Beteende, hälsa & skötsel

Möss i värmen?

2019-06-05 16:00 #0 av: IsabellsHamsterhem

Hur bra klarar möss värme? Tänker nu är det ju väldigt varmt ute och vet ungefär hur mycket hamstrarna klarar innan de behöver ha in kylande saker i buren.
Men hur mycket klarar mössen?
Och vad brukar ni lägga in för att hjälpa dem kyla ner sig? :)

Bfu på min hona från Anettes!

Anmäl
2019-06-05 18:28 #1 av: Nordanälvens

Djurrummet/mitt sovrum ligger på solsidan så är det varmt ute blir det lätt närmare 30+ om jag inte har fläkten på och mörkläggande rullgardiner neddragna. När det är som värst lägger jag in frysta flaskor med vatten i på hyllplan i burarna eller vid sidan om. Skålar med vatten (och ibland frysta ärtor) är också najs och jag erbjuder alla burar vattenskålar nuförtiden. Mössen skitar gärna ner och slänger i allt möjligt i skålarna, så jag får byta ofta men natalerna är oftast duktiga på att hålla det rent.

Vet inte hur hög värme de klarar, men jag tar hellre det säkra före det osäkra.

Anmäl
2019-06-05 22:20 #2 av: Alwyn

Finns forskning som visat att de trivs bättre i 30 grader än i rumstemperatur. De har en snabbare metabolism. Tror jag har länkar på djurlycka.se om detta under Tammus, miljö.
Men exakt hur varmt de klarar vet jag inte.

Anmäl
2019-06-06 08:40 #3 av: ariama

#2.   ...och det är en forskning som jag inte tror på när det gäller våra tammöss-sällskapsmöss, eller i alla fall mina.
Det måste ju bero på hur de avlats fram under de senaste många generationerna sedan de började domesticeras.  Är säkert skillnad på labbmöss, och även land?
Vilda husmöss är väl knappast utsatta för värme, snarare kyla och svalka, med tanke på hur de bor och lever. I alla fall "mina" svenska vilda husmöss.

Mina (sällskaps-) möss mår utmärkt även i +15 C större delen av vintern.  Jag märker ingen skillnad.
Å andra sidan verkar de väldigt tåliga även vid högre värme även om de gärna sover utanför boet redan vid +20 grader. Någon skillnad i beteende kan jag trots det inte se på andra vis. Inte ens när det blir riktigt varmt. då är det jag som inte klarar och både möss och jag byter rum när det närmar sig 30 grader en längre period.

Anmäl
2019-06-06 10:16 #4 av: IsabellsHamsterhem

Tack för svaren :D Tänkte lägga in lite sandbad och ha lite jord osv inne hos dem som de kan svalka sig lite i. (jorden är ju smått fuktig så den blir ju kallare p.g av det). Men hur är det med mat osv.
Bör man ge dem mindre mängder frysta ärtor?
Hur mycket vätska vågar man ge dem innan det blir risk för magen? Tänkte man kan ju ge lite vattenmelon osv men vet inte riktigt hur mycket man vågar ge för att hjälpa till att svalka ner dem.

Anmäl
2019-06-06 13:46 #5 av: ariama

Hur mycket vätska? Vad menar du? Fräscht vatten så dricker de det de behöver, eller hur tänker du? Mer "våt-mat"?
En liten petflaska med fryst vatten, och en handduk lindad runt, om det är "illa" med värmen. Då ser du också om de söker sig dit, eller inte bryr sig. (Fast de kanske gnager handduken till trasmattsremsor...)

Jag tänker, att det är alltid bra att ha något som gör att man får koll på deras egen önskan. Som att de söker sig till en varmare (vid kallt väder/rum)  eller kallare (vid hett väder/varmare rum) del av buren, om man kan ordna temperaturskillnader i buren.  Eller en frusen vattenflaska - blir den populär eller nonchalerad?

Anmäl
2019-06-07 11:37 #6 av: IsabellsHamsterhem

#5
Jag skrev väldigt luddigt såg jag nu. Menar färskfoder, hur mycket t.ex gurka, sallad och liknande vågar man ge för att vara säker på att de inte blir för varma/uttorkade? :)
Jag har igång en fläkt dygnet runt (ingen i gallerbur så de är skyddade mot draget) men blir ju ändå väldigt varmt i rummet.

Anmäl