Avel & Uppfödning

Musuppfödning

2018-09-20 18:33 #0 av: Wilma.frågor

Hej! Jag har funderat på att föda upp möss ett tag nu och undrar hur det går till osv!

Anmäl
2018-09-21 09:48 #1 av: Novachan

Du börjar i fel ände! Du ska söka upp sådant själv och när du inte hittar svar på saker du undrar över kan du ställa frågor om det här. Finns många bra artiklar som beskriver musavel här, bara att bläddra i artikelguiden eller använda sökfunktionen så hittar du dem lätt.

Anmäl
2018-09-21 10:21 #2 av: ariama

Man tar TID på sig. SkrattarSkaffar erfarenhet.

Har du möss i dagsläget? Vet du hur man sköter dem? Startar dina funderingar från noll-läge eller har du erfarenhet? Vilka erfarenheter i så fall?

 Kan du skilja ut de bra mössen från dem som inte bör avlas på, både hälsomässigt, typmässigt och beteendemässigt?  Till exempel är "gullig"  inget kriterium för att avla på.

Steg ett, EFTER att ha koll  på det ovan, är att köpa in BRA avelsmöss, från BRA uppfödare, och ta EN kull, och följa den minst ett halvår innan ännu en kull tas. Känna efter hur det känns, hur du gör med hanarna, med säljemöss, med burar, med ekonomi, rengöring, rutiner, osv.

Ibland går det lätt att sälja möss, ibland är det rent omöjligt! Då blir de kvar och fyller burar, och tillvaron med ännu mer rengöring och slukade pengar.

Möss blir mycket snabbt väldigt många!! Det går fortare än man tror, och risken om man inte är väl förberedd, är att man efter mindre än ett år sitter med 10-50 burar med ensamma hanar som inte går ihop med andra hanar, och vad ska man göra med dem, med lukten, med den eviga rengöringen, med ekonomin?

Avlar man möss måste man vara passionerad för att orka i längden. Klara ekonomin (den går på minus, inte plus), rutinerna, planeringen.

Så, mitt råd är, om du vill och vill läsa på ordentligt: Skaffa ett par BRA möss som fungerar att ta ungar efter, ta EN kull, låt den växa upp, lär dig mer, få mer erfarenhet, och SEN känner du efter om du verkligen vill fortsätta med steg 2.

Ett steg i taget. Berätta gärna hur du väljer att gå vidare, och lite mera om var du står nu.

https://mus.ifokus.se/articles/4d7178ceb9cb46222d0846fd-vad-man-bor-tanka-pa-som-nystartad-musuppfodare

Anmäl
2018-09-21 12:17 #3 av: Wilma.frågor

Har sökt men hittar inte! Har två Möss i dagsläget

Anmäl
2018-09-21 16:00 #4 av: Alwyn

Jag tycker du fick bra tips här ovanför. Det tar tid och jobb att nå kunskap. Ta den tiden och läs alla artiklar du kan här inne så har du en bra början.
Undrar du något efter det så fråga. Lycka till och välkommen hit :)

Anmäl
2018-09-22 15:06 #5 av: Grodan

#3 Vad vill du veta då?

Vad vill du göra?

Vill du ha en kull med musungar eller vill du föda upp med ett mål (långsiktig plan med flera kullar över flera år)?

Vill du vara med i klubb, ställa ut, träffa andra musuppfödare, köpa in bra möss för avel och utställning?

Du behöver berätta lite om hur du själv tänker och känner i dagsläget inför musuppfödning... så kan vi ge dig svar som passar dig.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.