Bur, strö, inredning & tillbehör

Är glasbur ett bra alternativ?

2015-07-08 17:50 #0 av: Systersemlan

Hejsan!

Jag funderar på att köpa en glasbur, eventuellt beställa "Skyline Kerry", men funderar på om det är ett bra buralternativ eller ej. Jag var idag till en djuraffär och tittade på en liknande bur, och såg då att det på insidan var som en gummi/plast-fog.

Har någon erfarenhet av att hålla möss i sådana burar? Jag tänker att mössen kan gnaga bort denna fog, vilket kanske kan vara ohälsosamt - eller att skadade fogar skulle kunna göra buren osäker? Vad tror ni?

Med vänliga hälsningar från en som snart vill bli musägare för första gången :)

Anmäl
2015-07-08 17:54 #1 av: Grodan

Länk till buren?

Ja, silikon och plastdelar gnags/kraffsas bort, men det är inget som mössen äter och sväljer. Problemet blir bara att buren/terrariet blir en hygienfälla, läcker osv...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-08 17:56 #2 av: Grodan

Ah, hittade den

http://www.zooplus.se/shop/gnagare_smadjur/burar_hagar/hamsterburar/hamsterburar_metall/279185

Alltså jag gillar ju terrarium och sånt och skulle absolut vilja prova att ha en sådan här någon dag.

Men jag måste dock säga att vanliga terrarium med skjutluckor fram ändå är att föredra. Skjutluckorna kan man ta bort om man önskar ha öppen bur.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-09 15:09 #3 av: Systersemlan

Tack Grodan för det supersnabba svaret! Att buren skulle kunna börja läcka har jag faktiskt inte tänkt på, och hygienaspekten är också något jag känner är viktigt att ha i åtanke.

Jag har hittat till en sida där olika burlösningar listas. Vilken tur att jag har hittat hit :)

Just nu funderar jag istället på en gallerbur med genomskinlig plastbotten: http://www.crtzoo.com/smadjur/burartransport/hamsterburar/smadjursbur-favola

Som jag förstår bör det vara godkänt enligt L80 att hålla 3 möss i denna.

Minsta yta skall vara: 0.09 m2

Om jag har räknat rätt blir burens yta (mått 60 cm×36.5 cm) : 0.6x0.365=0.219 m2

Tror ni att denna bur vore ett bra val?

Anmäl
2015-07-09 16:11 #4 av: Grodan

Ja, den där buren har jag tittat lite på faktiskt. Den är smart, för just att det stänker ur gallerburar tycker jag kan vara ett problem.

Vad man däremot ska tänka på med gallerburar är att botten inte är av sådant material att musen/mössen kan gnaga sig ut.

Vi är inga burpoliser här. Burar som är rymliga och ger musen ett bra hem/miljö är det viktiga. Vad du ska välja är mycket vad du tycker om.

Läckande och hygienfälla behöver inte vara något riktigt negativt om man kan rengöra akvariet/terrariet ordentligt emellanåt. Silicon kan man dutta dit lite då och då vid behov.

Jag tycker att höga akvarium kan vara trevliga att ha öppna och göra som ariama gjort här

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-10 18:47 #5 av: Systersemlan

Hur vet man om plasten är "gnag-motståndskraftig"? Jag tänker att denna bur som jag länkade till borde vara det, eftersom det står att den är lämpad för hamstrar eller möss!

Att jag ställer så många frågor och så är för att jag inte har mycket erfarenhet alls av att ha gnagare, och skulle tycka att det vore tråkigt att köpa en dyr bur som sedan inte håller måttet!

Hm ja akvarium/terrarium är väldigt trevliga eftersom man kan se in hos mössen även från avstånd, och att ha sådandär öppen bur var ju en väldigt rolig idé!

Skulle man kunna ha det med ex. denna gallerbur på ett litet bord också, om jag skulle vilja ha det så i framtiden? Gallret borde de väl ha lätt för att hålla fast i tänker jag? :)

Anmäl
2015-07-10 19:09 #6 av: Grodan

#5 Haha, ja, bra fråga. Vi som har möss vet väl sånt antar jag, av erfarenhet...

Div förvaringslådor är gjorda i mjuk plast som inte är rymningssäker för en mus.

Klart du ska fråga. Dock kan jag inte svara på om den buren är värd pengarna, förmodligen inte. Om du kan hitta ett beg. akvarium eller terrarium så kanske du kan köpa det för bara någon hundring och sedan ev lite silicon om du behöver täta lite.

Dunaburar är rätt poppis, men även de kan bli gnagda på. Speciellt där hålet är för vattenflaskan. Jag har sett att många sätter för det hålet med något så att mössen inte ska gnaga.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-10 19:17 #7 av: Systersemlan

Hm, jag får nog chansa och hålla tummarna att den blir bra, och att jag och mina blivande möss ska bli nöjda! Nu har jag nog bestämt mig för denna! Tack för hjälpen! :D

Anmäl
2015-07-10 19:19 #8 av: Grodan

Jag skrev lite mer nu...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-10 19:37 #9 av: Systersemlan

Åh okej :)

Hm, ja jag kanske får fundera lite till!

En ny fråga förresten som förvisso inte handlar om glasburar, men det känns onödigt att starta ett nytt inlägg. Att surra ihop grenar med ex. Hampasnören - eller att borra små hål och trä snören i som man knyter, vore det förenat med någon risk för intrassling och skador?

Anmäl
2015-07-13 22:37 #10 av: KickiG

Bara för att göra det lite svårare att välja och bestämma sig... När jag byggde mina egna burar så fick jg från finska mussidan många kommentarer om att jag måste passa upp för att mössen kommer att gnaga ut sig eftersom jag har gallret på utsidan istället för på insidan. 

Först bodde 4 möss där, och nu är där följande uppsättning på 5 möss. Ingen har någonsin så vitt jag märkt ens försökt gnaga på kanten där gallret sitter fast. 

Det är nog stora individuella skillnader på möss och hurdant gnagbehov de har. Samt på hur rolig och stimulerande inredning man har. Finns det en massa att greja med och lovliga saker att gnaga på, är kanske en plastkant inte alls lockande.

Nu kommer jag inte på hur hampasnören ser ut, men jag har själv som regel att allt som kan bli långa trådar inte lämpar sig för musburen. Själv kör jag mest med buntband, men också lite med ståltråd.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.