Beteende, hälsa & skötsel

Mat till magra/svaga möss?

2018-12-15 04:31 #0 av: IsabellsHamsterhem

Kommer i veckan få hem två små möss, ca 5 veckor gamla om jag minns rätt.
De är från uppfödare som försökt få upp dem i vikt, haft dem i mindre bur osv men dem är båda väldigt svaga och små. Hyfsat aktiva så de har ändå livsglädje och uppfödaren övervägde att avliva dem då de inte verkar bli bättre. Så jag erbjöd mig att ta dem för att se om jag kan lyckas få upp dem i vikt då jag ändå har dräktiga hamstrar hemma som behöver barnmat osv dagligen så att ge två små möss också är ingen större ansträngning.
Så nu har jag fixat en rättså liten bur så de inte ska överanstränga sig, de kommer få vara ute varje dag för att kunna ha bra koll på hur de utvecklas (de ska vara väldigt tama redan) och självklart massa mat.
Men nu är min fråga.
Vad utöver vanlig musli bör jag ge dessa småttingar?
De kommer få barnmat minst varannan dag. Men vad mer kan jag lägga till? Tänker mig broccoli, ärtor, animalier och pumpakärnor.
Har animalier i form av mjölmaskar, gammarus räkor, silkespuppor och hundmat i deras torrfoder. Sedan tänkte jag ge dem barnmat med nöt, fisk och kyckling. Så de kommer få en hel del sådant. Även torkad kyckling som godis.

Men vill ha mer tips på vad för färskfoder jag kan ge dem för att hjälpa dem på traven.
Där är havrekli i deras musli för att hjälpa dem med immunförsvaret. 

Anmäl
2018-12-15 04:32 #1 av: IsabellsHamsterhem

Tillägg:
Andra tips på hur jag ska göra för att hjälpa dem tar jag gärna emot! Inte bara maten men det är där jag är mest osäker på vad deras små magar klarar och inte klarar.

Anmäl
2018-12-16 01:13 #2 av: Fokusarad

Kanske självklart, men kolla tänderna så att de inte har bettfel!

Anmäl
2018-12-16 14:32 #3 av: Alwyn

Vanlig musli är långt ifrån ett komplett foder till gnagare. Jag föreslår att du ger dem köpt foder av god kvalitet om du inte vet hur man blandar själv. Vad äter dina hamstrar för torrfoder?
Unga möss behöver extra protein så det är möjligt att du kan ge dem samma, beroende på vad du ger. Sen extra nötter och frön, lite hundtorrfoder, färskfoder så som gröna ärtor, paprika, sallad, spenat, broccoli, kyckling, äggskal. Gammarus och mjölmask är toppen.

Anmäl
2018-12-16 14:37 #4 av: Brummebo

den får nu egen blandat foder som innehåller allt de behöver och får även extra protein. Den ena avled under natten.
båda har bra tänder. Den som är kvar har börjat återhämta sig en hel del men har ännu en bit kvar innan den är i topp skick

Anmäl
2018-12-17 22:26 #5 av: Persilade

Fick tips om denna som boost ngn gång. Jag använder den när jag vill kicka in energi i någon liten musling som är svag. Jag tycker den funkar super utöver extra nyttig mat. 

https://www.apotea.se/aptus-reconvalescent-dog-pasta-100-g

Anmäl
2018-12-18 08:46 #6 av: ariama

… och nu kommer jag in som "elaka damen" och säger, att ungar som är för små och som växer dåligt, gör det för att det är något fel på dem.
Att till varje pris försöka få dem att klara sig är kanske inte någon bra ide, utan mer ett sätt att förlänga ett liv som inte är menat att vara i alla fall …  ?
Den svenska musstammen är redan försvagad och uppfödare gör vad vi kan för att få stammen starkare.

Anmäl
2018-12-18 11:56 #7 av: Persilade

Håller med dig Ariama. 😊 inte rädda till varje pris. Det är en bedömning från gång till gång.

Anmäl
2018-12-18 11:58 #8 av: Grodan

Jag är inget fan av barnmat, och tycker att djur ska ha rå/naturlig mat i största möjliga mån. Jag ger mina rått kött och rå lax (ibland sill, men väldigt sällan). 

Orkar man inte hålla på med rått kött finns färskfoder för hund i frysdisken på Granngården och zoobutiken. Och de äter det med glädje. 

Nyttigt grönt som avocado, grönkål, spenat, paprika, broccoli, div gröna blad mm ska ges  rått och naturligt.

Du bör undersöka mössens avföring - speciellt när de är stressade och bajsar mycket. Kommer det ut mask? I så fall kan du ha en delförklaring till varför de är små och inte växer. Avmaskning sker lättast med Stronghold. Givetvis kan du avmaska med receptfritt men det är betydligt krångligare. 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-12-18 18:57 #9 av: IsabellsHamsterhem

#6 Inte alls elaka damen haha! Självklart ska man inte rädda djuret om det inte har en chans. Man måste vara realistisk. Men som jag skrev i trådstarten så är har den livsglädje och är hyfsat aktiv så den visar inte på att må dåligt eller att den inte vill kämpa vidare. För mig räcker det som anledning att kämpa för denna lille. Hade han bara legat och varit allmänt dålig och inte velat göra något så hade det varit en helt annan situation :)
Han kommer självklart inte avlas på så generna går inte vidare :) Musstammen blir inte starkare för att vi avlivar de svaga individerna om vi fortsätter avla på deras släktingar, den blir starkare genom att vi enbart avlar på starka linjer och slutar avla på de svaga linjerna.

För mig gör det inget om han inte lever så länge, om han redan hade avlivats osv. Men jag tycker att alla förtjänar en ärlig chans till att klara sig. Om han så inte blir lika stor som dem andra eller kanske inte lever lika länge så har han fått en chans och så länge han visar att han mår bra och har livsglädje så kommer han att få leva!

Anmäl
2018-12-18 18:59 #10 av: IsabellsHamsterhem

#8
Kan man ge dem avokado? Alltid hört att det är big no no till alla djur? :)
Vi har sällan rått kött hemma som jag kan ge då jag själv är vegan och när det lagas kött här hemma så är det oftast bacon och jag kommer inte tina upp 500g sill (egenfångad av pappa) för en liten mus haha :) Samma med färskfodret till hund, det är inte värt att tina en 500g portion för en liten mus och i korvformat kan man inte heller bara bryta av en liten bit :/ 
Men han får insekter och kommer få massa nyttiga grönsaker. Barnmaten var ingen hit enligt honom.

Han har inte mask :) 

Anmäl
2018-12-18 19:09 #11 av: IsabellsHamsterhem

Här är några bilder på lilla Skalman som han blivit döpt till :) 

Anmäl
2018-12-18 22:27 #12 av: Nordanälvens

Strunta i 500g korvarna. Mush (BARF till hund och katt) har påsar på 800g som består utav bollar á 25g/st. Funkar toppen till alla omnivora gnagare! De som återförsäljer mush kan säkert ta in andra sorter än Vaisto (helfoder). De har en sort som heter Basic som finns med olika djur (kalkon, lax mfl).

Anmäl
2018-12-19 00:20 #13 av: IsabellsHamsterhem

Denna lilla äter ju inte ens 25g om dagen x) Så blir ändå väldigt mycket att tina upp och ha när det inte klarar sig i kylen i mer än 2-3 dagar eller vad som nu gäller för MUSH.
Har liksom bara denna lilla som äter färskfoder, har testat med hamstrarna och de andra mössen förut och dem har inte varit intresserade x) Hunden kan tyvärr inte heller äta MUSH så tycker det blir mycket att slänga i onödan. Katterna rör inte heller det x) Testade ge honom torkad kyckling men det tittade han bara på och fnös typ och sedan sprang iväg.
Men tänker att ost, torkade insekter och torrfoder till hund bör vara tillräckligt med animalier för den lille :) 

Anmäl
2018-12-19 01:40 #14 av: Nordanälvens

Sålänge det inte är frysskadat (och fryst ihop i en klump) kan man ta ut en boll i taget. Jag har kött i fyra-fem dagar i kylskåpet till djuren utan problem. Men är det inget annat djur som äter rått kött så blir det såklart väldigt mycket med en 800g påse.

Ost ger jag inte djuren pga laktos, men det kanske finns laktosfri? Har ingen aning då jag själv inte äter ost 🙈

Anmäl
2018-12-19 09:57 #15 av: ariama

#9. Ler.
Jag skulle ge babysemp (bröstmjölksersättning för bebisar) att dricka. En skål med babysemp och en med vatten. https://www.apotea.se/baby-semp-1-800-g?gclid=EAIaIQobChMIh6-4n72r3wIVw0QYCh0SYg3ZEAQYASABEgIju_D_BwE  Köps i dl-pack i vilken butik som helst och kostar under tian. Enkelt och behändigt, håller öppnad flera dagar i kylen. Går ju prova att frysa "musportionsvis" också, funkar nog.

Jag skulle ge plättar gräddad på äggula, någon bra mjölsort som man ändå har hemma (kan variera olika dagar dessutom), och lite havremjölk eller varför inte babysemp när jag ändå har.

Jag skulle ge bit av kalktablett (jag har såna åt mina möss som tillskott emellanåt, ej smaksatta tuggtabletter).
Och Omega3 uttryckt ur kapseln i en värmeljusbehållare. (Eller helt enkelt rå lax om jag äter själv)
Funkar med rapsolja också. Och en ostbit, och lite äggskal med lite gula (kokt eller rå) kan också funka.

Någon nyttig grönsak, typ grönkål eller broccoli. Frysta ärtor är bra då man kan ta ut ett par i taget och tina.

Och så torrfoder förstås, havregryn och flingor av de andra sädesslagen, samt undulatfrö. Och ett solrosfrö om dagen. BlinkarHel säd skulle få finnas "obegränsat".

Ett solrosfrö? Som du säger, han äter inte ens 25 gram om dagen. Vad väger han? 25gram? Haha, han kan ju inte äta sin egen vikt. I och med att det är viktigt vad han stoppar i sig, skulle jag undvika helt att ge honom något "extra-godis" som fyller upp magen och tar plats för det han verkligen behöver.

Det här är vad jag skulle ge om jag hade honom och skulle vilja försöka rädda honom. Skrattar

Anmäl
2018-12-19 14:55 #16 av: ariama

… och så skulle jag steka mig en fläskkotlett (eller liknande) med ben, och ge benet till musen.  Ett sådant ben, som inte har alltför mycket kött på sig (möss äter ju inte så mycket) kan vara kvar i flera dagar och längre ändå ibland, utan att bli härsket eller dåligt. (lukta på det)
Det torkar, och mössen älskar att även gnaga på själva benet. Länge.

Anmäl
2018-12-19 18:21 #17 av: IsabellsHamsterhem

#15 Tack för ett superbra svar! Har tyvärr inga tillskottstabletter som inte är på recept :O Men äggskal, äggula, ost och rapsolja kan jag fixa utan problem!
Grönkål har jag även, samt broccoli och ärtor! Kan testa lite av varje idag då jag redan har kokt ägg jag tänkte ge hunden (hon får ett kokt ägg med skal ca varannan dag). Se vad han äter!

Att säga han väger 25g var väldigt generöst ;) Vägde han precis och han ligger på 12g. Så ett halvt solrosfrö? ;)

Anmäl
2018-12-19 18:22 #18 av: IsabellsHamsterhem

#16
Är inte stekt mat dåligt för djur? Alltid hört att man inte ska ge stekt mat till små djur då det är farligt.

Anmäl
2018-12-19 18:40 #19 av: ariama

Möss är allätare, mina får stekt  mat ibland, det är ingen fara med det. Skär bort benet och ge rått om du vill,. Det tillkommer ju också fett när man steker, vilket man får vara medveten om.
När jag steker plättar steker jag i rapsolja (teflonpanna dessutom) och bryner inte särskilt.

Anmäl
2018-12-19 18:50 #20 av: IsabellsHamsterhem

#19
Okej, jag lagar aldrig kött och har sällan det hemma.
Men han får äggula, broccoli och ärtor idag! Imorgon blir det rapsolja och lite sånt gott 😊 svårt att ge så liten mängd 😂

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.