Kan försöka sammanfatta i tråden.
Innan man funderar på att skaffa djur av något slag (om man inte redan har när man får barn) så studera i första hand ditt eget barn i sin vardag. Låter ditt barn mycket och har hög ljudvolym? De flesta gnagare är känsliga för höga ljudvolymer och kan lätt bli uppstressade om det hela tiden skriks och gapas.
Studera ditt barn hur det är i dess röresler, flänger mycket med armar, hastiga rörelser, springer mycket osv. Lyssnar ditt barn på dig om du talar om för det att han/hon måste lugna ner sig.
Alla gnagare är rovdjursbyten och har en naturlig instinkt att fly/försvara sig om det känner sig hotat. Har man ett barn som är oerehört högljutt och aktivt och har svårt att lyda när man säger ifrån så kanske man ska avvakta att skaffa djur tills barnet är äldre och förstår bättre. Nu pratar jag om ålder mellan 1-4 år då barn är som mest aktiva.
Men om du nu känner att du ändå skulle vilja skaffa ett litet djur att ta hand om så låt ditt barn få vara med och se hur du gör. Visa ditt barn hur du tar hand om djur. Upprepa 1000-tals ggr hur du plockar upp, städar, matar och pysslar om. Visa att du pratar med djuren i låg volym när du gullar och lockar på djuret. Barn härmar och tar efter sin omgivning. Om du är lugn och trygg i hantering med djur så tar ditt barn efter (i normala fall). Men om nu ditt barn inte är lugn o sansad i rummet när ni ska pyssla med djuren så har jag två tips du kan använda dig av som har fungerat här hemma.
1. Låt ditt barn känna av konsekvens när hon/han inte uppför sig i stunden med djuret. Ta ut ditt barn utanför rummet och stäng dörren. Visa tydligt att är du inte snäll så får du inte vara med o mysa med djuren. Låt ditt barn förstå att när man inte uppför sig så bringar det jobbiga konsekvenser. Ditt barn kommer säkert att bli arg, ledsen, skrika, gapa och banka på dörren av ilska för att det blir utstängt. Ignorera, jag vet det är skitsvårt och det gör riktigt ont i mammahjärtat, men nödvändig uppfostran för att ditt barn ska lära sig konsekvens. Du ska absolut inte på något sätt vara hårdhänt eller elak mot ditt barn, utan bara bestämt visa att dessa tendenser är inte ok. Sen när ditt barn väl har lugnat ner sig, låt ditt barn komma in i rummet igen och få vara med i pysslingen med djuren. Upprepar ditt barn åter igen med att börja bete sig illa och inte lyssnar på dig när du säger ifrån, så låt åter igen ditt barn få lämna rummet och stäng dörren. Upprepa tills den dagen ditt barn är lugnt och sansat när ni pysslar med djuren.
2. Om du nu känner att du har inte hjärta till att sätta konsekvens för ditt barn (det är skittufft psykiskt och känslomässigtatt sätta gränser och konsekvens för sina barn) så passa på att pyssla om djuren när ditt barn sover. De flesta gnagare är kvälls/nattaktiva och de som inte är det sover korta stunder dygnet runt och är vakna korta stunder dygnet runt så de är lätta att anpassa efter dina dygnsrutiner.
Sen kommer vi då till dom föräldrar som har barn som är lite äldre och vill ha ett eget djur att få ta hand om.
1. Lägg aldrig ensamt ansvar på ett barn att ta hand om ett djur. För det första så finns det lagar som ska följas för att ta hand om husdjur. Det ska vara lagliga burmått, det finns lagar om att vissa gnagare ska leva med artfrände och vissa gnagare ska leva solitära. Läs på ordentligt om det djur ditt barn vill skaffa. Skaffa eget intresse för djuret. Djuret ska INTE behöva lida för att NI HAR BESTÄMT att skaffa ett djur. Ha i minnet att barn tappar snabbt fokus och intresse. Ena dagen är djur jätteroliga, nästa dag är karate roligare och något dom vill syssla med, och tredje dagen så är teater roligare osv osv. Så tänk er för innan ni skaffar djur till era barn. Är ni beredda på att fortsätta ta hand om djuret om/när ert barn har tröttnat. Om inte så skaffa inget djur.
Men om ni nu skulle skaffa djur till era barn Oavsett vilket djur så var med i rutinen på att ta hand om djuret. Visa ditt barn hur man tar hand om ett djur. Städa, fylla på mat, pyssla osv. Gör denna rutin till en rolig familjegrej där hela familjen engagerar sig. Kom ihåg att det ska v ara roligt och trevligt att ha husdjur.
Här hemma så engagerar sig både mamma och pappa i djuren och vår lilla dotter är jättelycklig när hon får vara med o hjälpa till, och vi skrattar så gott när vår dotter försöker hjälpa till att städa burar och det hamnar bottenströ precis överallt. Hela familjen får en rolig stund tillsammans och rutinerna blir inte tråkiga och känns inte så krävande när det är roligt att göra dessa krävande rutiner. För ja att ta hand om djur innebär krav, men kan man göra kraven roliga så blir det inte så jobbigt att ta hand om djuren.
Nu då till introducering av djur och nu vänder jag mig främst till möss.
1. Studera som sagt ditt barn hur det beter sig narturligt i rörelser och ljudnivå, och hur pass väl ditt barn lyssnar och gör som du säger.
2. Köp INTE djur från djuraffär för där har ni stressiga djur redan från början och de är otama och kan ta vääääldigt lång tid att tämja, och då blir hela djurerfarenheten något tråkigt och sorgligt och då tappar de flesta intresset. Vänd er till flera uppfödare. Tala gärna om för uppfödare att ni har barn, berätta barnets ålder och be om hjälp från uppfödare att dom väljer ut möss som kan passa just er familj. Tala om för uppfödare vad för slags mus ni är ute efter. Att mössen tex ska vara lite mer stresståliga just på grund av att ni har barn.
3. Läs på läs på läs på om djuret ni tänker skaffa. Fråga fråga fråga både på forum, grupper och uppfödare. inga frågor är dumma, frågar man inte så får man inget svar och får man inga svar så kan misstag gå väldigt fel just på grund av okunskap.
4. När ni väl ha fått hem erat djur så gå långsamt till väga med att introducera djuret till er familj. Låt djuret få bo in sig i buren ett par dagar. Bestäm vem av de vuxna som ska ha huvudansvaret och låt denna person bli den som djuret först få lära känna. När djuret väl känner sig trygg med huvudpersonen så går det sen bra att släppa in ditt barn i ompysslingen av djuret. Allt ifrån städning till mys. Visa ditt barn hur du gör och hur du beter dig kring djuret. Jag kan inte upprepa nog hur viktigt det är att du visar ditt barn hur du gör. För när ditt barn lär sig hur du gör, så vet barnet hur det ska göra sen i framtiden när det har ett eget ansvar för djur.
Att introducera möss med barn är det dock relativt enkelt om man har en bra mus från uppfödare. Studera musen hur den uppför sig med dig innan du presenterar mus och barn. Möss är till sin natur väldigt nyfikna och ganska stressståliga. Visa ditt barn hur man tar upp en mus ur buren, låt musen springa på din arm och ner på ditt barns arm och händer, men håll dina händer i närheten för att fånga upp. Möss är otroligt snabba och barn kan göra någon plötslig rörelse och musen tappar balansen och kan trilla, då är det bra att du har dina händer i närheten o är beredd att fånga upp.
Lär ditt barn att ALDRIG ta upp musen ur buren utan att du är med. Lämna aldrig djur och barn ensamma oavsett vilket djur du har. En olycka kan hända och få förödande konsekvenser. Hur mycket du än litar på ditt barn eller djur så låt dom aldrig vara ensamma utan uppsyn. Då menar jag barn från åldern 1- 10 år. Efter 10 ansser jag att barn är mogna att börja ta lite smått eget ansvar när det gäller att gå till buren och plocka upp ett djur när barnet vill mysa. Men lär ditt barn att fråga om lov först så att du är medveten om denna stund och är beredd i fall något skulle gå fel.
Lycka till.