Mat och utfodring

Topp 3 mat!

2017-06-28 23:47 #0 av: imsuchadiva

Om ni enbart får välja 3 ingredienser att blanda bas-mat till mössen av. Vilka 3 saker skulle ni välja?
Spelar ingen roll om det är 3 "rena" ingredienser eller om någon är en påse med mixat innehåll.
Hoppas ni förstår vad jag menar!

Ska snart fylla på skafferiet så tänkte det kunde vara intressant att se vad ni anser är det viktigaste.

Anmäl
2017-06-29 08:04 #1 av: Grodan

Hm... Alltså...Näe, det går inte här, då jag inte köper påsar med blandningar. Jag köper säckar och påsar med en variant i varje och blandar torrfoder och råder alla att göra detsamma.

Idag finns det också så mycket olika säd, fröer och gryner så det går ju inte att säga vad du har tillgång till i dina affärer. Sedan beror torrfoderblandningen också lite på hur du matar med färskt. Jag kompenserar ju väldigt mycket och har eg aldrig talat om det så bra. Kalk t ex finns knappt i min torrfoderblandning, istället får mina möss äggskal - jag slänger aldrig äggskal, dessa får alltså mössen. Animaliskt protein har jag heller inte i torrfodret (med vissa undantag) utan ger mina färskt och rått kött från ganska många olika källor (fågel, nöt och fläsk) samt även fisk (lax och strömming mest). 

Tidigare i år skrev jag detta:

Själv blandar jag eget torrfoder med säd, fröer och nötter (dessa är råa och obehandlade, vissa valsade, vissa skalade, vissa hela och med skal). Detta är ej komplett utan jag behöver ge färsk och rå mat i form av grönsaker, frukt, ägg, äggskal, fisk, kött och inälvor mm. Jag gör nyttiga geggor/röror ca 1 gång i veckan och ger även något lagat då och då. Torsdagar får de pannkaka t ex.

Något som är lite dumt med mig är att jag läser mina gnagare hela tiden och ser/känner vad de behöver, så det där detaljerade veckoschemat har jag slopat lite. Annars kan jag tipsa om det, att man har ett veckoschema med färskmatsutfodring så att man är säker på att inte missa något.

Sedan beror behoven lite på vad du har för möss, antal osv. Jag har lite mera press på mina djur då jag har ca 50 st och uppfödning. Jag matar också lite men ofta istället för att slänga ner stora mängder sällan. Kött ger jag minst 1 gång i veckan, lever i små mängder eftersom det inte är bra att ge för mycket.

-----------

Vi har ju hur många mattrådar som helst på sajten, och även sådana här där man undrar vad som är viktigast. Jag ska försöka lägga in några länkar. I den senaste skrev Alwyn om några blandningar som hon rekommenderar...

Du har ju den eviga Mata musen rätt <--- där konversationen nedanför artikeln är mycket intressant att läsa också

Intressanta trådar:

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-06-29 08:55 #2 av: ariama

Säd, frön, och proteiner, och sedan "grönfoder" som färskmat. Skrattar

Anmäl
2017-06-29 09:28 #3 av: Grodan

#2 Hjärta Skrattar Tummen upp

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-06-29 09:47 #4 av: imsuchadiva

Var mest på skoj vilken ingrediens ni tyckte var viktigast om ni vara fick välja 3 sorter. Men strunt samma, glöm bort den här tråden..

Anmäl
2017-06-29 10:01 #5 av: Grodan

#4 Nej, klart vi inte ska glömma tråden...  amaira lyckades väl rätt bra tycker jag. Det var bara jag som var så jobbig i #1, men jag är ju sån med mat till djuren... Det är DÄR jag verkligen lägger ner energi, tid och pengar. 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-21 17:59 #6 av: Grodan

Tycker ändå den här tråden är rätt trevlig och puttar upp den. 

Ibland kan man faktiskt göra undantag, för att man är fattig eller snubblar över riktigt bra färdiga torrfoderblandningar som man köper hem för att ges i nödfall.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl