Beteende, hälsa & skötsel

Cancer hos möss och människor

2016-05-17 09:44 #0 av: ariama

Mina möss blir ju alltför ofta drabbade av tumörer. Därför började jag leta reda på information om detta hos möss. Sedan skrev jag en artikel:

http://mus.ifokus.se/articles/55c45004ce12c40c73002a1e-x-juvertumor-pa-mus

När jag söker efter info om MMTV, mössens bröstcancer-virus, går det inte att undvika att ramla över forskning som misstänker samband mellan mössens och människors bröstcancer. Jag tycker det är en fråga som möjligtvis är viktig för oss som håller på med möss?

Som alltid gäller det att vara källkritisk när man letar fakta. Att Illustrerad Vetenskap är en tidskrift för populär vetenskap, gör den tyvärr inte trovärdig i sina vinklingar av fakta. Som denna rubrik: "Musvirus orsakar 40 procent av alla fall av bröstcancer"

http://illvet.se/files/bonnier-ill/pdf/SIV_2272.pdf

Illustrerad Vetenskap är ungefär som kvällstidningarna, de söker sensation.

Då är Lotta Silverhalls arbete "Virusorsakad uppkomst av juvertumörer/bröstcancer" mer intressant. http://stud.epsilon.slu.se/5496/7/siverhall_l_130425.pdf

Som motsats till ovan skriver hon:

"Drivkraften att hitta en orsak till bröstcancer, kanske framför allt hos människa, är givetvis stor. Eventuellt kan detta leda till att man läser in för mycket i sina resultat. Som till exempel när man hittat liknande gensekvenser i människans genom som de som finns hos MMTV, så drar man snabbt slutsatsen att detta är ett närbesläktat virus. Men varför har man då ännu inte kunnat bekräfta detta? MMTV hittades redan på 1930-talet och sedan dess har en uppsjö av studier gjorts, men fortfarande har man inte hittat något man kan säga definitivt orsakar denna sjukdom, som hos ett flertal djurslag är så pass vanlig."

Men det är inte hennes sista ord. Sanningen är, att man faktiskt inte vet.

Vad betyder det, egentligen, för oss som har möss med tumörer? Och en fråga som jag bär inom mig är, vad betyder det för oss som har barn, respektive barnbarn... ?? Småtjejer som en dag blir kvinnor, med bröst. Jag har ingen aning.  Jag vet inte om det är en fråga att fundera över, eller om det är just vad det är...

Anmäl
2016-05-17 13:21 #1 av: LisaR

Jag har själv genomgått en genetisk utredning för bröstcancer hos människa i Uppsala. De två kända generna man kan spåra och leta efter hos oss är BRCA1 och BRCA2. Men det finns så många andra gener och omständigheter som spelar in, men just nu är detta de två kända. Och som läkarna säger - snart hittar de fler gener. Om dessa gener inte går att spåra i ett visst led, så betyder det inte att risken för bröstcancer är mindre, bara att just dessa ärftliga gener inte är de som ställer till det i detta fallet.

Anmäl
2016-05-17 18:19 #2 av: Grodan

Blomma

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-05-19 09:42 #3 av: LisaR

Teorin i illustrerad vetenskap ovan tänker jag kalla för "blaha" eller nått sånt. Skulle då inte en smittad människa föra viruset vidare till alla den står nära? Eller är det bara mössen? Jag tänker att fler djurslag kanske bär detta. Juvertumörer hos hund är ju något folk möter på oftare än juvertumörer hos möss? Tänker hela Sveriges befolkning. Vi som pysslar med möss möter det såklart oftare än de som inte gör. Men majoriteten umgås nog inte med möss, eller?

Jag verkligen avskyr denna sjukdom. Men jag har börjat försöka acceptera att den finns och tänker att en dag har vi snabba botemedel utan smärta - eller varför inte orsaken till det hela så att vi kan blåsa bort den från vår jord?

Anmäl
2016-05-19 10:14 #4 av: ariama

Tack för dina inlägg LisaR.  Instämmer helhjärtat!! Avskyr också alla former av cancer, dessa hemska sjukdomar som medför så mycket lidande för så många människor, och för deras anhöriga.

Också tack för att du tar upp förändringar i arvsmassan/ generna (mutationer), vilket är en av flera orsakerna till bröstcancer (och andra cancerformer).

Jag instämmer med att inte heller jag förstår varför mössens cancervirus ska smitta när mänsklig cancervirus inte lär göra det. Förutom livmoderhalscancer då, som är ett sexuellt överförbart virus och som man vaccinerar  (Gardasil) kvinnor mot.

När inte forskningen ännu har svar, är det kanske inte konstigt att inte heller jag förstår. 

Anmäl
2016-05-22 09:04 #5 av: ariama

Jag ska kanske börja släppa in fästingar till mina möss ... Oskyldig

http://www.kemivarldenbiotech.se/nyheter/fastingsaliv-dodar-cancerceller/

Anmäl
2016-05-22 09:20 #6 av: KickiG

#5 Eller börja föda upp fästingar och mjölka dem på saliv? Typ som man gör med ormar och deras gift. Får idé

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2016-05-22 18:02 #7 av: Alana82

#5 det där lät inte lite spännande, tänk vad de skulle göra för människor världen över om det visar sig vara effektivt och utan större biverkningar, hoppas bara det går att framställa utan själva värddjuret, fast å andra sidan fästingfarmare kanske inte vore så dumt ändå

Anmäl
2016-11-03 08:44 #8 av: ariama

Bra att veta:

http://foodforbreastcancer.com/news/virus-related-to-mouse-mammary-tumor-virus-linked-to-breast-cancer-development-and-aggressiveness

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.