Möss med djur och människor

Tammusens historik

2018-04-14 21:46 #0 av: Grodan

I Klottertråd #12 ställde  Smulan,Teppo ,Candy en fråga:

Är det nån som vet lite bakgrunds historia om möss?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-04-14 22:04 #1 av: Grodan

Kopierat från Eva och Grodans musbok (blev aldrig klar!)

Tammusens historia 

Den tama musen kallas vanligen tammus och eller sällskapsmus. Den är samma art som den vilda Husmusen och dess latinska (vetenskapliga) namn är Mus musculus. Andra namn är ofta missvisande och felaktiga. Några av de öknamn sällskapsmusen ofrivilligt fått bära är dansmus, popcornmus, majsmus och micromus. Inom någon speciell forskningsgren kallas arten ibland Mus musculus var. domesticus varför har vi inte fått svar på ännu, men det är möjligt att de vill skilja på möss som lever i människans närhet från andra stammar av vilda möss. Ibland anses labmöss härstamma från tre olika underarter till arten Mus musculus, de olika kroppstyperna associeras då med de olika underarterna. Namnet på en av de tre olika underarterna är Mus musculus domesticus ej att förväxla med Mus musculus var. domesticus som omnämns ovan. Helt klart har olika labmöss avlats in då och då i tammusstammen, varför de tama möss vi har idag måste vara en blandning av alla tre underarterna, och då kan man inte döpa dem till endast en av underarterna, varvid det fina namnet Mus musculus domesticus också måste vara felaktigt. Det korrekta namnet är fortfarande husmus, Mus musculus. Laboratoriemusens historia började år 1900, när en pensionerad skollärare började föda upp möss på en farm i Massachusetts, mössen var från början avsedda som sällskapsdjur med blev mycket populära bland de forskare som köpte in möss därifrån till sina försök. År 1909 startade William Castle en institution där många musgenetiker började sin bana. 

Förhållandet mus - människa började för ca 8 000 år sedan, då människan började med jordbruk. För ungefär 4 000 år sedan började man först hålla möss, detta i bl a Japan, Kina och Egypten, där man höll möss i speciella byggnader, tempel, avsedda endast för möss. Det existerar liknande tempel för råttor än idag. Mössen dyrkades och var oftast heliga. I Pontos i Mindre Asien dyrkades och tillbads husmusen 1400 f. Kr. Den finns belägg för att man redan där och då hade uppfödning av möss (Jordens Djur del 5 Bonnier, 1991). Det sägs att vittecknade möss dök upp redan vid denna tid. Det fanns tom ett namn för dominant spot redan 1100 f Kr i Kina. I detta sammanhang får man inte glömma att man även hade råttor på samma sätt som mössen, och att även dessa samlades i olika ovanliga färgvarianter. Då det inte skiljs mellan råttor och möss i de få gamla bevarade verken från forna tider, får man ibland gå efter illustrationerna för att veta vilket djurslag som avses. På de illustrationer jag (Eva) har sett har man tydligt kunnat avgöra om man menat möss eller råttor om djuren varit vittecknade, då vittecknade djur skiljer sig på mycket typiskt sätt mellan dessa båda arter. Både i Kina och Japan hade man möss och samlade på ovanliga varianter, man hade ett flertal olika och de mest ovanliga betingade ett mycket högt pris. Möss har vid flera tillfällen ansetts vara heliga och stått som symbol för fruktsamhet, men också som symbol för olycka - det senare främst i Europa. Musen har även stått för framgång i krig, speciellt gäller detta vita möss, samt fötts upp och använts för att bota olika sjukdomar hos människan. Dessutom användes vita möss för att spå tecken. Japanska dansmöss är en avart, egentligen en mutation som förstör musens balanssinne. Redan 80 år f. Kr. fanns det dansmöss i Japan och Kina samt flera av de varianter vi känner till idag. Våra dagars uppfödning av möss började alltså egentligen i Japan och Kina för årtusenden sedan, då man födde upp möss och samlade på olika färger och teckningar. Det var inte förrän långt senare som den tama musen etablerades i Europa. På 1800-talet infördes olika varianter av sjömän till England. England var förmodligen först med att bilda en musförening och hålla utställning - redan 1901 hölls den första officiella utställningen i England. I Sverige bildades den första musklubben - SVEMUS - 1987, av Gunvor Lundblad

.

Några länkar

https://uploads.ifokus.se/uploads/539/5390c5f6779f579f215e8935f0e1aa42/eva-och-grodans-musbok.pdf (blev aldrig klar!)

http://www.afrma.org/historymse.htm

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-04-16 14:16 #2 av: Smulan,Teppo ,Candy

Tack Grodan för svarGladBlomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.