Beteende, hälsa & skötsel

Putsar min mus mig för mycket?

2017-10-11 22:11 #0 av: Novachan

Jag har 2 töser som har bott med mig i nästan 2 veckor nu. De har nu blivit så pass tama att de själva hoppar upp i mina händer och brukar ofta putsa dem. Den ena (Matilda) putsar mig numera nästan hela tiden när mina händer är i buren och jag har börjat undra om det är mer av ett överdrivet negativt beteende.

Min andra tös (som ännu ej har ett namn) putsar också mina händer men hon gör det stundvis; putsar lite och klättra iväg på mina armar, kommer tillbaka till mina händer och kanske putsar dem igen och så om och om igen. Hon har alltid varit ganska modig och gillar att utforska (samt är den dominanta). Matilda däremot har varit ganska rädd under en lång period men den senaste veckan blivit successivt mer modig, speciellt de senaste dagarna efter att jag bytte metod med hur jag hanterade dem- Innan jag började med de nya metoderna hade de börjat bete sig mer och mer nervöst när de var i mina händer.. Började med nya metoder och det nervösa beteendet slutade på direkten och de blev genast mycket mer tama och tillgivna - när jag kollar till dem så kan de börja sätta sig på baktassarna och kollar/luktar mot mig, gå mot burens sidan (har en Samla 130) mellan mig och dem och försöka klättra och sedan klättra upp för sin klätterställning för att komma så nära mig som mjöligt (oftast är det den namnlösa tösen som gör detta, men ibland Matilda också). Och när jag öppnar buren så hoppar de genast till mina händer.

Men som sagt, Matilda putsar mina händer så himla mycket nu, tycker det är mysigt att bli putsad men idag så började hon att bita på mina händer också! Först lite smak-bit som inte gör direkt ont (som alla gnagare kan göra ibland, upplevt både av kaniner och marsvin så jag vet hur det känns) och hon slutar typ så fort jag säger aj, men biten kom då och då allt eftersom mellan putsningarna och blev hårdare och hårdare typ... och så pass att det gjorde ont till slut (började dock ej blöda). Sa aj ganska högt när hon bet så hårt, men bara sekunder senare bet hon lika hår på samma ställe igen... sa aj och få på dig... och lät henne inte få putsa på mina händer något mer.Jag hade ingen mat på händerna sedan tidigare btw. Dock lider jag av en hel del handsvett men har nyligen börjat behandla mig med Absolut Torr och svettas inte alls lika mycket. Så jag förstår att de kan mycket väl gilla mitt handsvett.. men de putsar mig mycket mer nu än vad de gjorde innan jag började behandlingen (dagar sedan). En av den nya metoder involverade att lägga in toapappersbitar med mitt handsvett på i deras bur, om det är bra att veta...

Så vad säger ni mer erfarna musägare? Är det något jag behöver tänka på angående hennes beteende? Något jag borde testa att göra annorlunda om hon fortsätter detta beteende? Eller något jag behöver vara observant på? Vad tycker ni?! - är det ett överdrivet negativt  beteende? Och som vissa av er kanske har sett hade jag tänkt att eventuellt skaffa fler möss snart men bör jag avvakta med tanke på Matilda?

Anmäl
2017-10-12 09:46 #1 av: Grodan

Räcker nog inte att säga aj. Peta till henne lite. Kanske blåsa på henne. 

Jag skulle nog inte vilja ha möss som putsade mina händer så mkt alls, så jag skulle nog bryta beteendet helt.

Det kan bero på din handsvett, det kan även bero på att mössen tagits för tidigt från sin moder (jag har dock aldrig hört talas om det på annat än hund och katt) eller vara en bristsymtom. 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-10-12 09:54 #2 av: Emouse

Kan mycket väl bero på för att de gillar smaken på dina händer av svetten, så du får försöka testa att tvätta händerna under tiden du har hanterar dem en längre tid så att du hinner börja svettas igen. Och som sagt, blås eller ta bort henne när hon gör dig illaGlad

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2017-10-12 19:41 #3 av: Novachan

Okej, om hon biter mig igen ska jag blås på henne eller peta på henne. Tack för tipset! Trodde att det skulle räcka med att säga aj...

Vad kan det vara för brist? Någon aning? Något de/hon kan sakna i sin kost som jag bör se över?

Grejen är att jag svettas om mina händer nästan konstant så jag kan inte tvätta bort svetten... Jag hinner få handsvett så fort jag bara tar upp dem...

Jag har alltid haft problem med handsvett men efter att jag började med ny medicin blev handsvetteriet ännu värre... Och eftersom jag tror att mössen störde sig på svettet för att de blev blöta av det, eftersom jag svettas så pass mycket... så testar jag nu att använda Absolut torr.

Anmäl
2017-10-13 22:50 #4 av: Nordanälvens

Extrem handsvettare här med. Det suger. Tvättar händerna flera gånger om dagen men det hjälper ju i en kvart sen är helvetet igång igen. Tycker du om Absolut Torr? Måste testa. Om jag inte redan gjort det.. får kolla.

Jag kan inte minnas om jag haft nån mus innan som putsat mig så mycket som du beskriver, men det 50+ antalet möss jag har i min besättning gör inte det.

Möss som biter gillar inte jag, och de gånger jag haft såna som börjat med små smakprov som eskalerat i hårda bett har jag lämnat ifred. Varken blåser eller petar på mina möss, tycker inte det är särskilt snällt. Bits de får de vara ifred helt enkelt.

Brist på något? Det är inte omöjligt. Någon mer påläst får svara på den frågan.

Anmäl
2017-10-14 01:00 #5 av: Elute

Vi har några gerbiler, ett par av dem gilla att prova att smaka på händerna mer än de andra så vi använder handskar/vantar. Inte alltid men ofta. Det har lugnat dem en del. Kanske funkar på möss också?

Anmäl
2017-10-14 08:34 #6 av: Grodan

Glömde aspekten när hon smakar, och blev påmind av Nordanälvens ord... Jag gillar det inte heller. Men jag försöker nog uppfostra - tala om för musen att jag inte gillar det.. Om musen är lyhörd för det så är allt frid och fröjd, om inte, så får den troligen flytta till himlen. Beror lite på hur den biter, men jag har rätt noll tolerans där. Ber om ursäkt för min hårdhet, men jag tycker det finns så mycket bra möss som behöver min tid och energi framför sådana som beteer sig illa.

Det är hemskt otrevligt när folk ska hälsa på mina möss och de smakar på dem. Det har hänt. Möss som jag bedömt helt säkra och bra. Så det är en bra test att låta andra hantera dem, så man vet om de smakar på andra människor. Hur ska man ställa sig till det? Möss som bara gör det en gång och som jag ser som mkt bra möss, ja, det struntar jag i. De har helt enkelt bara inte varit i någon annan människas hand än min och kanske fick för sig något. (Här fanns det mera ord från mig känner jag, men jag slutar nu så det inte blir OT)

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.