Beteende, hälsa & skötsel

Tämja mus med godis.

2018-02-26 10:50 #0 av: ariama

Det kanske är en god idé, att tämja möss med hjälp av att ge en bit godis i handen.  Jag vet inte. Det kanske funkar med rädda och blyga möss?

Själv vill jag inte använda den metoden, lika lite som jag matar hästarna i hagen med socker (eller morot) för att få dem att gilla mig. Eller ger grannens hund godis. I mina ögon ger det bara tiggande djur, eller värre: hotande djur, vilket jag inte gillar ett dugg.  När det gäller hästar kan de få för sig att försöka skrämma godiset upp ur folks fickor, de kan börja hota, bita eller nafsa för att få godis.

När det gäller möss vill jag inte att de ska gilla mig för godisets skull, eller bita mig i fingret för de tror de får något gott.  Jag är ingen godisautomat. Och det finns så många andra sätt att belöna djur (och människor) på.

Vad jag vill säga med det? Ingenting egentligen. Det är bara en tanke jag alltid får när det ibland skrivs om att få möss tama genom att ge dem godis/mat ur handen. Så nu skriver jag tanken till slut, för att ha något att skriva kanske?

Anmäl
2018-02-26 11:14 #1 av: Novachan

Jag tänker också liknande som du ariama. Jag har aldrig gett mina möss godis för att få dem att gå upp i min hand osv. Är inte ofta jag har gett godis, men har varit vid tillfällen där jag velat ge belöning efter medicinering/behandling, egentligen inget syfta liksom, och så gav jag några av de andra mössen godis också för att det "skulle vara rättvist". Däremot tycker mina möss ibland om att slicka på mina händer, antagligen handsvetten, och det kan jag inte göra sp mycket åt, och jag tycker det är mysigt när de gör det. Jag har tänkt att jag ska testa lite belöning efter att jag har hanterat/gosat med Snönuvan och Popcorn som är lite skyggare/inte lika handtama som mina andra möss och se om det kan hjälpa. Men som sagt, EFTER, inte före för att muta dem och de ogillar heller inte helt att vara uppe hos mig utan kan vilja kelas lite, så jag tror det är okej med lite godis då.

(Godis när man lär mössen tricks osv är dock en annan sak.=

Anmäl
2018-02-26 11:48 #2 av: Persilade

Jag håller med, körde jordnötssmör i början, men kommit på att jag inte alls gillar metoden. Så jordnötssmör är nu mera aktivering. 😊

Anmäl
2018-02-26 13:28 #3 av: Grodan

Håller med till viss del. Jag tämjer och belönar mina djur med mat och gott. Dock kan belöning lika gärna vara gos eller att få göra något skoj. Så jag varvar. Jag är ingen godisautomat, men jag är däremot en kul människa tycker mina djur.

Min hund fes för en timme sedan när han lekte i snön. Då började jag glatt att sjunga "det luktar fis, det luktar fis, det luktar fiiii-hiis"... Sen sjöng jag den dängan typ 30 min och min hund var så glad och vi lekte. Det var en lukta-fis-sjunga-belöning/tämjning/lek... (varför skrev jag detta nu då? jooooooooooo... för att påvisa lite hur jag är med mina djur... hehe) just... glömde... mitt i sjunga fis-låten så greppade jag tag i 10 råttungar som precis öppnat ögonen och gosade med. De fick också tämjas med fis-dängan... och hunden var med förstås på ett hörn...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-02-26 14:11 #4 av: Persilade

#3 underbart! 😂😂😂

Anmäl
2018-02-26 19:44 #5 av: Alwyn

Haha, på tal om att tämja med sång! Jag sjunger alltid Sugar, oh honey honey... för min natalhane Sugar. Det är hans sång och det vet han. Han blir liksom glad av den och det blir jag med.

Anmäl
2018-02-26 21:28 #6 av: Novachan

Jag sjunger alla möjliga trudelutter till mina möss. Ibland egna versioner av låtar/sånger. Kan vara allt från "vanlig musik" till barnvisor.

*Sudda, sudda, sudda bort dina sura sura min...* är en vanlig till Tridrick när han smörjs in

Anmäl
2018-02-27 06:34 #7 av: ariama

Haha, vi musägare tycks vara sångglada människor. Även jag sjunger ofta för mössen. Ofta sånger som anspelar till deras namn. Till stor del sjunger jag också för att "föra väsen" när jag är i musrummet. Pratet tar liksom slut. Så det blir sång-kommunikation.

Förresten: Musägare ... mu-sägare?

Anmäl
2018-02-27 09:43 #8 av: Alwyn

Muuuuu haha

Anmäl
2018-03-13 21:12 #9 av: Grodan

Hur ofta händer det att möss blir så bortklemade med godis att de börjar bitas/nafsas i fingrarna?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-03-14 01:51 #10 av: Nordanälvens

#9 Aldrig hänt här iaf och jag ger gärna mina gott ur handen när de vaknar om kvällarna. Gott som i torrfoder, färskfoder eller rent musgodis. Mössen har aldrig bitit för att få mat eller att jag luktar mat - men en del av natalerna försöker ibland smaka om jag nyss grejat med mat. Älskar möss som vill och vågar äta ur/i handen, att de tar sig tiden att varva ner och bara äta <3

Ser de mig som godisautomat? Njäh, det tror jag inte. Gör dem det så gör det inte mig något, jag är trots allt deras matslav ändå :D

Anmäl
2018-03-14 07:27 #11 av: Novachan

Än så länge har jag bara haft en mus som har haft svårt att urskilja på vart jordnötssmöret tar slut/att det är på en hand som jordnötssmöret är på, så han har försökt bita i handen/fingret för att äta. Annars biter han inte mina händer.

Anmäl
2018-03-14 09:32 #12 av: Tsunamis

Inget smådjur äter ur handen om de är livrädda. Sen är det skillnad från individ till individ exakt hur de reagerar och om de springer iväg. Inte varit med om att möss eller andra smådjur biter för att jag brukar ge dem godis på det viset heller.

Jag ser det mer som att utnyttja deras nyfikenhet genom att ibland ge dem en godisbit men lika ofta om inte mer så får de ingen utan jag plockar upp dem istället. Det är också en belöning och det vet de om, eftersom de ju är så nyfikna och vet att det betyder att de får komma ut och utforska.

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2018-03-15 11:05 #13 av: Grodan

Jag har väl och har haft en och annan äldre mushona som bott i ett öppet akvarium som kan bli lite ivriga ibland och kolla mina fingrar, men inte kan jag påminna mig att det gått överstyr direkt.

Däremot en del råttor, speciellt äldre, kan bli på tok för ivriga att de tar för hårt i mina fingrar. Men nu är det så att jag är mkt känslig och rädd om mina fingrar, så jag villinte ha några djurtänder i dem. Råttorna tränar jag på att ta fint. De äldre brukar glömma allt vad hyfs och uppfostran heter när det vankas något mkt gott och jag håller helt enkelt bara undan mina fingrar då. Inte att det går hål, men det är väldigt obehagligt och gör ont...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.