Beteende, hälsa & skötsel

Om kärlek

2018-06-14 11:30 #0 av: ariama

Det gick ett så fint program om hjärnan här om dagen, på Kunskapskanalen. Handlade om Marian Diamond som ägnat sitt liv åt att forska om hjärnan. Till stor del har råttor använts, men detsamma gäller ju för möss. Och för människor förstås.

Det är Marian som genom forskning fastslog att hjärnan är plastisk och kan växa och utvecklas under hela livet. Det var också hon som framhöll vikten av "berikning" (gäller både människor och djur!) Råttor i en torftig miljö fick mindre hjärnor och råttor i en berikad miljö fick större hjärnor.

"Use it or lose it!" är hennes devis, både för muskler och hjärna, och det hjärnan behöver är: "her five-point plan: diet, exer­cise, chal­lenge, new­ness and ten­der lov­ing care.

Hon hade varit i Tyskland och föreläst, och en forskarkollega hade sagt att hennes råttor inte blev gamla! 600 dagar, vilket översatt till människo-år är 60 år (enligt dem).

Så hon reste hem och bestämde att deras råttor, förutom berikning och allt annat, skulle få KÄRLEK! De började ta upp dem och klappa och kela med dem, dagligen.

Och råttornas ålder ökade från 600 dagar till 900 dagar, vilket är 90 människo-år.

Se gärna programmet, det är bra!
https://www.kunskapskanalen.se/program/11125/min-passion-for-hjarnan


Anmäl
2018-06-15 13:29 #1 av: Grodan

Råttor är väldigt tacksamma för sådana här studier. HjärtaMina lever länge och jag hoppas att det beror på att de får massa kärlek, men även en annan mycket mycket viktig sak: lek och bus. När jag säljer råttungar poängterar jag vikten av närhet, egentid med bus och gos. Att inte leka med sina råttor är snudd på djurplågeri.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.