Beteende, hälsa & skötsel

Lära möss inte kissa överallt?

2017-07-04 11:48 #0 av: Grodan

#19 av: Cissecatt

Har en lite fråga. Går det att lära möss att inte kissa okontrollerat överallt, speciellt när jag håller som inlåter klättra runt på en?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-04 12:53 #1 av: ariama

Lära? Vet inte. Tjatar om att möss är så olika.  Men mina möss som är avlade till sällskap, som gillar att vara med mig, som inte är rädda, kissar ALDRIG på mig!

Jag tänker inte ens på det, det händer bara inte, oavsett.  Det enda råd jag kan ge, är hantering, hantering, hantering.  Möss som är orädda för hantering, kissar inte på människor - är min erfarenhet.

Anmäl
2017-07-04 13:05 #2 av: Nordanälvens

#1 jag instämmer! Möss som inte är rädda för människor kissar inte på dem. Jag har haft en del razzel tidigare som kissat så fort de kommit upp i handen, inte kul för varken mus eller människa. De mössen har inte gått vidare i aveln.

Mina egna temperamentsavlade kissar nästan aldrig på mig, bara om jag har haft dem uppe en riktigt bra stund (alltså inte bara 30-40 min utan runt 2-3 timmar) och hanar kissar efter en stund om jag luktar hona. Små blåsor måste också tömmas och dofter är viktiga att sprida :-)

Upplever att hanar kissar mer, men det kanske är för att jag nästan alltid har hanterat honor innan jag tar upp en hane.

Anmäl
2017-07-04 13:31 #3 av: Grodan

Tama möss kissar bara på människor om de är uppe så länge att de faktiskt inte kan hålla sig. Så sätt ner musen i en toalåda eller i buren efter ett par minuters hantering. Utöka sedan tiden du hanterar den, innan du sätter ner den i toalåda/buren igen. Vänj den vid att den får göra sina behov i toalåda/buren och inte på dig. OM den råkar kissa på dig, sätt genast ner den i toalåda/buren. Torka gärna bort kisset med en bit hushållspapper som du lägger i toalådan/buren - för att markera för musen att det är där kiss skall vara. Tvätta sedan bort kisset som är på dig (och byt ev kläder). Luktar det kiss så kommer musen att tro att det är där den skall kissa.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-04 16:47 #4 av: ariama

Ja, precis. Men, om jag plockar upp nån stackare som sover i sitt bo, och har sovit ett bra tag, kan det hända att det kommer en pöl. Vem är inte kissnödig på morgonen! Skrattar Men det räknas inte, det är "mitt fel".

Anmäl
2017-07-04 20:11 #5 av: jollycox

Har inte haft så många möss men jag har helt annan erfarenhet. Min mus är inte särskilt social men han har, vad jag kan minnas, aldrig kissat på mig. Kanske någon enstaka gång. Han verkar liksom hålla sig bättre överlag, går inte och småkissar i buren, utan mest på toa.
Min förra mus var väldigt social och tam men han kissade jämt på mig. Han kissade hela tiden, överallt i buren, nästan som att han inte kunde hålla sig.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Anmäl
2017-07-05 10:53 #6 av: Grodan

#4 Ja. Man säger ju så om alla djur man väcker - se till att de går på toaletten först innan aktivering och umgänge. Bra sätt att toalådsträna små djur på också. Väcka dem och sätta dem på lådan - de kommer garanterat att vara nödiga.

#5 Det normala är ju att de håller sig. Din förra var inte han rätt tjock? Han kan ju haft diabetes. Då dricker de mer och kissar onekligen mer...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-07-05 16:26 #7 av: jollycox

#6 Han var ju inte alltid tjock, men mot slutet. Den jag har nu är också tjock. Oskyldig

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.