Annons:
Etiketterbeteendehälsaskötsel
Läst 443 ggr
ariama
8/30/19, 10:24 AM

Rädda möss visavi tama

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Möss kan vara rädda på så många olika vis.  Liksom de kan vara tama på olika vis. 

När det gäller både tamhet och rädsla använder jag själv hellre ordet "social" och syftar på vilken kontakt musen vill ha och söker med mig. Det är faktiskt helt fristående från både rädsla och tamhet.

En mus som verkar tam, kanske bara är orädd och framåt. Den kan vara livsglad, vilja undersöka och ta tillfällen i akt, men egentligen strunta fullständigt i mig. Jag är bara "en väg ut till friheten". Den kan komma rusande till mig och hoppa upp i min hand utan tvekan, men sedan bara vilja rusa vidare utan att egentligen bry sig  om mig.

Å andra sidan kan en mus vara skygg och springa undan, kanske redan när du kommer in i rummet. Men när den förstår att det bara är du, kommer den frimodigt och klättrar upp i din hand. Dessa möss brukar oftast uppskatta kontakten med dig, stanna kvar i handen, vända sig mot dig och nosa dig i ansiktet. Den är gärna med dig en längre stund, men är försiktig i nya situationer och på nya platser.

Sedan finns det förstås en hel rad olika skalor och kombinationer av rädsla, tamhet, frimodighet och vilja att umgås. 

De "värsta" kallar jag razzel-möss. De blir hysteriskt rädda bara jag närmar mig buren, och rusar hysteriskt till närmsta eller bästa gömställe i en fart så de krockar med burinredningen och bottenströet bara rasslar i buren. Det rasslar till och så är de borta. 
Jag skriver med z för de flyr i zickzack på ett hysteriskt vis.
Dessa möss är det mycket synd om! De lever sina liv vettskrämda i ett ingenmansland. Inte tammus och inte vildmus (de skulle inte må bra i frihet heller)

Ibland behöver jag ta upp möss "mot deras vilja" för att de ska liksom komma över en tröskel och förstå att det inte är farligt. Sedan kommer de självmant och gillar det.

Medan andra har en inbyggd rädsla/motvilja mot människodoft, som vilda djur ofta har. Ibland får jag en unge som tydligt ryggar tillbaka och vänder när den luktar på min hand och uppfattar doften. Intressant att se (och givetvis avlas inte detta vildmusbeteende vidare på, men musen blir heller aldrig social på ett sådant vis att den går vidare i avel här).

Själv vill jag att mössen ska vara sociala. De ska komma och hälsa på mig, vilja gå upp i min hand, vända sig mot mig, nosa mig i ansiktet, sitta stilla när jag klappar och pussar på dem men inte vara tryckande möss som inte rör sig, de ska vara nyfikna och undersökande, frimodiga helt enkelt!

Glada, nyfikna, frimodiga och undersökande, men ändå lugna och inte ge ett springigt eller nervöst intryck. Och framför allt ska de gilla mig, och vilja umgås med mig.

Det finns hur mycket som helst att skriva om mössens tamhet, rädslor och beteenden, men jag brer inte ut mig mera här.

Tämjande av rädda möss nämner jag inte alls eftersom jag själv inte sysslar med det. Mitt mål är istället avel av sällskapsmöss som inte behöver "tämjas", via avel har de en disposition att bli "tama av sig själva" (med enkel socialisering). 

Men även tämjda möss kan bli bra sällskapsmöss med tid och tålamod (liksom vissa aldrig kan bli tama), det beror ju på varför de är rädda, och på vilket vis.  Det finns andra trådar om att tämja rädda möss, använd sökfunktionen om du vill läsa.

Här är en länk om mössens kroppsspråk vid rädsla och frimodighet:
https://mus.ifokus.se/articles/5a65bd478e0e743b02000cd1-kroppssprak-och-uttryck

Annons:
monsi
9/11/19, 6:03 PM
#1

Jag som ar lite svårt för att gå förbi möss på mässor brukar noga studera dessa fodermöss och hur de reagerar när ägaren stoppar ner handen i buren redan där kan man se vilka som är nyfikna eller livrädda. Om jag bestämmer mig för att rädda en så tittar jag mycket på betendet på hela flocken. Är det razzel möss får de bli kvar ( har täjmt några men de mår oftast bättre av att få somna in) Om en mus vågar bita i försvar tar jag den direkt pga de brukar vara tuffa , nyfikna och modiga = lätt att få att umgås med en 🙂. Man lär sig väldigt mycket om olika möss och deras betende genom att studera dem i en så stressig miljö. Till alla som funderar på att köpa mus rekomenderar jag att välja en bra uppfödare och möss med genomtänkt avel bakom och inte göra som mig köpa på mässor. Titta noga på alla mössen i flocken inte bara den du gillar färgen / utseende på. Vem vet dröm musen är kanske inte den som tilltalar mest genom utsende utan den som väljer att umgås med dig. Tittar man på hel a flocken kan man också få en bra uppfattning om vad den bär med sig för egenskaper. 😊. Är inte så bra på att förklara eller berätta tyvärr 😥

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

ariama
9/11/19, 6:48 PM
#2

Jag tycker du förklarar bra! 🙂
Även om jag hajar till när det gäller det du skriver om "vågar bita" så ligger det faktiskt något i vad du säger!  Men då måste man vara väl förtrogen med möss, anser jag,  för att kunna urskilja helhetstemperamentet och musens potential.

Som uppfödare kan det vara bra att ta med sina avelsmöss på utställning och/eller mässor (tänker förstås inte reptilmässor utan djurmässor där man visar upp möss som sällskapsdjur).  Då får jag en bra inblick i deras stresstålighet, i ovana och bullriga miljöer med mycket människor.

monsi
9/12/19, 3:29 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Fd foder mus noga vald 🙂. Kossa muu! Social kommer alltid fram mm. Det är kul och nyttingt att kunna läsa mus så rekommenderar alla att läsa på både Grodean och arima s Artiklar och skrift om möss och deras beteende för möss är roliga sociala och väl värda att lära känna ordentligt 🙂

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

ariama
9/12/19, 3:54 PM
#4

Muuuh lilla mus! 😘

monsi
9/12/19, 4:27 PM
#5

Sch skräm henne inte 😂.

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

Upp till toppen
Annons: