Köp/Sälj/Efterlysning/Auktioner

Avelshona sökes (K)

2016-05-08 12:12 #0 av: Hyeonmu

Jag har hållt igång min siameselinje i ett antal år nu i liten skala, då jag inte har tid och ork för mer. Tyvärr har den skalan just blivit allt för liten.

Jag har en ensam muspojk från linjen kvar och söker därför akut efter en hona från en frisk och snäll linje. Typ och färg är betydligt mindre viktigt.

PEW, svart, blå, CP, ja alla färger som gifter sig väl med Siamese är välkomna. Så i princip inget tickat eller tecknat, helt enkelt, vilket tyvärr är vad mina återstående möss är en blandning av.

Jag är fruktansvärt dålig på att fixa skjuts på grund av mina sociala komplex, så i närheten av Stockholm (kan nog övertala pappa att köra en bit utanför åt alla håll) eller med möjlighet för skjuts är att föredra.

Det är stor sorg här nu när hans bror har dött, de är mina gosepojkar. :(

Anmäl
2016-05-13 13:54 #1 av: ajanki

Hade jag bott närmare så hade du kunnat få ta en hona från mig! Men nu har vi ju långt till varandra tyvärr.

Hoppas du får tag i en hona till din pojk!!

Anmäl
2016-05-13 22:00 #2 av: Hyeonmu

Aw, tack fina Ajanki! <:3 HjärtaDet sorgliga är att om min ekonomi inte krashat hade jag varit på konvent i Göteborg nu i månaden och kunnat åka förbi dig på vägen upp.  Dumma ekonomin och geografi.

Men, jag har haft sån tur att jag får en fin tösabit hem till honom snart i alla fall! :) Hon är dock lite ung så jag hoppas han håller sig frisk. (Jag insåg efter att jag skapat den här tråden att hans brors död inte var såååå underlig och plötslig som det kändes, då de båda var nyss fyllda två år... Jag vill att alla möss ska bli tre år! ;A; Minst! Fyra! ...Femtio? Om man ber snällt?)

Anmäl
2016-05-14 06:58 #3 av: ajanki

Asch då, så synd du inte kunde komma till Göteborg, hade vart kul att träffa digHjärta

Så bra att du fått tag i en hona! Hoppas han håller sig frisk, he, he nej inte så konstigt att han dog om han var två år...tiden går alldeles för fort ibland! Ja, tänk om man fick ha mössen några år till, de lever alldeles för kort!

Anmäl
2016-05-14 12:55 #4 av: Grodan

Två år gammal Siamesehane... Kan du presentera honom?

Har han anlag för LH?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-14 22:58 #5 av: Hyeonmu

#3
Ja, det hade varit jätteroligt att få träffa dig igen också! Det var hemskt länge sen! Jag ska dock förmodligen ner till Skåne för en rättegång framåt (datum inte satt), jag kanske kan övertala far om att vi stannar och fikar på vägen upp? :)

4#
Wow. Färdigskrivet...blev...det lite långt. Men Grodan, du ställde en fråga - du borde veta att man inte kan ställa frågor till mig utan att få väggar av text? ;)

Ehm. Jag måste påpeka att jag suttit och skrivit fel. xD Jag är sjukt ögonblind och tänker alltid på dem som "Svartögd siamese" "Rödögd siamese" när jag ser dem (teckningen är ju siamese, så min hjärna har svårt att tänka om). Hans bror var siamese, denna kille är CP. Jag har ingen kamera just nu, ens på telefonen så jag är rädd att jag inte har några foton  på honom. <:/ Hm, jag skickade inga foton när vi talade om det i höstas, Grodan? Det är samma hanar i så fall, eller hane, nu när brodern gått bort.

Han är grov i ansiktet och kroppen, stora ögon, lång svans utan knyckar, fin nospoint med lite sämre rumpa (den är mörk men slutar lite prompt istället för att tona ut) jämnt cremefärgad kropp. Sealpoint. Aldrig haft färgförändringar. Hans gammegammel-vad-det-nu-blir var lh, men om han bär på det kan jag inte svara på tyvärr. 

Han och brodern är(/var) några av de trevligaste, charmigaste möss jag haft. De springer inte undan när man sticker ner handen eller kommer in i rummet, utan springer istället fram och är nyfikna. Stickar man ner handen kikar de efter godis och tar emot kel. Efter broderns död fick han bada och en ny fräsch bur (för säkerhets skull - jag har blivit nojjig) och satt, fuktig och förnärmad i en handduk i mitt knä och åt broccoli ur min hand. Jag har aldrig haft möss som äter ur buren, särskilt inte om de blivit "torterade"... Det är medfödd trevlighet, ingen tvångssocialisering har skett alls, och de bodde tillsammans hela sina liv utan kiv.

Jag har inte en exakt och 100% tillförlitlig släkthistorik på några av mössen längre, eftersom det är ett suddigt glapp där inte alla dösorsaker och datum m.m finns i nästan två år när jag var svårt deprimerad, inte hjälpt av att jag hade en vidrig oidentifierad svampinfektion som inget bet på och som långsamt utrotade mina möss. I de värsta fallen gick den upp i hjärnan och gav så våldsamma kramper så jag fick be mor hjälpa mig avliva dem. Usch.

Så släkthistoriken går på ett ungefär: mor, far, morföräldrar - glapp - gammelgammelmorföräldrar. Men samtidigt gjorde det i och för sig att endast de som klarade och överlevde "svamppesten" gick vidare i avel och jag inte (ta i trä!!) haft några större hälsoproblem sen dess.

Hans mamma var en 2-årig siamese sealpoint som borde varit steril (hon hade gått med en hane när hon var yngre redan utan resultat) och skulle vara "barnmorska" åt Cremehonan som var tilltänkt avelshona till hans pappa. Mamman utvecklade snedskalle när ungarna bara två  veckor. Jag trodde hon skulle gå bort och att jag skulle förlora ungarna men jag lät henne försöka. När de slutat dia fick hon baytril och återhämtade sig, började gå normalt och levde 2 månader till innan hon dog tillsynes i sömnen av okänd orsak (ålder och utslitning gissar jag). 

Hans pappa var en blå CP, som dessutom var världens bästa pappa! <3 Han byggde boet innan ungarna kom och var sååå daltande med honorna. Cremehonan som skulle fått ungar fick två ungar och kullade en. Kvarvarande sonen bodde med sin pappa tills pappan dog. Pappan blev strax under två år, vet inte orsak till dödsfallet. Han blev ruggig i pälsen och började kura sen gick det bara någon dag så var han död. Sonen (CP-pojkens halvbror) dog i somras, 1.4 år, när det gick en omgång rossel av någon typ. Under den perioden hade också hans halvbröder rossel, men de klarade sig. 

Mor och far har samma anmödrar i B-kullens honor (Mor: Golden's Wera. Far: Fridolf (från Malin Faxlin) ) Mercedes och Porsche. Porsche linjeavlades med sin far och Mercedes fick en kull med Gutke's Ante som jag hade på lån, som sen fick fnys och stannade (har fortfarande ångest över det <=/). Pappan har sin anmoder i H-kullen (Far. TAMs Outstanding Oakley.  Mor: Choco Puff från Kent).
  
Efter det hände svamp-pesten och jag har nästan bara lösryckta anteckningar då de flesta parningar under den tiden antingen var oplanerade eller skedde när jag i desperation försökte hålla stammen vid liv men var övertygad om att ingen skulle klara sig.

 Så som jag tolkat mina anteckningar är det i övrigt främst linjeavel som skett hos siameserna/CParna, efter det. B-kullen och H-kullen sparsamt med varandra, med utavel i form av mössen: Femme (stor vacker Siamesehane från Kent med rötter i engelska importer och Morakullor) som dog bara strax över året, C-kullen's Septimus Severus (Sv Ax) på mödernet (Far: Ajanki's Rolf Lassgård  Mor: Åsa från Kent), samt på faderns sida den oerhört opportunistiska tecknade (!) hanen Niklas från A-kullen (Zoomöss ) som levde till att bli nästan 3 år (promiskuösa möss = långlivade möss?) och en Svart Aby från Gutke som vi båda glömde att jag skulle ha stamtavlan till.

Har jag nämnt hur mycket jag HATAR att jag inte antecknade när mössen var sjuka? Ugh.

Anmäl
2016-05-14 23:05 #6 av: Grodan

#5 Tänk, du har bättre minne än mig.  Hjärta

När man drabbas av "epidemi" på mössen så stänger man av tror jag. Det funkar inte annars. man går under...

Han låter som en mycket trevlig mus.

Du skulle alltså kunna skriva en stamtavla?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-14 23:22 #7 av: Hyeonmu

#6
Bara vissa dagar, skulle jag tro. ;)

Jo, det tror jag du har rätt i. Att stänga av är det sista skydd en människohjärna har när man är maktlös.

Nja, som sagt blir det en stamtavla med glapp. Jag vet vilka möss som parats inom "siamesegruppen" under epedemien och därmed vilka gener som sannolikt ligger bakom men exakt vilka föräldrar, vem som är mormor vs. farmor eller mamma i rakt nedstigande led till den här hanens föräldrar är tyvärr inget jag kan få till. Jag kan med 90% säkerhet säga att Niklas är gammelmorfar - eller- gammel-gammelmorfar till honom, t.ex. (Niklas bar fö.öv också på LH kom jag på). Men exakt var Femme är t.ex. kan jag inte få ihop alls, fast jag ser på honom att han delar Femmes anletsdrag så väl. Likadant vet jag vilka avvikelser (t.ex. texel) som dykt upp och att Septimius var texel och fick ungar med en CP, varför han logiskt sett bör vara samma svarta hane som jag antecknat är parad med en CP och antecknad som farfar till den här hanens mamma. 

Lite så ser det liksom ut, att jag får pussla och bygga ihop olika anteckningar baserat på de ledtrådar jag har. Så jag kan ju tekniskt sett bygga en lös stamtavla. Men den skulle ha en hel del "(med 20% säkerhet)" och "(??)" notiser vid olika namns placering i stamtavlan. 

Anmäl
2016-05-14 23:52 #8 av: Grodan

Har du foto på honom?

Jag har några honor som är 10 månader och som nu ska träffa hane. Dock har ju jag lite begränsat med hanar som inte är allt för nära släkt. Kanske kan vi samarbeta?

Vad är det för hona du hittat? Den från Dalarö? (Den är agoutipoint!!!)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-15 00:07 #9 av: Hyeonmu

Inte som jag kan hitta på datorn... Kollade i vår gamla mailkonvo men hade inte skickat några där heller. Just nu vill inte mobilkameran samarbeta så kan inte ta nåt fot nu. <=/

Det skulle vi kunna göra, dina möss är ju väldigt snälla och snygga. Hur göra då i så fall, tänker du? Jag tänker bakteriefloror och så. Jag hade ju en hane som flyttade hem till mig temporärt för avel som fick fnys. Det var jättehemskt. Ledsen

Hon svarade i PM så jag vet inte om hon vill att jag säger det? Men det är en Siamese Sealpoint, alternativt talar vi just nu om en av systrarna som är Burmese. Den honan kommer dock inte vara avelsgammal förrän tidigast i Juli, men jag tänker kring September är bättre för henne.

Anmäl
2016-05-15 00:24 #10 av: Grodan

#9 Problemet är väl att mina honor är så gamla. Det finns inte tid att vänta mer än en vecka. Jag är inte supermobil just nu då jag känner av utmattning o annat tjafs. Men jag har tre honor på 2 månader som vi har lite mer tid att planera till... Dock hade jag tänkt mig LH eller LH anlagsbärare till dem... och gärna inte CP... (i vilket fall som helst har jag skickat pm)

Ok, då är det inte den musen jag tänker på. Vet du om den honan bär på LH?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-15 00:36 #11 av: Hyeonmu

#10
Jo, jag förstår. Jag känner att åldern kommer i kapp min pojke också. Vid två år är det ju "hit or miss" hur länge till de kommer leva, så jag är lite smått desperat att hitta en frisk och snäll hona. Min far ska vara i faggorna snart, han har både kamera så jag kan fota musen och bil så jag skulle kunna transportera pojken till dig och du slipper flänga runt.

Problemet är väl att jag skulle nästan vilja göra en genomkörning med stronghold, och kanske t.om. Baytril, innan jag flyttar en mus. Den där musepedemin gjorde mig hemskt nojjig för att sprida såväl som få sjukdomar.

Nej inte som jag förstått det, tyvärr.  LH är ju inte jättevanligt. Jag har dock en långhårig hona, men hon är från min tecknade avel vilket jag försöker undvika in i det sista eftersom jag redan har en tecknad mus på fädernet. Hon är helsvart med vit svanstipp och parad med en champagne tecknatbärare gav hon bara enfärgade ungar. Jag har redan funderat på att sätta ihop dem, ifall han dör innan något annat dyker upp. Jag har också hennes dotter som är blek choklad* fox lh som jag överväger. 

*(Antingen bara en sopig choklad eller cch/c. Jag vill inte plocka in de tecknade också mycket därför. Jag har brytt mig oerhört lite om färgerna och nästan bara om hälsa, ålder och att de fortsätter vara tecknade, så det dyker upp många mysterier som jag inte förstår när jag kikar på deras bakgrund. Som champagnerna som dök upp utan tillstymmelse till p/p bakåt...)

Anmäl
2016-05-15 01:24 #12 av: Grodan

kom på nu att nästa helg ska jag till kallhäll på råttutställning... det är väl rätt nära dig?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-15 02:06 #13 av: Hyeonmu

Ja Kallhäll är väl där musutställningarna varit några gånger? Det är nära (eller, ja, alltså - man kommer dit kommunalt på en timme). Jag har ju färdtjänst nu också så jag behöver inte åka krångligt kommunalt dit.

Anmäl
2016-05-15 08:14 #14 av: ariama

#5. Hyeonmu. Vad charmigt du beskriver en fantastiskt älskvärd musgrabb. Pussar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.