Avel & Uppfödning

Inte sälja till avel?

2017-12-19 16:40 #0 av: Grodan

Varför vill vi inte sälja till avel?

Jag kan fråga mig själv och även er andra.

Ser vi "elaka konkurrenter" i nya uppfödare?

Vad är vi rädda för?

Vad är skillnaden att sälja till en mångårig uppfödare och en ny?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-12-19 17:19 #1 av: Alwyn

Vill ni inte!? Det hade jag missat.

Anmäl
2017-12-19 17:55 #2 av: Grodan

Jag tror att det handlar mest om vård av sin egen linje. Ett skydd. Och ett egoistiskt tänk kanske. I många fall. "Jag har jobbat hårt på min linje i många år och vill ha full kontroll över blodet." "Ingen ska komma här och rida på min framgång - det är jag som jobbat med linjen och som ska ha kredit."

Mardrömmen är när man sålt ett djur som inte fungerar väl i avel och blir beskylld för att man sålt ett dåligt djur.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-12-19 19:37 #3 av: Lamina

Va? Jag har då aldrig haft några problem att köpa till avel. 🤔

Anmäl
2017-12-19 20:16 #4 av: Nordanälvens

Jag säljer bara till de jag känner mig trygg att sälja potentiella avelsdjur till. Tycker det är viktigt att vara noga med vart djuren hamnar - inte för sin egna uppfödnings skull utan för individernas (djurens) skull. Jag är en väldigt misstänksam och kanske hård person, men jag tar djurens välbefinnande på stort allvar. Så fort djuren lämnar min ägo kan jag inte göra så mycket åt nånting. Köparen ska kunna urskilja på en bra avelsmus och en dålig avelsmus, inte ta för många, täta kullar på honor och hålla god djurhållning. De förtjänar det bästa livet de kan få och jag försöker se till att det blir så. De är inga avelsmaskiner som en del (speciellt utanför SVEMUS) verkar tro.

Nä, jag vill bara sälja potentiella avelsdjur till erfarna uppfödare jag känner sedan innan. Visst kan jag gå med på att sälja till nya uppfödare också men jag vill absolut inte sälja till någon jag inte vet nånting om (inte sällskapsmöss heller). Jag vill veta varför och hur djuren används i avel, hur de får bo, vad de får äta och allt sånt som hör till :)

Anmäl
2017-12-20 00:11 #5 av: Tsunamis

Jag säljer inte krångliga varianter till vem som helst, inte nödvändigtvis att det har med avel att göra men udda varianter avlas gärna vidare på och det är dumt. Med krångliga varianter menar jag dem som har en eller annan svårighet eller defekt kopplat till genen. Även okrångliga varianter som är nya säljer jag inte vidare förrän jag lyckats etablera en linje ordentligt som är frisk.

Annars så är jag notorisk för att importera specifika färger och teckningar som är svåra att hitta och säljer gärna ungar vidare till andra uppfödare som kanske inte har möjlighet att importera själv och på så sätt främja att fler olika varianter föds upp i Sverige. Banded, Rumpwhite, Recessive Yellow, Dominant fuzzy (hairless) och Merle för att nämna några.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2017-12-20 08:34 #6 av: Velinga1984

Nu är det några år sen som jag fick avsluta museriet pga sjuk bebis. Men jag har aldrig haft svårt att hitta uppfödare för att köpa avelsdjur. Jag har dock alltid köpt in i första hand till sällskap men med en liten tanke på eventuellt avel som då bara blir ett stort plus. Jag hade på detta sätt iofs mer sällskapmöss än de jag avlade på.

Har alltid känt mig välkommen av alla uppfödare, även de jag inte köpt av så jac är förvånad att läsa de "senaste händelserna" på ifokus. Så har jag inte upplevt musvärlden någongång.

Anmäl
2017-12-20 18:41 #7 av: Novachan

Om jag skulle börja avla i framtiden skulle jag antagligen göra som du Velinga1984. Och jag skulle antagligen bara avla för sällskap och inte till utställning - är vad jag tror just nu iaf.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.