiv gentemot agoutin, men provparningar här hemma kommer att ge fler svar.

En bra sak med dessa djur är att man bara behöver städa lådan väldigt sällan. De är i stort sett luktfria. Jag använder Chipsi super som underlag och det funkar väldigt bra. De älskar att klättra, så man bör ha grenar och liknande. De är väldigt underhållande att titta på kvällstid. För att fånga in mössen vid städning kan man ta en stor genomskinlig låda av plast när man flyttat ut alla saker terrariet. Alternativt kan man ställa in en kartong som bara har en öppning när man flyttat ut allt annat. Då kommer mössen att samlas i den.

De behöver mycket protein, så mina får förutom små fröer krossat torrfoder för katt och frystorkade mjölmaskar.

Dessa djur springer snabbt och kan hoppa högt. Jag har valt att inte hantera dem, men jag ser skillnad ändå på honor och hanar då hanarna har en tydlig pung. jag kommer att hantera ungarna när de är runt två veckor gamla för att könsbestämma dem. Jag kommer då att rita en prick vid svansroten med märkpenna för att skilja hanar från honor. Rött för honor och svart för hanar. Förhoppningsvis kommer färgen att sitta kvar länge såatt jag kan skilja honor från mamman och hanar från pappan. Men jag har läst att de kan bli riktigt tama om man bara lägger ner tid på dem.

Med vattenskålen gör jag så här: jag tar en pytteliten skål och lägger glaskulor från leksaksaffären i botten för att förhindra drunkning.

Tyvärr kan det trots stora försiktighetsåtgärder hända att mössen rymmer. Då gör jag så här: Jag ställer på kvällen en hink där jag senast såg musen. I hinken lägger jag mat, vatten och en handduk. sedan bygger jag en trappa av böcker. Det fungerar!

Anmäl
2015-07-22 12:19 #11 av: MissEmmis

Glömde skriva att jag bor i Göteborg.

Anmäl
2015-07-22 19:00 #12 av: Alwyn

Vilken intressant information, tack för att du tar dig tid att berätta. Lycka till med de små och håll oss gärna uppdaterade med bilder och fler berättelser :)

Anmäl
2015-07-25 20:38 #13 av: Grodan

#10 Wow! Du måste vara den första seriösa pygméuppfödaren i Sverige. Som planerar aveln och inte låter paren gå ihop hela tiden. Och skriver stamtavla!!! Wow. Nu är jag imponerad och väldigt glad.

Jag vet att det är himla svårt att göra så med de här små djuren, men ändå, att någon vill och orkar försöka. Så mycket värt, i mina ögon.

HjärtaHjärtaHjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-08-06 17:18 #14 av: MissEmmis

tack så mycket Grodan och Alwyn! Ja det är helt klart en utmaning att avla på dessa djur, jag har råkat ut för rymningar och det är svårt att få tag på obesläktade avelsdjur. Men jag har den stora glädjen att berätta att min första kull är född! 6 små bebisar blev det, och jag ska troligen behålla alla så länge. Det tog ett tag innan jag fattade att det fötts ungar och ännu längre tid innan jag fattade hur man könsbestämde dem. Haha! Ni kan läsa mer och se bilder på bloggen: http://emmisibirier.bloggagratis.se

Anmäl
2015-08-06 21:43 #15 av: Alwyn

Spännande, grattis!

Anmäl
2015-08-10 14:56 #16 av: MissEmmis

Tack Alwyn!

Anmäl
2015-08-11 00:50 #17 av: Alana82

Det går inte riktigt att ta in hur små de är ens med pennan som jämförelse, så söta så det är int sant Hjärta

Anmäl
2015-08-15 08:42 #18 av: MissEmmis

Alana: jag kan bara hålla med! Måste upplevas i verkligheten.

Igår hjälpte dottern mig att flytta ut pappan och hanen till ett nytt terrarium, men honan är redan omparad och kommer att föda vilken dag som helst. Om det blir hanar i den nya kullen så vågar jag inte sätta ihop dem med pappan, på grund av risk för bråk, utan jag kommer i stället att separera dem vid cirka fem veckors ålder till ett eget terrarium och sedan sälja dem till sällskap. Hör av er till mig på saga_emelie@hotmail.com om ni är intresserade av att köpa pygmemöss!

Anmäl
2015-08-15 11:10 #19 av: ivanhoe81

jag kommer vara intresserad av en liten flock med honor senare (måste bara ha tagit mig igenom en jobbig flytt och läsa på ordentligt först)

akvarium eller terrarium har jag redan som är ganska stora

Anmäl
2015-08-15 12:01 #20 av: Minoth

#19 små hanar som växt upp som små funkar i regel väldigt bra ihop :) Det är inte alls som vanliga tammöss. Hanar luktar heller inte mer än honor på pygmémöss. Jag upplever även hanarna som mer nyfikna än honorna. 

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2015-08-15 14:53 #21 av: ivanhoe81

oki då fick jag lära mig något nytt :)

Anmäl
2015-08-15 14:54 #22 av: ivanhoe81

men hur som helst innan jag skaffar några så ska jag ju ha ett boende för just nu är jag uppsagd pga att ägaren till huset ska sälja det och jag har inte fått något nytt boende än

Anmäl
2015-08-15 22:20 #23 av: MissEmmis

ivanhoe81: välkommen att kontakta mig på saga_emelie@hotmail.com när du känner dig redo! Jag vet ju ännu inte hur många hanar det blir i denna kull (om ens några), men tre-fyra vore lagom många om jag får välja. De borde kunna flytta om fem veckor.

Anmäl
2015-08-17 18:07 #24 av: MissEmmis

Mymlan är nu tjock som en tunna, och min gissning är att det kommer att ligga musbebisar i terrariet i morgon bitti. Det blir första gången som jag ser nyfödda pygmeer! Är så nyfiken! Alla ungar kommer att få namn på B.

Anmäl
2015-08-28 16:52 #25 av: MissEmmis

Nu har B-kullen av Mus Minutoides fötts och alla fem bebisarna överlevde! Vid 10 dagars ålder är de redan sprattliga, men jag lyckades ändå könsbestämma dem idag, vilket jag är riktigt stolt över! Föräldrar är Mymlan (agouti) och Pigge (blå), två helt obesläktade möss, så ingen risk för inavelsproblem i denna kull.

Låt mig presentera B-kullen, som alla fått namn efter länder:

Belize, blå hona

Bolivia, agouti hona

Barbados, agouti hane

Bahamas, agouti hane

Brasilien, blå hane

Anmäl
2015-08-28 17:03 #26 av: Alwyn

Åh grattis så himla kul! Jag ska följa dessa kullar med glädje, det är spännande det här Hjärta Super-söta!

Anmäl
2015-08-28 17:34 #27 av: MissEmmis

Tack Alwyn! Är så glad att jag hittat dessa små djur. De passar mig så bra och är väldigt roliga att avla på.

Anmäl
2015-08-29 08:56 #28 av: ariama

Grattis! Pussar

Anmäl
2015-08-29 11:31 #29 av: MissEmmis

Tack!

Anmäl
2015-08-30 13:52 #30 av: Grodan

#25 Grattis!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.