Genetik, färger, hårlag och teckningar

Blazed Berkshire, Hereford och Headwhite

2015-11-06 09:32 #0 av: Tsunamis

Satt med min hemsida och med min sida över SVEMUS färgförkortningar och kom på att jag nog inte delat med mig av denna anekdot förut. 

Tänkte att hur sjutton ska man förklara dessa 3 varianter på bild, som ändå är så pass lika varandra. Headwhite är egentligen inte någon oficiell variant som man kan ställa ut men ändå är det roligt att ha med den också.

Enkelt förklarat - Blazed Berkshire har small bläs in mellan ögonen, Hereford har bred bläs och Headwhite har hela huvudet vitt.  Nu är ju dessa 3 individer ur samma Hereford linjer så det är väl bara ett bevis på hur varierade Hereford också kan vara.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl
2015-11-06 10:07 #1 av: Zamwyn

Tycker dina foton med linjerna är väldigt tydliga och bra!

Så vid registrering spelar det alltså ingen roll vilket anlag som ligger bakom, hereford eller ss, utan man går efter fenotyp? Hur funkar det med de som är någon slags mellanting, blir de jokrar?

Blir också nyfiken på hur mycket vitt på magen som krävs för att räknas som berkshire (i de fall bläsen/pannfläcken uppfyller kraven)? Vet  vad som eftersträvas i standard,  men tänkte just när det gäller reg. 

Anmäl
2015-11-06 11:11 #2 av: Tsunamis

i SVEMUS är det alltid fenotyp men att regga t ex. Röd så kan det vara bra att man är tydlig med vilken gen det berör mest för köpares skull eftersom i det fallet är generna olika. Ett förslag var att använda Sö. Gul till RY och Red till DY som de flesta verkar nu ha kört med, de som pysslat med röda möss.

Hereford standarden är satt efter Berkshire standarden så i avseendet av magen är de likadana. Dvs rektangel eller oval form sträckande mellan framben till bakben och inte hå upp efter sidorna eller insida benen, eller upp på halsen. Har ingen bra bild men magen är alltid svårast att få jämn. Jag är glad bara formen är jämn och inte går upp på halsen.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl
2015-11-06 11:20 #3 av: Zamwyn

Tack för att du delar med dig av dina kunskaper, tycker det är superintressant! 

Har faktiskt letat efter magbilder på hereford och det finns inte många direkt för alla vill ju såklart visa upp huvudteckningen främst, men några enstaka har jag hittat. Ingen av så bra kvalitet som den ovan, dock.

Anmäl
2015-11-06 22:06 #4 av: Alana82

Fascinerande, min donna var headwhite med andra ord :D

Anmäl
2015-11-11 08:43 #5 av: ariama

Bra visat, tack!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.