Avel & Uppfödning

Min nataluppfödning

2017-11-11 10:20 #0 av: Alwyn

Jag befinner mig i uppstart av en uppfödning av natalpälsmöss.
Eftersom jag lovade att berätta lite om mina tankar kring avelsplanerna kommer jag att göra det här. Det är ett spännande projekt tycker jag och ser verkligen fram emot det.

Lite bakgrund
Det som är viktigt att tänka på är att nataler varken är möss eller råttor. De påminner om dem i utseende, men lika lite i beteendet som till exempel en hamster. Nataler har inte avlats särskilt mycket för sällskap och har därför ett mer vilt beteende. Det finns ett fåtal personer som temperamentsavlar dem i dagsläget men vi är få och arbetet går långsamt framåt.

Jag har dock fallit pladask för dem, kanske för att jag gillar utmaningar. Jag fick tag på två vuxna bröder varav den enas temperament var helt ljuvligt! Lätt att lyfta och klappa. Aldrig en antydan till att vilja bita. Mjuk i sina rörelser. Lugn. Lätt att få trygg i famnen. Snäll mot andra nataler och mot möss. En drömprins!
Jag kände att hans temperament va för bra för att inte tas tillvara på. Att det skulle kunna göra kommande generationer gott! Därav kom mina tankar om att börja avla.

Varför just nataler?
När det kommer till nataler kan temperamentet verkligen vara som natt och dag beroende på individen. Vissa är oerhört aggressiva medans vissa är supertrevliga! Det jag gillar med dem är att de trevliga individerna passar så bra som sällskapsdjur. De trivs bra i stora grupper, även hanar vill bo ihop. De är inte så krävande i yta och skötsel. De är nästan luktfria. Lätta att avla på, blir lätt dräktiga och får måååånga ungar. Många av dem går bra att ha som sällskap till möss, vilket kan förgylla annars ensamlevande mushanars liv.
De är även stora och mjuka, vilket är mysigt!

Temperamentet i fokus!
Som ni nog förstått kommer jag att lägga störst fokus på temperamentet vid selektion i min avel. Detta kommer att göras utan att rucka på god hälsa i så stor mån som möjligt. Hälsan är dock svårare att selektera för såhär i uppstart, eftersom det dröjer lång tid innan många sjukdomar visar sig och det är ont om nataler vars linjer är väldokumenterade. De flesta har inte ens stamtavla. Så om några år kommer jag att få se över det här med hälsan och planera den fortsatta aveln utifrån både hälsa och temperament.
Det jag gör nu vid inköp av avelsdjur är att jag frågar så mycket jag kan om hälsa i släkten, samt dokumenterar allt jag kan. Jag för stamtavla på det jag har och försöker undvika allt för hög inavelsgrad när jag gör parningar.
Eftersom nataler utvecklas långsamt kommer jag att behålla så många avkommor som möjligt, kanske alla, ganska länge. När de är runt 3,5-4 månader gamla har jag en ok hum om hur de kommer att bli i temperament.

Anmäl
2017-11-12 08:31 #1 av: Grodan

#0 Intressant. Tack för att du delar med dig. Jag önskar dig all lycka med ditt projekt. Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-11-14 08:39 #2 av: ariama

Vilken utmaning! Hjärta Underbart att du fokuserar på beteende (domesticering) och hälsa! Önskar dig all Lycka till! som går att få. Det verkar sååå spännande!

Anmäl
2017-11-15 20:47 #3 av: Alwyn

Tack :)

Anmäl
2017-11-17 11:28 #4 av: Novachan

Vad bor dina nataler i för burar?

Anmäl
2017-11-17 21:58 #5 av: Alwyn

Jag bygger själv av möbler.

Anmäl
2017-11-17 22:22 #6 av: Novachan

Så de bor ganska stort alltså? Glad

Har de nät eller har du byggt ett sorts eget terrarium?

Anmäl
2017-11-18 20:30 #7 av: Alwyn

Jag kan visa mina natalbyggen imorgon! Ja de är nog större än de flesta har faktiskt.

Anmäl
2017-11-18 20:33 #8 av: Grodan

Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-12-06 11:36 #9 av: Alwyn

Putt för Missantissan

Anmäl
2017-12-06 11:47 #10 av: Tisstassen

#9 ja nu fick jag bra svar! Skrattar låter superspännande! lycka till!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.