Avel & Uppfödning

Vilka linjer kan jag kombinera?

2019-12-27 23:53 #0 av: zombivarg75

Skulle vilja ha lite förslag på olika linjer jag kan kombinera med Splash och Tricolor?Med linjer menar jag färg/ tecken osv.     Jag kan tex kombinera Splash och Tricolor med PEW, men vill ha fler förslag för jag har hjärnsläpp Galen 

Anmäl
2019-12-28 00:28 #1 av: Littlem

Du kan ju blanda allt. Frågan är vad du vill få fram?

Anmäl
2019-12-28 10:31 #2 av: zombivarg75

Jag vill först och främst få fram Splash och tricolor i olika hårlag.     Men då allt kan gå fel på vägen vill jag ha ha flera linjer, som passar med varandra som man då kan korsa in utan att förstöra ännu mer.    Vet inte om du förstår.    Jag har läst om detta i trådar om genetik och avel.    Kanske är det annorlunda med splash och tricoler, men det jag läst och det jag själv vet gör ju att jag tycker inte jag kan blanda in vad som helst, alla färger/ kombinationer passar inte med alla.    Men som sagt jag vet inte om splash och tricoler skiljer sig från andra färger/ teckningar osv.    Hoppas verkligen att ni förstår annars får jag lyfta fram artikeln där det skrivs/ ratas om just detta att ha flera linjer som kan gå ihop med varandra.     

Anmäl
2019-12-28 14:38 #3 av: ariama

Ja, "allt" går att blanda, men allt ger inte lika bra resultat.
Som blekgen rekommenderas extreme dilution, som teckningsgen till tricolor: broken.  Och grundfärg väljer du själv.

Eftersom vi redan pratat om det här tror jag att du menar vilka grundfärger som passar att avla ihop, eller vilka som saboterar för varandra.  Och kanske vilka hårlag som funkar att kombinera?  Jag tror nog att du kan blanda som du vill, OM du inte siktar till att vinna priser på utställningar.

I så fall : Blå och svart fungerar bra att avla ihop. Chocolate kan få bättre färg av att paras med svart, men tvärtom blir inte lika bra då svart lätt får in en svag oönskad brunton. 
Men tillsammans med splashgenen tror jag det här är mindre viktigt, då färgerna ändå mixas ihop.

Svart är en färg du snabbt får i kullarna medan blått eller chocolate kräver ett par generationer.

Sedan finns lilac som är en blandning av blått och chocolate - tar några generationer att få fram och kan vara svårt att sedan få bort. Lilac är nog inte så snyggt med splash eftersom kontrasterna inte blir så synliga/effektfulla. (tror jag)

Gula/röda färger lämpar sig inte ihop med splash, eftersom färgerna i stort sett blir gul/röd - vit - vit. Den gula/röda färgen bleks nämligen till vitt, inte tydlig ljust gul som är en färg som är mycket svår att få fram.

En tricolor har ju färgerna (om baserad på extreme dilution):
Grundfärg, t.ex. svart 
Blekt grundfärg, t.ex. beige eller chocolatefärgad,  om svart
Och vit, från teckningsgenen

En blå tricolor har färgerna blå, blekt blå, och vitt.

En chocolate tricolor har inte så stora kontraster, det blir lätt lite som chocolate, chocolate, vitt. (eller nåt)

Den vackraste tricoloren/splashen är den baserad på svart, eftersom kontrasterna kan bli tydligast. Tätt efter kommer blått.

Ungefär så, teoretiskt sett. Det blir lätt färgblandningar och stickelhår, som man försöker avla bort om man avlar utställningsdjur.

Väljer du annan blekgen och/eller teckningsgen får du ett annat (och mindre tydligt) resultat, och musen är inte heller "äkta tricolor".

Någon får gärna hoppa in och rätta mig eller komplementera om det behövs, jag är ingen splash-"expert" precis.

(hoppas jag skrivit rätt, orkar inte kontroll-läsa…)

Anmäl
2019-12-28 14:41 #4 av: ariama

Fler färger än svart, blått, chocolate och lilac har du inte att välja på.Skrattar Som grundfärg alltså.

Anmäl
2019-12-28 16:33 #5 av: zombivarg75

Ja, det är så jag menar, tack ariama, jag är verkligen inte bra på att förklara.

Nej, just nu siktar jag på att lära mig mer om mössens gener och vad allt det innebär, på gott och ont.

Först, förstår inte vad du menar "Chocolate kan få bättre färg av att paras med svart, men tvärtom blir inte lika bra då svart lätt får in en svag oönskad brunton."- Är inte det samma sak? Spelar det någon roll om det är honan eller hanen som är Chocolate eller Svart? Eller menar du att jag tex har Chocolate och ibland parar in svart för att få en bättre färg?    Ursäkta jag är inte så klipsk.   

Nu ska jag leta upp artiklar om extreme dilution, så jag lär mig om detta också.

Tack för all info du så villigt delar med dig av och att du orkar. Jag vet att du inte är någon expert på Splash men du har sååååå mycket mer kunskap än vad jag har.    Kommer nog köpa in lite olika djur och helt enkelt testa mig fram till vad som funkar för mig och mina möss.  Kanske börjar jag avla någon helt annan färg/ teckning i slut ändan, vem vet det får framtiden utvisa, men jag tror inte det. 

Anmäl
2019-12-28 16:56 #6 av: ariama

Avlar man chocolate kan man utavla på svart. Chocolatefärgen blir gärna lite mörkare då, och det ska den vara enligt standarden.

Avlar man svart med chocolate, får den svarta musen lätt en brunton i det svarta, dvs den får dålig svärta, vilket man inte vill ha.
Skrattar
Vilken tur att jag svarade på rätt frågor. Ibland svarar jag bara vad jag tänker och missar vad som frågades.

Anmäl
2019-12-28 17:01 #7 av: zombivarg75

Okej då hänger jag med, tror jag hihi

Det är tur att någon begriper vad jag försöker få svar på Galen

Anmäl
2019-12-28 17:10 #8 av: Grodan

I min värld finns det en del "ajabaja" eller "avla helst inte detta ihop". Pga att jag hållt på länge och lever kvar i det förgågna.

- avla inte in pinkeyed genen i siamese, himalayan och extreme dilution linjer (anledning, man får fram pp varianter av dessa och de blir bara till synes PEW)

- avla inte tecknat med siamese (alltså gör tricolor av annat, då siamese kräver mycket arbete på pigmentering osv och tecknat bara förstör gediget arbete)

- avla inte in aby i pälslinjer (anledning: gynnar inte aveln  av aby alls  då den kräver hårt arbete på rosetter, samt att anlaget lätt kan missas och tappas bort när mössen också är lh el tx)

- kan fylla på mer sen...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2019-12-28 17:26 #9 av: ariama

Heja Grodan! SkrattarLäser med nöje allt av dig!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.