Genetik, färger, hårlag och teckningar

"Short eared mice" genetiskt små öron

2016-01-26 20:06 #0 av: Tsunamis

Diskuterade detta i en musgrupp på Facebook. Ja vad tycker ni? De är tydligen utan defekter, hör lika bra och har inga konstigheter med skelettet i och runt örat. Anlaget är recensivt och vanlig mendel nedärvning, det finns just nu i USA och troligen inte i Europa.

Jag tycker de ser väldigt söta ut. Förmodligen inget jag skulle vilja avla men de liknar ju verkligen sorkar Lipar

(har tillåtelse att visa bilderna)

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl
2016-01-26 20:10 #1 av: Tjeja

Söta.. men jag tänker att de lättare skadas utan "öronvingar" som skyddar mot intrång av vatten etc tex.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-01-27 00:49 #2 av: Alana82

Det finns ju redan svensk typ med mindre öron så för mig känns det som lite överflödigt, plus att jag älskar stora öron Galen

Anmäl
2016-01-27 07:10 #3 av: ariama

Har sett inläggen på FB. Jo, de är söta, men själv älskar jag de stora öronen. I fb-gruppen finns verkligen "allt möjligt" både vad gäller färger och extriör, svanslösa t.ex.

Världen "krymper" via internet, och i världen finns en hel del som avlar möss, och som kan göra sig hörda och synliga när de har mysko varianter. Jag undrar om vi, inom några års framtid kanske får olika raser på möss på ett vis som inte funnits förut.

Anmäl
2016-01-27 15:32 #4 av: Tsunamis

#2 Jao jo, men det blir svårare och svårare att hitta ordentliga svensktypade och det är ändå ganska stor skillnad mellan dem och dessa kortörade.

#3 Jag gillar också de storörade bäst, därav engelsktypade hemma. De fräckaste jag sett på Facebook var nog dem med superlång svans (1,5 gånger så lång jämfört med kroppen). Inte fler kotor eller något sånt utan bara längre kotor.

Ninjalånade Svartlings bild från här: (minus läskiga röda ögon) http://mus.ifokus.se/discussions/53ff1b95ce12c4627000271e-engelsk-och-svensktypad-mus

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl
2016-01-27 20:27 #5 av: Emouse

De liknar en blandning av mus, gerbil och sork. Visserligen söta men ingenting som jag skulle vilja ha eller hålla på med.

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2016-01-27 23:39 #6 av: LisaR

De ser ut att ha väldigt kort och konvext huvud. Har sett manx-möss på nätet förr men detta var nytt! Om mössen är utan defekter och lever ett fullgott liv så har jag inget direkt att påpeka mer än att jag älskar de stora nyfikna parabolerna på våra möss. Funderar lite på om de kan lokalisera ljud lika bra utan "kåpor" jämfört med en mus med normalstora öron. Av nån anledning har ju naturen gett mössen "större" öron, men små är ju smidigare och skadas inte lika lätt.

Anmäl
2016-01-28 09:29 #8 av: Tsunamis

Dom ställdes tydligen på 80-talet i USA och kallades då cobby på utställningarna och uppfödaren sa att de har haft ännu kortare huvud förut. 

Hörseln undrar jag också över. Möss hör ju väldigt bra men frågan är väl om det är en märkbar skillnad för dem med kortare öron.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.