Mat och utfodring

Mat till mössen: basfoder/torrfoder/pellets/färskt

2017-04-05 00:49 #0 av: Chinesecrestedlover

Hej! 

Ni får förlåta mig om jag redan frågat dessa frågor - jag kan dock inte hitta något när jag letar...dvs. förutom att jag skrev följande i en av mina trådar (men fick inte svar då, så jag tänkte att jag plockar ut detta och placerar i denna nya mer nischade tråd): 

Angående foder: Har det kommit nya råd/rön gällande maten till möss precis som det kommit ny information under senaste åren gällande råttors kost eller ser det ut som tidigare? Bästa torrfoder blandningen (som man blandar själv)? Finns det något bra färdigt torrfoder (som man kan ha i sin egna mix ibland som lite omväxling, ex. någon slags pellets)?

Jag kommer blanda eget foder (...om jag lyckas hitta tillbaka till det där bra receptet...vet att jag sett recept här förut...Funderar) men har funderat på om det kanske är bra att även ha någon slags färdigt foder ex. någon typ av pellets. Sist jag hade möss/råttor så kunde jag köpa någon slags labb-pellets från skolan jag gick på (Naturbruksgymnasium) men vet inte vad det var för märke eller så...man köpte de i små "anonyma" påsar (de delade upp själva). Detta gav jag utöver mitt egenblandade foder (och färskmat såklart). Bra för tänderna (just de pelletsen var stenhårda, haha) och mer garanti att de inte plockade ut något ur min mix och inte fick i sig det de behövde. Blandade även i någon färdig mix i min egna blandning ibland. 

Är det någon som använder något av nedanstående foder (och blandar med sin egna blandning eller som ger detta som bas)? Bra eller dåliga? Tips på andra färdiga foder/pellets som är bra (om det nu ens finns alltså)? Några foder ska vara bra (enligt många i alla fall), men som jag aldrig hittat i Sverige är Harlan Teklad, Native Earth, Mazuri och Oxbow, men tänkte om det finns något foder som faktiskt går att hitta här som fungerar bra. Vill naturligtvis ge mina små det bästa och att de ska hålla sig friska och leva länge. 

Versele-Laga Complete Rat & Mouse  

https://animail.se/rat-complete-0-5-kg.html

Versele-Laga Crispy Pellets Rat & Mouse 

http://versele-laga.eu/NUTRI/Nutrition/Pages/Products/index.jsp?lng=3&mkt=11963&fam=224&ani=5338&ran=32067&pro=32108

Finns här t.ex. (men annan bild? Pro?)                                     https://www.zoo.se/produkter/smadjur-gnagare/smadjursfoder-ekologiskt-ho/pellets-for-kaniner-marsvin-hamster-rattor-gerbiler/crispy-pellets-rats-mice-versele-laga-rattfoder-1-kg.html

Versele-Laga Crispy Muesli Hamsters & Co

http://versele-laga.eu/NUTRI/Nutrition/Pages/Products/index.jsp?lng=3&mkt=11963&fam=224&ani=5338&ran=5364&pro=32059

Finns här t.ex. http://www.zooplus.se/shop/gnagare_smadjur/foder_gnagare_smadjur/hamsterfoder/prestige/343208

Färskfoder - Vad brukar ni ge era små? Roliga och nyttiga recept (vet att jag sett det någonstans förut här...)? Portionsstorlek - ungefär som storleken på deras huvud eller stämmer inte detta? Big NO NOs dvs. Vad ska man inte ge till möss? och Vad kan vara farligt? 

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2017-04-05 04:29 #1 av: Chinesecrestedlover

Hittade detta foder också (bara sett för marsvin, kanin, råtta osv. innan)...någon som har provat? Bra/dåligt?

Selective Mouse:

https://vetzoo.se/selective-mouse?gclid=CJHxtIWhjNMCFYWCsgodT9kFew

Anmäl
2017-04-07 13:52 #2 av: Grodan

Text... idag orkar jag inte plöja igenom din text ordentligt. Alwyn blandar så att hon har i något processat i sin blandning. Vi har en rätt ny tråd där hon och andra berättar hur de gör.  LÄNK 

Själv blandar jag eget torrfoder med säd, fröer och nötter (dessa är råa och obehandlade, vissa valsade, vissa skalade, vissa hela och med skal). Detta är ej komplett utan jag behöver ge färsk och rå mat i form av grönsaker, frukt, ägg, äggskal, fisk, kött och inälvor mm. Jag gör nyttiga geggor/röror ca 1 gång i veckan och ger även något lagat då och då. Torsdagar får de pannkaka t ex.

Något som är lite dumt med mig är att jag läser mina gnagare hela tiden och ser/känner vad de behöver, så det där detaljerade veckoschemat har jag slopat lite. Annars kan jag tipsa om det, att man har ett veckoschema med färskmatsutfodring så att man är säker på att inte missa något.

Sedan beror behoven lite på vad du har för möss, antal osv. Jag har lite mera press på mina djur då jag har ca 50 st och uppfödning. Jag matar också lite men ofta istället för att slänga ner stora mängder sällan. Kött ger jag minst 1 gång i veckan, lever i små mängder eftersom det inte är bra att ge för mycket.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.