Mat och utfodring

Medicinera möss

2006-03-15 00:23 #0 av: Grodan

Det kan vara bra att kunna medicinera eller som man även kan kalla det "tvångsmata" sina möss.

För att kunna medicinera eller tvångsmata en mus med pipett bör du kunna ta tag i nackskinnet på musen.

Man tar tag i nackskinnet och låser musen i ett speciellt grepp och sticker sedan in pipetten i munnen. Tömmer lite i taget så att mössen hinner svälja. Det är viktigt, så att de inte kvävs!

Man måste ta ett ordentligt tag i nackskinnet, oftast ett stort område hud runtomkring så att musen blir "fastlåst". De ska bli som "paralyserade", dvs de slutar att röra sig.
Första gången man ser någon (ex veterinär) ta detta grepp på sin favoritmus känns det jobbigt. Ungefär som när man ser någon lyfta upp en mus i svansen första gången. MEN musen lider absolut inte. Nackgreppet är något alla musmödrar tar på sina ungar när de flyttar runt dem, så det är en naturlig handling.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-03-22 08:19 #1 av: Muszimba

När jag har gett mina möss medicin och kommer med sprutan mot munnen på den ena, börjar hon att slicka på sprutan. Fl&ouml;rt Jag behöver inte "tvinga" den in i munnen på henne som på de andra jag har medicinerat. Det är ju trevligt att ha en mus som "vill" ha medicin, hur äckligt det egentligen är.

Anmäl
2009-09-10 04:26 #2 av: Reicha

=/ När de skulle visa det där greppet för mig när jag var hos veterinären så tog klåparen till vet. assisten eller vad hon vad bara och höll i ett minigrepp just i nacken. Pojken fick panik och började sprattla, då lyfte hon honom. Han fortsatte sprattla, rycka och vrida sig, blev inte alls paralyserad av hennes underliga grepp utan försökte bita henne (det har han aldrig försökt göra mot mig, någonsin!). Då tog hon tillfället i akt och körde in pipetten, tryckte in allt, medan han var upptagen med att kissa på sig av skräck, kissemojen helt ute och allting! Sen sa hon att så gör man, och han satt och nös och hostade i sin bur. Vilken idiot. >,> Skulle självklart aldrig göra så med min mus, och litar mycket mer på er muskunniga här!

Tack för instruktioner på hur man egentligen gör!

 

Anmäl
2009-09-10 15:23 #3 av: Grodan

#2 Usch, det är så tråkigt när de gör precis så som man INTE skall göra! Pressa in vätska sådär kan resultera i att de får in den i lungorna... gräijt!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2009-09-11 21:32 #4 av: Reicha

#3 Ja, och det tyckte jag var allmän vetskap - att man inte pressar in vätskan bara, för att det självklart kan bli fel! Det känns så konstigt då att nån som ändå jobbar med djur inte vet det. o.0

Anmäl
2009-09-11 22:14 #5 av: Grodan

ja det är jäkligt sorgligt... därför rekommenderar jag inte så många veterinärer att gå till möss med, men de bra veterinärer vi hittar ska vi dela med oss av

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2009-09-11 23:15 #6 av: Reicha

Jo men det var konstigt för själva veterinären var toppen (På Roslagstull, där de är så fina). Hon var jättelugn, professionell, tog sig tid för mer än vad hon behövde fast hon var sen och var efter i schemat... det var den sönderstressade assistenten/sköterskan eller vad hon skulle föreställa som var dum. Men, veterinären är väl samtidigt ansvarig för vilka som anställs ändå. (Jösses, spam/chatt/förstör jag nu? x_x)

Anmäl
2012-05-11 18:54 #7 av: ajanki

Puttar denna artikel, bra saker som är toppen att veta:)

http://anettesmousery.weebly.com/

https://anetteajanki.wixsite.com/myferrets

http://kennel-al-shen.weebly.com 

http://minarexkaniner.weebly.com

Medarbetare på mus ifokusHjärta

Anmäl
2012-07-03 17:38 #8 av: ajanki

Maria här är den!

http://anettesmousery.weebly.com/

https://anetteajanki.wixsite.com/myferrets

http://kennel-al-shen.weebly.com 

http://minarexkaniner.weebly.com

Medarbetare på mus ifokusHjärta

Anmäl
2012-07-03 17:39 #9 av: MaaariaS

TackKyss

Medarbetare på Chinese crested ifokus.

Anmäl
2012-08-15 19:16 #10 av: Ioma

Tack för att du ger tipset!

 

 

#6Det säger ju sig självt att man inte kan spruta in allt i munnen direkt Huvva. Sköternskan där borde tänka sig in i hur det hade varit själv att få massa vätska rätt in i munnen o inte hinna svälja :-(

Det är likadant med katter när man ska ge dem vätska. Man ska aldrig spruta IN rakt i munnen utan från sidan. Lixom så vätskan lägger sig på tungan så de kan lapa i sig det som vanligt.

Det är superduperviktigt.

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2013-01-15 20:15 #11 av: jollycox

Hur får man i en mus medicin om man inte får tag på nackskinnet?

Anmäl
2013-01-16 18:46 #12 av: Bumsibum

bra tråd!! :)

Anmäl
2016-09-12 12:16 #13 av: Alwyn

Tack Grodan, för denna underbara artikel! Nu har jag medicinerat lillmusen snabbt och lätt med Bactrim. Hon va så duktig och fick en bit valnöt som belöning.
Håll tummarna att hon blir bättre!

Anmäl
2016-09-19 00:03 #14 av: Huldan

Vi försökte detta grepp igår på en av våra honor som skulle få antibiotika, men hur vi än försökte fick vi inget grepp som funkade, hon blev ibland still några sekunder men började sedan sprattla igen. Någon som har ytterligare tips?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.