Beteende, hälsa & skötsel

Morrhårstugg

2006-03-10 16:03 #0 av: fijja

Musar som tuggar mårrhår har ja hört om.. och förstått att det inte alls är önskvärt..

Men vad innebär det, tuggar dom på sina kompisars morrhår? Är det ärftligt? Berätta lite!

Anmäl
2006-03-10 18:56 #1 av: Grodan

Morrhårsätning är ett stereotypt beteende, som tyder på att musen är stressad pga understimulering. Stress är ärftligt.

Jag avlar inte på stressade möss så jag har inte morrhårsätning. Tyvärr brukar jag få in det när jag köper nya möss. Enligt min erfarenhet är det mer vanligt på engelsktypade möss - kanske för att man färgavlar mycket mer på dem, dvs avlar på utseende och inte på temperament.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-03-10 20:17 #2 av: [TomasH]

Fast det där sista argumentet tycker jag inte stämmer. Jag tycker ofta att de engelska har ett mycket lugnare och tamare temperament än många svensktypade.

/Tomas - med bara engelsktypade

Anmäl
2006-03-10 20:59 #3 av: Grodan

Diskriminerade jag engelsktypade nu? sorry

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-04-02 10:42 #4 av: dreamiz

Jag har hört att det även kan bero på ett överdrivet dominansbeteende.

Kul är det i varje fall inte. Utav alla möss jag haft har jag råkat ut för detta på två av dom. Båda väldigt trevliga möss för övrigt. Men inget jag skulle avla på förstås.

Anmäl
2006-04-02 11:38 #5 av: [Theriss]

Nä inte speciellt kul när en av ens bästa möss börjar med sånt trams Skrikandes

Anmäl
2006-04-02 15:12 #6 av: Grodan

theriss, om dina bästa möss är så bra som jag tror kanske bara lite miljöombyte och stimulering räcker för att bryta detta stereotypa beteende?

Sedan jag började med uteslutande temperamentsavel har detta beteende försvunnit.

En hona som satt i en för liten bur började tugga morrhår på sin kamrat, när jag gav dem större bur och mera saker att göra i buren - dvs stimulans - slutade hon äta bort morrhåren på sin kompis.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-04-02 18:35 #7 av: [Theriss]

Jo jag vet men det är ju det hon HAR, grejer att göra alltså. Hon är lugn och hela köret, hon har precis allt det jag gillar och bråkar aldrig med någon etc. När hennes ungar var några veckor flyttade jag henne och honungarna till en större bur med plats för ÄNNU mer grejer och det var DÅ hon började! Så, hon är väl inte så bra som jag tyckte... =/  

Anmäl
2006-04-02 18:38 #8 av: Grodan

men då kan du väl strunta i det? är hon perfekt på alla sätt så vad spelar det för roll? är du viktig att hon och hennes avkommor avlas med djur som inte har morrhårsätning i släkten så kommer det ju att försvinna...

mår musen till synes bra - och du verkligen kan bedöma sådant - så ser jag ingen anledning att avsluta en bra linje...

i vanliga fall är ju morrhårstuggande en signal att något inte står rätt till. om du ertappar henne med att tugga någon gång så kanske hon t o m slutar? jag lyckades med att få en råtta att sluta barbera sina framben genom att säga till honom när han tuggade

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-04-02 18:44 #9 av: [Theriss]

Men det kan ju poppa upp när som helst i framtida kullar ändå, eller? För att tuggandet ligger där och lurar... *pessimist*

Anmäl
2006-04-02 18:57 #10 av: Grodan

inte om du är noggrann och väljer lugna möss utan detta problem...

jag valde att bara se på temperamentet och morrhårs och pälstugg försvann "på köpet"... fast det är klart att det poppar upp om jag avlar på djur med morrhårstugg i släkten

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-04-02 19:28 #11 av: [Theriss]

Ska bli spännande att se vad hennes ungar tar sig till nu då. De flesta har ärvt mammas lugna och trevliga sätt, så vi får väl se vad de mer ärvt ;) Hon är verkligen en trevlig mus, och jag gick också helt efter hennes temperament när jag bestämde mig för att avla på henne. Annars hade jag nog låtit bli, för krull på möss är jag inte så förtjust i... ;)

Anmäl
2014-04-11 12:37 #12 av: LisaR

Väljer att inte skapa en ny tråd utan diskuterar i denna tråd då ämnet är detsamma Glad

Har två honor som bott hos mig i snart en månad. Jobbar i djuraffär så tog med dem hem när vi trodde att de efter en sen separering från hanar var på tjocken. Det visade sig att de bara var väldigt runda och nu har deras hälsa bättrat sig här hemma. Och det blev som så att de fick stanna hos mig. Från en början så var de lite vaksamma, gjorde inte mycket mer än att äta, klättra lite och sova. Jag hade dem då i en mindre bur. Nyligen så flyttade jag dem till en större bur med platåer, stegar, bon hängandes i tak och även på backen. Pinnar, papper och annat att pyssla med. Men den ena honan dominerar något oerhört över den andra vilket har resulterat i att den undergivna musen blivit av med sina morrhår. Den dominanta vill inte ha med mänsklig kontakt att göra utan lever och strövar i buren. Men den andra, som nyfiket nosar på mig och inte verkar ha några större bekymmer med att jag pillar i buren ser man inte mycket av när de lämnas ostört. Jag har aldrig haft barberaren själv. Minns mig ha ägt några morrhårsätna möss förr (blev tuggade hos andra ägaren). Jag själv ser ingen lösning på problemet. Det är ju inte trevligt för den stackars musan som blir utsatt och boven i dramat verkar ju inte alls trivas. Jag tycker mig ha gett dem sysselsättning, låter dem springa i soffan och utforska, de har leksaker, tuggsaker, möjlighet till att gräva och bygga bo...

Kan det ha blivit för mycket stress för tuggaren? Flytt från djuraffär till mig och sedan en helt ny bur. Tanken var att låta dem ingå i en grupp med honor men nu är jag oerhört tveksam till att detta kommer att fungera. 

Anmäl
2014-04-11 23:19 #13 av: Grodan

#12 Jag brukar aldrig ha sådan tur att en av de osociala och kanske mindre trevliga blir morrhårstuggare, utan det är nästan alltid de som är sociala, trevliga och underbara som överputsar sina kamrater.

Mja, det är lite jobbigt med morrhårstuggare. Själv har jag valt att ta bort dem då jag anser att de inte mår bra och inte trivs i fångenskap samt att de gör sina burkamrater handikappade och DET ser jag mkt allvarligt på.

Burbyte, flockbyte, miljöbyte, utställning, resor, nya burkamrater mm stressar ja, men det borde inte stressa så mkt att mössen böjrar med stereotypa beteenden - då är det något mer "fel" på musen/mössen. Sådant fel att de alltså inte får utlopp för sin stress, sina behov eller har svårt att hantera stress. Sådant avlar man på och det är mkt svårt faktiskt.

Det en morrhårstuggare behöver är mkt att plocka med. De behöver riva, bita, slita och greja med strimlor av papper, hö osv. Anser jag. Och det kan få dem lugnare och sluta med beteendet. Ett motionshjul kan också lätta på trycket lite. Och kanske kan din tös behöva, trots att hon är osocial, lära känna dig lite mer så jag tror på en stund uppe med dig per dag kan göra henne lugnare och tryggare.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-04-12 07:47 #14 av: LisaR

#13 Tack för tips och svar! Vi får jobba vidare och hoppas att det kan ge någonting. Tycker så synd om den andra kala lilla nosen som även blivit plockad vid ögonen. Hör henne skrika varje natt. Vill inte höra det länge till... :(
Dessa möss är som sagt från en "grossist" så de har nog inte blivit avlade på beteende alls tyvärr.

Anmäl
2014-04-12 10:53 #15 av: Velinga1984

#14 Morrhårrstugg fick jag på en egenuppfödd hane med väldokumenterad stam på pappan och en odokumenterad mamma. Denna hane var stresstålig och var på utställning utan problem men började morrhårstugga när han blev parad. Han avlivades. 

Anmäl
2014-04-12 11:17 #16 av: Grodan

#14 Det finns nyare trådar med flera intressanta vinklingar om morrhårstugg/barbering. Bland annat finns misstanke om att musen har fysiska problem.

Jag skiljer på morrhårstugg och barbering. Morrhårstuggande innefattar endast morrhår. Barbering kan vara var som helst på kroppen och det kan vara på kamrater eller på sig själv.


#15 Ja, jag har haft många supertrevliga möss som börjat barbera och morrhårstugga. Flera när de träffat hona.

Jag hade inga problem med morrhårstugg och barbering på mina Texels och LH förrän jag började byta möss med en uppfödare som hade mössen i en helt annan miljö än min. De uppfödare jag samarbetat med innan hade slutat, flera av dem höll mössen på samma sätt som jag och var duktiga på att sålla ut stresståliga djur och där fanns inga problem alls med morrhårstugg/barbering. Så jag tror att när man tar in djur från andra linjer är det viktigt att tänka på att de djuren är framavlade under andra förhållanden och kanske kommer problem att dyka upp efter en till några generationer.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2014-04-16 13:00 #17 av: LisaR

Tuggaren har nu fått somna in. Hon vantrivdes i både bur och utanför. Ett sorgligt slut men jag tror att detta var bäst för alla...
Nu har jag i alla fall en piggare liten musa som för första gången rör sig obehindrat överallt i buren, små fjun på näsan börjar hon också att få åter! För tillfället går hon i lite karantän då jag vill försäkra mig att hon är helt frisk innan hon får sällskap av de andra. Tack för era svar :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.