Avel & Uppfödning

Pinsamt om livslängd/dödsorsak

2015-07-10 16:10 #0 av: Grodan

Under den tiden då mina möss blev så sjuka i rossel och dog som flugor, så orkade jag inte med att anteckna hur gamla de blev. Det är svårt att förklara vilket helvette det var och hur jag kämpade med att försöka få dem friska och hålla dem vid liv. Jag hade sådan ångest och allt jag gjorde var förgäves. De bara dog. En efter en.

Nu när rosslet håller sig borta och jag har några riktigt fina möss jag vill fortsätta avla på blir deras stamtavla fulla med hål där jag inte vet hur gammal en mus blev och inte alltid vad den dog av.

Det funkar inte att skriva anteckningar, dödsdatum och dödsorsak på var mus i SVEMUS register och jag saknar det väldigt då jag lämnat papper och böcker helt nu. När jag körde parallellt med papper så funkade det ju, men nu har jag då som sagt inte orkat med dubbelarbetet. Jag trodde faktiskt inte att några skulle överleva och att denna dag skulle komma då jag skulle orka fortsätta.

Vad gör jag?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-10 16:14 #1 av: Grodan

Jag vill ju gärna kunna skriva någon generation bakåt hur gamla mössen blev som i denna stamtavla

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-10 21:27 #3 av: Tsunamis

Ha ett eget register i datorn dvs ett excellera eller som mig bara ett vanligt dokument. Är du orolig för att datorn kan pajja så använd Google Drive för det gör jag, då försvinner ingenting.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2015-07-11 09:05 #4 av: ariama

Jag har ett vanligt kollegieblock. Tar inte många sekunder att fylla i.

Bakifrån skriver jag upp när hona och hane sätts ihop, och tidigaste förväntade födslodag. Lägger sen till datumet när de föds.

Där har jag enkel och bra översyn. Lätt att kolla när ungarna ska födas, och hur lång tid det tog för honan att bli dräktig.

Framifrån skriver jag upp födda kullar, med föräldrar, födelsedatum, antal ungar i kullen, och så småningom namn på ungarna. Där lägger jag sedan till dödsdatum och -orsak till namnen.

För mig funkar det jättebra. Mycket enkelt men innehåller massor med information, och mycket lätt överskådligt.

Anmäl
2015-07-13 13:20 #5 av: Artlink

Jag har ju mina svarta böcker som jag skriver allt i. Jag kommer aldrig släppa penna/papper helt.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-07-17 15:56 #6 av: Grodan

Jag slutade som sagt med papper för ett tag sedan. Men jag får ihop ungefärliga stamtavlor med livslängd. Känns bara så dumt. Så detta är en liten påminnelse till mig själv och till er andra därute. Även om museriet blir nattsvart och jobbigt, anteckna datum och orsak för dödsfallen.

Men min önskan är att det blir möjligt i SVEMUS register.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-22 04:24 #7 av: Hyeonmu

Bra påminnelse. Tror tamesjutton det var bland det enda jag kom ihåg när jag hade nån fruktansvärd infektion som kändes som svarta döden och alla skulle medicineras - medan jag var i min värsta svacka för några år sen. Absolut inte alltid, ibland kändes det som att jag ville skriva "Döda: TYP ALLA Orsak: SAMMA SKIT"  och gå och lägga mig för alltid, och några gånger blev det ändå värdelöst för jag slarvigt skrivit "Den svarta musen som alltid nosar på lillfingret och bor i buren högst upp", vilket säger mig absolut ingenting idag när jag ska skriva i stamtavlorna. Känner med dig Grodis! <3

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.