Bur, strö, inredning & tillbehör

Kutterspån

2019-02-27 19:21 #0 av: Melden

Hej igen, jag har hört att kutterspån är bättre att ha till mössen än "vanligt" spån. Är kutterspånet från granngården bra? Det står att de är damfritt och används till hästar.
Vet att spån generellt inte är bra till ens små mus kompisar men jag har inte så mycket pengar att lägga ut på botten strö så vad finns det annars.
Pellets? Kan man använda det. De är ju inte jätte billigt men man behöver ju inte byta buren lika ofta då, för att pellets suger ju upp kiss väldigt bra även lukten. Men problemet är ju att det inte är så mysigt att gräva i och göra tunnlar. Några idéer på vad för billiga bottenströn det finns?

Anmäl
2019-02-27 19:53 #1 av: dynamitella

Spån av barrträ ska man inte använda då det irriterar luftvägarna :) Kutterspån är nästan alltid gjort av barrträ, vilket är dåligt.

Jag vill rekommendera exempelvis granngårdens hampaströ istället.  En 20-kilos bal kostar bara 170;- och varar jättelänge.

https://www.granngarden.se/lattstro-granngarden-hampa-20-kg/p/1199432

Anmäl
2019-02-27 22:37 #2 av: IsabellsHamsterhem

Kutterspånet från granngården är tyvärr allt annat än dammfritt :/ Står dammfritt på det mesta numera men det stämmer tyvärr väldigt sällan :/
Jag använder toa-lätt blandat med easyströ till min hane just nu, funkar jättebra!

Anmäl
2019-02-28 13:04 #3 av: Grodan

Jag har kommit på en rätt kul lösning på bottenmaterial. Jag har stallströ och lättströ. Det behövs inte mycket av någon av dem, då det växer ytmässigt rätt fort. Stallströ är detsamma som träpellets, dvs pelleterat sågspån. Upphettat så terpentin är försvunnet. Det är hårt att gå på så därför mjukar jag upp det med lättströ (hampaströ). Det dammar säkert lite, jag vet inte, jag har så många djur och har alltid dammigt... Men det är billigt och drygt och funkar bra.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2019-03-01 12:01 #4 av: Liljelund

#1 Det är just terpentinet som irriterar luftvägarna, i spånet hos Granngården är det upphettat så att terpentinet avdunstat.

Jag har använt kutterspån i flera år. Så provade jag hampaströ förra året och redan efter några veckor hostade och nyste jag som en galning så fort jag kom i kontakt med dammet från hampaströet (vilket är i princip så fort man tänker tanken på att röra det). Så jag är åter till kutterspån som varken jag eller djuren har några problem med.

Anmäl
2019-03-01 12:41 #5 av: dynamitella

Det hade jag ingen aning om :) Tack för infon!
Jag har dock läst om mini-sår på tassarna på möss som går på kutterspån, samt dammproblem. Annars kanske man skulle provat.

Anmäl
2019-05-07 08:18 #6 av: Elvy2015

Jag har prövat det mesta genom mina 30 år med olika sorters gnagare, och faktiskt tycker jag bäst om riktigt grovhyvlat kutterspån som självklart är upphettat så att terpentinet har försvunnit.

Dock måste man veta skillnad på kutterspån och sågspån. Skillnaden är att sågspån är det småfina pulvret som blir när man sågar, medan kutterspån är det som är hyvlat i stora flagor. Sågspån är fruktansvärt dammigt och flygigt och inget jag alls rekommenderar till möss, då får de defenetivt luftvägsproblem. Sen självklart finns det alltid lite damm längst ner i botten på grovt kutterspån, men det använder aldrig jag.

Mina möss jag har haft genom åren har dött av ålder, aldrig haft en mus som har haft luftvägsproblem eller ens en förkylning.

Men jag tror det viktiga är att man testar sig fram vad som funkar bäst för dig och dina möss.

Anmäl