Genetik, färger, hårlag och teckningar

Lite kul om polygener

2018-12-15 11:39 #0 av: ariama

Att färgavel är svårt, beror på polygenerna.
Att avla agouti, eller tan, är inte svårt. De beror båda på bara en enda gen, A för agotui och a(t) för tan. Faktiskt lätt fixat.

Men enligt standarden ska en agouti ha bra jämn tickning utan sotning, bra svärta och bra rödfärg, för att bli en så kallad "golden agouti" = utställningsmus. Och tanfärg ska vara i en djup rödbrun färg, ha skiljelinjen rak och tydlig utan stickelhår, osv.

Detta "extra" som utställningsmöss ska ha, beror på olika polygenkomplex, eller "modifieringsgener" som man måste lägga till. Till exempel finns Rufus Polygener som är ett komplex av flera gener som tillsammans förvandlar gul färg till rött.

Ju större antal gener ett genkomplex består av, desto svårare att få ihop dem i rätt kombinationer. Generna finns förstås alltid där, men det är rätt allel som måste hamna på rätt plats.

Det här antecknade jag från ett vetenskapsprogram om genetik som jag såg på UR för en tid sedan. Det är inte direkt polygener, utan bara exempel på hur många kombinationer olika antal gener kan ge.
(UR 18/9-18. "Gener och dess samverkan och uttryck")

  • 2 gener ger 3 kombinationer
  • 3 gener ger 7 kombinationer
  • 10 gener ger 1023 kombinationer
  • 20 gener ger 1 000 000 kombinationer (en miljon)
  • 100 gener ger 1000 kvadriljoner kombinationer = om vi söker efter alla kombinationer med hastigheten 1 per sekund så får vi hålla på längre än solen skiner.
    Vi har ungefär 20 000 gener. Och det har möss med. Skrattar


Anmäl
2019-01-27 15:37 #1 av: Grodan

Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.