Beteende, hälsa & skötsel

Sammanföra unga hanar?

2015-08-18 11:09 #0 av: [Transfiguration]

Jag har två hanar på ca 2 mån som går ihop utan problem än så länge. Har även två yngre hanar på 4,5 vecka. De är helbröder men har aldrig träffats. De har väl känt varandras doft då jag haft händerna i båda burarna. Jag skulle gärna vilja göra ett försök att få dem alla att gå tillsammans i en rymlig bur. Hur presenterar jag de på bästa sätt? Neutral yta? Ser man från början om det inte fungerar? Tar gärna emot tips & tankar :) Funkar det inte så säras de på givetvis men har fastnat för de yngre hanarna så det tar emot att sälja dem ;)

Anmäl
2015-08-18 15:07 #1 av: Velinga1984

Jag av rekommenderar starkt till sammanföringen baserat utifrån min erfarenhet.

Jag hade liknande situation (3 äldre bröder samt 1 far som kommer ifrån en linje avlad till att kunna bo med hanar. Fadern bodde med sin farbror fram till att han parades, och då var de en bra bit över året båda två) 

Ur andra kullen var det en ensam hane. Jag tänkte då efter att ha läst massor av hanar i flock eller inte flock valde att ta beslutet att testa ifall han kunde bo med sina bröder och far. Fadern hade ju ändå visat att han kunde bo med hanar även i vuxen ålder, och det var en egenskap som jag hoppades skulle gått i arv.

Lillebrodern fick träffa flocken på neutral plats men där jag ändå kunde hålla koll, och ingripa om så behövdes. Lillebrodern jagades av sina bröder, fadern brydde sig inte nämnvärt.  Lillebrodern fick panik, och jag kunde inte ens plocka upp honom för han bet allt som närmare sig. Där och då tog jag beslutet att aldrig göra så igen, och länge förbannade jag mig själv för lillebrodern tog lång tid att lugna. Han fick t om bo i ett annat rum ett tag, och jag trodde aldrig att han skulle bli "som vanligt" igen.  (Så jag var glad när han långt senare charmade Artlink på en utställning, tyvärr en aning tjock för att gå vidare men ett hederspris fick han allt för sitt underbara temperament. ) 

De 3 äldre bröderna visade tydligt vid runt 5-6 månaders ålder att 4 hanar var en för stor flock. Så jag fick sära på dem, de fick bo 2 och 2.  Vilket fungerade kanon. 

Men jag har stor tack till Vattnadal för hennes jobb till att få mjuka hanar som kan bo i flock, för den käre fadern fann sig i så gott som alla påhitt matte hittade på Hjärta

Anmäl
2015-08-18 15:17 #2 av: [Transfiguration]

Får se om jag vågar göra ett försök, alla av dem är lugna till temperamentet. Så fäst vid de två små bara att jag vill behålla men samtidigt inte ha en massa burar överallt ;)
Väntar svar från en som ev ska köpa en annan hane som vill bo själv, då får jag lite plats över :)

Anmäl
2015-08-18 16:05 #3 av: Velinga1984

#2 Tyvärr var alla mina 5 hanar genomgoa (3 av 5 ställdes ut med toppenomdöme), och de fyra hanar sov ihop fram tills runt 5-6 månader. Så det är ingen garanti att det går att få ihop dom i en flock. 

Anmäl
2015-08-19 09:46 #4 av: [Transfiguration]

Har bestämt mig för att låta bli & låta de hanar som redan går ihop fortsätta få gå ihop, så jag inte rör upp harmonin mellan dem :)
Tack för din tankeställare

Anmäl
2015-08-20 00:23 #5 av: gnagargalen

Jag har en flock på 10 grabbar och de har bott ihop sen de föddes för 1 år sen. 

Anmäl
2015-08-20 07:46 #6 av: Emouse

Tror snarare att det rubbar balansen mellan de hanar som redan sitter ihop.

Emma, medarbetare på Råttor och Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2015-08-20 11:20 #7 av: [Transfiguration]

Har en pappa som går med söner som är 2 mån, funkar än så länge, lite gnabb ibland men jag håller koll, mest pappa som är lite överenergisk & får han inte komma ut & springa när han vill så kan han jaga runt sönerna lite.
De andra två små går ihop & ska nog säljas ihop då det börjar bli platsbrist ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.