Bur, strö, inredning & tillbehör

Snart nyblivna musägare - fråga om inredning

2015-07-21 10:39 #0 av: Håbe

Imorgon åker vi och hämtar våra nya familjemedlemmar. Två små tjejer. Sparkie och Smulan. Vi har letat runt efter uppfödare överallt utan att hitta några möss på rimligt avstånd så visade det sig att en bekant, som har orm Tyst, visste någon som föder upp för det syftet. Det blir inga stamtavlor eller så men för oss som nybörjare blir det bra nog. Möjligen är de inte särskilt handtama heller men vi får jobba på det. 

Jag läser och läser så mycket jag kan här inne. Det finns verkligen många otroligt bra och informativa artiklar. Jag har lärt mig massor.

Men en fråga har jag- vi har köpt en dunabur, modell som den infogade bilden. Vi har lag till lite roliga grejor att klättra på och krypa in i. Tack för alla härliga bilder med inredningstips! Men de där två "hyllorna", de känns så plastiga. Inget mysigt att springa eller gå på.  Ska vi lägga på något där?

En fråga till förresten Skrattar- Vi hade kanin förut och den hade vi en sån där smådjurstoalett till. Så behövde man inte byta hela buren för att hålla den fräsch. Hur är det med möss? Kissar de på ett och samma ställe eller där de råkar befinna sig för stunden? Någon vits att försöka få till ett toaställe?

Anmäl
2015-07-21 11:31 #1 av: ariama

Vad roligt att ni skaffar möss! Grattis till nyförvärven.

Buren ser jättetrevlig ut. Plasthyllorna kan i kanske vara som de är, men kan då väldigt fort bli grisiga och otrevliga. Själv klipper jag till tidingspapper och sätter över sådana där platser. Blir inte lika grisigt och är enkelt att bara byta ut.

Toalett kan funka för möss. Oftast får man "lära in dem" med lite knep. En del möss lär sig fort, andra vill inte riktigt, det är olika.

Jag skriver lite om mustoalett här:

http://mus.ifokus.se/discussions/542d44a58e0e7462a6000fd6-toalett

Man kan använda ungefär vad man har till hands, det är inte så noga. Sand behövs i alla fall inte (många frågar om just sand). Sanden gräver de bara ut och krafsar runt. Oftast i alla fall.

Möss kan vara så olika och bete sig så olika, så det är svårt att säga säkert hur de kommer att bete sig. Det får du/ni se, så får ni rapportera här sen! Skrattar

Anmäl
2015-07-21 19:48 #2 av: Håbe

Tack för bra svar :-) Vi testar oss fram och ser vad just våra två kan tänkas gilla.

Ska bli spännande att lära känna dem. Tror jag haft det mesta i djurväg när jag växte upp. När jag bodde själv blev det katter men sen de dog (av ålder!) har vi inte skaffat någon ny. Dottern fick en kanin som gick fritt ute i inhägnad hage dygnet runt. Inga problem med det. Så flyttade vi längre ut på landet, närmare skogen, och hade inte en tanke på att det förändrade villkoren för kaninen Förskräckt. Vi gjorde som vi alltid gjort. Tills räven kom. Vilken chock för hela familjen. Barnen ville köpa en ny direkt men vi höll stenhårt på att man inte bara byter en familjemedlem mot en ny. Man är ledsen färdig först. Tiden har gått och vi har inte varit så säkra på vilket djur vi ville ha. Dottern ville ha en hamster men det tycker jag inte känns så intressant då de sover så mycket på dagarna. Så började vi läsa på om råttor, möss och gerbiler och blev sålda på dessa små sötnosar. Det känns som väldigt mycket husdjur och personlighet i litet format. Det ska bli härligt att utöka familjen lite igen Glad.

Anmäl
2015-07-22 10:30 #3 av: KickiG

Det jag gillar med möss är att de är så tacksamma att aktivera och är lika glada för en tom toapappersrulle (eller en rulle med lite papper kvar) som de är för en dyrare köpt tunnel.

Jag slänger i stort sett alla pappersförpackningar som blir över i hushållet åt mössen före de åker i soporna. Förpackningarna, inte mössen. :) Toa- och hushållspappersrullar, tekartonger, mysliförpackningar, knäckebrödsförpackningar... Är det av papper får mössen det. 

Rivet tidningspapper och/eller rivet toa/hushållspapper brukar vara jättepopulära att bygga bon med. Möss kan bygga väldigt fina bollar av rivet papper.

Vad gäller toa, så har jag fått endel möss att använda en, men inte alla. Men de möss som kissar där de råkar befinna sig, de kan man hålla rätt luktfria bara man har ett bra strö.

De plastiga hyllorna skulle jag också täcka in med tidningspapper, så som ariama föreslår.

Hoppas du lägger upp foton på de nya familjemedlemmarna bara de har hunnit bli lite hemmastadda!

Anmäl
2015-07-22 12:35 #4 av: Håbe

Det kommer jag helt säkert att göra Skrattar.

Ska kolla lite på strö också. Köpte en liten påse vanligt kutterspån samtidigt som vi köpte buren. Samma sort som vi hade till kaninen. Men nu när jag läst på lite mer så har jag förstått att det finns bättre material. Ska se vad som finns när jag kommer till djuraffären nästa gång.

Hade lite roligt igår när jag gjorde egen matblandning åt dem. Passade på att baka mitt fröknäcke eftersom det var i stor sett samma ingredienser. Lite mer gryn och sånt i deras bara. Min man hävdar att jag äter fågelmat men nu kan jag kontra med att det faktiskt är musmat Gapskrattar.

Anmäl
2015-07-22 15:23 #5 av: Håbe

Nu har vi fått hem dem. Allvarligt talat-de är ju så söta så man kan dö Glad

Anmäl
2015-07-22 15:41 #6 av: Skogshumblan

Grattis och lycka till!

Anmäl
2015-07-22 19:45 #7 av: ariama

#5. "Allvarligt talat-de är ju så söta så man kan dö"

Japp, så är det! Nu talar du "möss". Skrattar

Anmäl
2015-07-23 18:13 #8 av: Håbe

En liten bildpresentation på tjejerna. Lite halvdåliga sådär för det var inte det lättaste att ta skarpa bilder precis.

Först Smulan. Hon verkar vara den lugna trygga av dom två. Hon nosade runt en stund när vi tog upp henne sen kröp hon in i dotterns hår och la sig till rätta där. När hon var i handen satte hon sig lugnt och tvättade sig.

Anmäl
2015-07-23 18:14 #9 av: Håbe

Smulan i helbild

Anmäl
2015-07-23 18:16 #10 av: Håbe

Och Sparkie. Hon är lite mer tillbakadragen. Lite mer skygg. Men livlig och aktiv i övrigt. Hon ser ut som en tvättbjörn Skrattar.

Anmäl
2015-07-23 21:19 #11 av: [Tasti02]

Vad kul med några små!Glad

Mina två möss som jag fick för snart ett år sedan var i samma färger som dessa gullungar, men fläckarna var annorlunda. Hoppas det går bra för dig med dem!Skrattar

Anmäl
2015-07-23 21:38 #12 av: ariama

Se, där är de ju! Pussar  Sickena sötnosar!!

Anmäl
2015-07-23 22:01 #13 av: Zamwyn

Jättesöta tjejer! Lycka till med dem, och hoppas ni får det riktigt mysigt tillsammans under lång tid framöver!

Anmäl
2015-07-24 16:19 #14 av: Skogshumblan

Så söta!

Anmäl
2015-07-25 20:30 #15 av: Grodan

Kärlek till möss Hjärta

Grattis till dina nya små vänner.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-07-28 23:49 #16 av: Emouse

Åh, Nu blir jag ju avundsjuk ju, men det blir för mycket just nu. Bättre att vänta än att göra en tabbe.

Hur har det gått med mössen?

Emma, medarbetare på Råttor och Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2015-07-29 21:48 #17 av: Håbe

Det går så bra så. Har knappt sett röken av min dotter på en hel vecka nu Skrattar.

Den bruna, Smulan, är supersocial. Vill vara med och kolla på allt. Kommer fram och kikar vad man gör så fort man håller på med eller i buren. Hon sitter gärna högst uppe på dotterns huvud och tvättar sig eller bara chillar. Min dotter har ett hår som påminner starkt om ett fågelbo. Vi brukar skoja om att om man tappat bort något så är hennes hår ett möjligt ställe att leta på. Det skulle kunna gömma det mesta Skämtar. Nu har denna "frisyr" äntligen fått ett bra användningsområde. Den perfekta muskojan.

Sparkie har varit mycket mer skygg. Hon springer undan och gömmer sig när man rör sig nära buren och vill inte alls vara i handen. Men även hon gillar ju att vara i muskojehåret. Så hon har fått sitta där i lugn och ro medan dottern hållit på med Smulan eller bara sitter och ritar eller så. Vant sig vid hennes lukt och röst. Nu efter en vecka visar hon lite mer intresse för vad vi gör. Hon kikar fram när man ställer in mat och idag när hon var ute på skrivbordet och jag försökte ta en bild på henne kom hon hela tiden fram och skulle sniffa på kameran så det blev inte mycket till bild. Så det verkar vända för henne lite.

Vi har prövat oss fram med lite olika geggor men inget verkar falla damerna i smaken. Leverpastejmacka är däremot så nära gourmetmat man kan komma.  Majs är också gott.

Anmäl
2015-07-29 22:55 #18 av: Skogshumblan

Åh så mysigt ni verkar ha det! Lyllos mössen som fått så bra lillmatte; )

Anmäl
2016-02-07 19:00 #19 av: Grodan

#17 haha, musgömmefrisyr

Undrar hur det går med mössen såhär ca ett halvår senare

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-10 19:18 #20 av: Håbe

Har inte varit inne på ifokus på länge.

Vi hade en traumatisk upplevelse någon månad efter att vi skaffat mössen.

Den svart-vit, Sparkie, fastnade med tassen i något. Vi kunde inte hitta vad. Det var blod i rören och överallt när vi kom hem. När vi tog upp henne trodde jag på allvar att ena framtassen var helt kapad Förskräckt. Såg ut som köttiga slamsor som stack fram. Illfart till veterinären. Det var inte så groteskt som det först verkade men hon hade flera frakturer i tassen så hon fick somna in. Vi letade igenom vartenda skrymsle i buren men hittade aldrig något som kunde ha orsakat skadan så det blev extra obehagligt.

Smulan blev väldigt låg dagarna efter det. Vi köpte in en ny muskompis 3-4 dagar senare. Dottern älskade namnet Sparkie så hon ville absolut behålla det så den nya heter nu Sparky Skrattar.

Gamla Sparkie blev aldrig riktigt tam. Hon nafsade och började bitas lite smått när man tog upp henne.  Varpå dottern blev rädd för att ta i henne och därmed blev det mindre kontakt med henne och hon blev allt mindre tam. Sparky däremot är en mycket trygg och social liten fröken. Hon är den som kommer fram och kollar vad som kommer i matskålen. Plockar gärna godsaker från handen och är allmänt pigg och social. Att sätta ihop dem gick galant. Smulan talade om vart skåpet skulle stå i ungefär 1 minut och sen var det avklarat. Allt frid och fröjd.

Anmäl
2016-05-14 13:57 #21 av: Grodan

Tur i oturen att det var den otama och inte fullt sociala som råkade illa ut och behövde avlivas.

Och så skönt med en introduktion utan tjafs. Sånt gillas.

Hjärta

Är det "nya" Sparky på bilden? Galet söt.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-14 20:58 #22 av: Håbe

Ja det är nya Sparky. Hon är verkligen supersöt. En charmig liten tjej.

Dottern sa ju så "Mamma jag är ledsen för att Sparkie dog men jag är glad att det inte var Smulan".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.