Avel & Uppfödning

Möte: Hona & Hane

2016-06-09 22:07 #0 av: Sanjolina

När man ska introducera hona och hane för varandra för att de ska paras hur går man bäst tillväga? Ska man låta dem träffas på en rastplats först och hälsa på varandra eller ska man göra iordning en helt ny bur direkt åt dem som dem får bo själva i och göra sitt i? Förlägen

Anmäl
2016-06-09 22:19 #1 av: Alwyn

Får inte ni djurvårdare lära er sådant i skolan?

Anmäl
2016-06-09 22:23 #2 av: Grodan

#0 Hanen har väl en bur? Sätt in honan där till honom...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-06-09 22:47 #3 av: Grodan

Det är så knäppt. Jag läste en gång någon stans som jag inte minns (vi pratar 90tal!!!) att man ska sätta in honan till hanen med tanke på revir osv. För att minska risken att honan spöar upp hanen eller tvärtom... näe, jag minns inte exakt varför, men har hanen en egen bur så varför inte?

De hanar som bor i grupp här och ska träffa hona samtidigt flyttar däremot från sin bur till en ny bur. Den gamla buren får stå med sin välbekanta flocklukt och vänta tills hanarna ska flytta ihop igen - så den är inte jättesmutsig och ej heller nyskurad med nya saker.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-06-10 07:59 #4 av: ariama

Det brukar sällan vara något problem att sätta ihop honor och hanar, oavsett hur man gör.

Jag brukar ta upp båda och låta dem nosa på varandra i min hand, och så sätter jag ner dem i hanens bur, därför att i honans bur går ju hennes kompisar, och SÅ roligt ska vi inte ha.

Så gör jag bara för att de ska ha koll på vem de flyttat ihop med, och ska lära känna. En kort och snabb introduktion för att ta bort överraskningsmomentet bara.

Anmäl
2016-06-10 08:01 #5 av: ariama

Lära i skolan? Det måste väl ändå vara olika beroende på djurslag, och vilken skola bryr sig särskilt om möss? Inte ens "djurskolor" är min sorgliga erfarenhet.

Anmäl
2016-06-10 08:51 #6 av: Alwyn

#5 Därav min fråga, eftersom det vore intressant att höra om de går in på möss alla, och snuddar vid avel etc eller inget om möss alls.

Anmäl
2016-06-10 09:27 #7 av: Sanjolina

#1 & #6 I de kurserna jag har haft när jag pratat gnagare så har vi pratat om aveln ytterst lite. Mer om själva arten, hur den fungerar, vad den behöver osv. Men hur man går tillväga för att para två individer är inte vad jag fått lära mig, det är ju inte alla som vill para sig så tycker att om man bestämmer sig för att ta en kull så kan man hitta ned nödvändiga information då man överväger det. 

Den kunskapen jag har som är senast påläst är från att ha tagit Zoorf Cert. i alla djurgrupper som man antingen säljer eller säljer tillbehör till i djuraffärer. 

Men om man har någon specifik fråga till lärarna så har dem kontakt med en vetrinär som har specialiserats sig på just smådjur.  :)

Anmäl
2016-06-10 09:28 #8 av: Sanjolina

#2 & #3  samt #4 & #5 

Tack! Då kommer jag sätta in honan till hanen så småningom, undrade mest över ifall allt skulle vara nytt och neutralt eller om man kan ha det som är fast ändå städat.  :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.