Beteende, hälsa & skötsel

Grodan - Hjälp!

2018-05-15 11:40 #0 av: ariama

Qeturamus behöver din hjälp, för jag vet inte vad jag ska göra. Det kliar på honom. Runt manken. Har gjort en tid nu. Huden är rosa, men känns lite knottrig. Ingen av de andra mössen visar tillstymmelse till något! Inget som syns på dem och ingen kliar sig ens en enda gång. (delar uteplats)

Hade Stronghold hemma som går ut i juni, han fick en droppe i nacken men det har inte gjort någon skillnad. Det andra jag har gjort - negativt - är att ha haft kutterspån i buren en vecka, när mitt vanliga strö tog slut. Idag har han fått tillbaka sitt vanliga bottenströ så jag får se om det gör skillnad.

Han kliar sig för mycket för normalt. Och en liten rispa har han kliat upp. Liten, oinfekterad, än. När jag höll honom för att titta i pälsen blev han alldeles stel och still, höll emot liksom, och bara njöt när jag "kliade honom", så det kliar verkligen! Annars är pälsen fortfarande tjock och lite svår att se igenom.

Om det inte är kutterspånet, vad kan det vara då? Och framför allt, vad kan jag göra för att lindra klådan? Fortsätter han klia sig kommer huden så småningom att gå sönder.

Anmäl
2018-05-15 15:43 #1 av: Grodan

Om du använt Stronghold så är det ju inte ohyra. 

Kan vara början på staff-sår. Hur länge har detta pågått?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-05-15 16:24 #2 av: ariama

Nej, inte ohyra. Ungefär en vecka tror jag. Är dålig på att hålla reda på dagarna och tänkte inte så mycket på det från början. Först när jag ser att det är sekvent och inte nån engångsföreteelse blir jag mer observant.

Uppkommer staffsår bara av sig själv sådär? Det är alltså inte först ett sår som sedan blir infekterat, eller svampangripet?
Buhu, lilla gubbenBrustet hjärta! Han är så fin och rar, vill inte han ska behöva råka illa ut!

Anmäl
2018-05-15 16:30 #3 av: Grodan

Ja, det uppkommer bara sådär. Eller ja, något är ju fel, men vad exakt vet jag inte... Men det går att få bukt på - eller åtminstone hålla stången lite. Omegafetter främst och även annat som  höjer immunförsvaret. 

Kan absolut vara något annat oxå. Det där med knottror oroar mig lite... 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-05-15 16:37 #4 av: ariama

Tack för svar. Jag håller dig/er uppdaterad.

Anmäl
2018-05-16 21:22 #5 av: Grodan

Tror mest på staff-sår eller liknande. Det har funnits här i Nell-linjen, men kan ju även finnas i andra närbesläktade. Benägenheten att få det är ärftlig tror jag, men vad exakt som orsakar kan ju ha med immunförsvaret att göra eller att mössen på ålderns höst får vitamin-/mineralbrist eller obalans, svårare att tillgodose kroppen med viktiga ämnen som håller hud och päls i trim.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-05-18 10:29 #6 av: ariama

Qeturamus har tyvärr fått vandra vidare. Blomma På ett vis mådde han bra och var pigg och fin, så det känns verkligen synd. Å andra sidan blev det här inte bättre och jag kan inte göra något för honom!

Under luppen syntes en hel del begynnande småsår, främst runt manken där han också kliade sig mest. Pälsen var tjock och tät, huden rosa, inga inflammationer, lite för mycket mjäll bara, särskilt där såren var. Jag vill inte han ska lida! Han har varit en underbar trotjänare som förtjänar ett humant slut när det är slut på livskvalitén.
På bilderna syns ett sår i höger öra och ett sår på väg en bit bakom ögat. De andra små såren syns inte under pälsen, men man ser på pälsen att något inte är okej. 


Anmäl
2018-05-18 10:29 #7 av: ariama

.

Anmäl
2018-05-18 10:30 #8 av: ariama

PussarLedsenBlomma

Anmäl
2018-05-18 10:37 #9 av: ariama

Om staff-sår. Är det inte infektion med stafylokocker? Här fanns än så länge ingen infektion. Jag menar, även om det är/blir staff-sår, bör ju själva såren först uppkomma, av någon annan anledning? Brist/obalans/ålder, men jag menar … Vad kommer klådan av? Eksem?
Jag vet inte riktigt vad jag menar, men att det är två olika saker här, först klådan, och sedan infektion med stafylokocker som troligtvis finns där, kanske även på friska djur?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.